Uusimmat

Arvostelu: Boratina parhaiten tunnettu Sacha Baron Cohen loistaa Netflixin The Spy -agenttitrillerin pääosassa

15.09.2019 10:00 Aki Lehti

Sacha Baron Cohen tekee uransa parhaan vakavan roolin tositapahtumiin perustuvassa The Spy -vakoojajännärissä. Kerrankin Netflix-sarja on sopivan mittainen, ilman tyhjäkäyntiä. 

Ollakseen hyvä koomikko täytyy olla myös loistava näyttelijä. Sacha Baron Cohen on aiemminkin tehnyt vakavia rooleja, mutta Netflixin uusi kuusiosainen The Spy -sarja Cohen tekee viimeistään selväksi, että hän on paljon muutakin kuin se överisti maskeerattu kaveri jolla on maailman paras pokka.

Muun muassa Homeland-sarjasta tutun Gideon Raffin luomassa, ohjaamassa ja yhdessä Max Perryn kanssa käsikirjoittamassa The Spyssa Cohen esittää Israelin tiedustelupalvelu Mossadin palveluksessa olevaa agentti Eli Cohenia. 1960-luvulle sijoittuva sarja perustuu tositapahtumiin, sillä agentti Cohen oli yksi Israelin parhaista vakoojista. Jos hänen tarinansa ei ole tuttu, niin suosittelen katsomaan sarjan ensin ja tutustumaan mieheen paremmin vasta sen jälkeen.

The Spyn alussa Egyptissä syntynyt Cohen elää vaimonsa Nadian (Hadar Ratzon Rotem) kanssa Israelissa tavallista elämää, tehden tylsää myyntityötä. Hän päätyy kuitenkin Mossadin palvelukseen, sillä järjestö tarvitsee nopeasti jonkun peitetehtäviin Syyriaan. Normaalisti koulutus kestäisi vähintään kaksi vuotta, mutta Noah Emmerichin esittämä Dan Peleg määrätään hankkimaan hommaan sopiva mies puolessa vuodessa.

Näin juutalaisesta Cohenista tulee Kamal Amin Thaabet, jonka taustatarinan mukaan hänen vanhempansa ovat kotoisin Syyriasta.

Ensin Cohen lähetetään Buenos Airesiin Argentiinaan, jossa hän esittää rikasta liikemiestä, joka viihtyy yöelämässä ja järjestää hulppeita bileitä. Luonnonlahjakkuus tutustuu ja ystävystyy pian vaikutusvaltaisten syyrialaisten diplomaattien ja armeijan edustajien kanssa. Hän kertoo suurimman toiveensa olevan vielä joskus palata vanhempiensa kotimaahan. Thaabet / Cohen onnistuukin saamaan tarvittavat luvat ja kutsut, ja pian mies pyörittää menestyvää bisnestä Syyriassa.

Näyttelijä Cohen kantaa koko sarjaa harteillaan, ollen mukana melkein jokaisessa kohtauksessa. Peitetehtävän alkaessa Cohenin ulkonäkö naurattaa, sillä hahmosta uusine viiksineen tulee väkisinkin mieleen jokin näyttelijän komediahahmoista. Cohen osaa hommansa kuitenkin niin hyvin, että mielikuva haihtuu hetkessä. Toisin kuin komedioissa, niin tällä kertaa hän ei tarvitse erilaisia maskeja muuttuakseen toiseksi ihmiseksi. Cohen on täysin uskottava agenttiroolissaan, ollen parhaimmillaan siinä vaiheessa kun raja oikean ihmisen ja peiteroolin välillä alkaa hämärtyä.

Nadia-vaimo ei tietenkään tiedä mitä hänen miehensä tekee työkseen, sillä hänelle kerrotaan ainostaan tämän olevan puolustusministeriön palveluksessa. Suhde uhkaa tietysti hajota aviomiehen ollessa pahimmillaan ”työmatkalla” yli vuoden ajan. Rotem esittää vaimoa taitavasti, mutta parisuhdedraama ei tunnu kovin kiinnostavalta hengenvaarallisen agenttitoiminnan rinnalla. Ihmissuhdekuvio on tietysti pakollinen, mutta ohjaaja-käsikirjoittaja Raff ei itsekään vaikuta olevan siitä kovin kiinnostunut. Tunteellisempi tavara ei ole lainkaan yhtä hyvin rustattua ja se sotkee useamman jakson rytmityksen.

Cohen / Kamel -juonikuvio on kuitenkin niin jännittävä, etteivät ihmissuhdekuviot onnistu pilaamaan sarjaa. Trilleri saa sydämen tykyttämään vähän väliä, sillä vakoojamme on uskomattoman hyvä työssään, mutta myös alikoulutettu, jonka takia hän ottaa täysin mielipuolisia riskejä.

Kuvaaja Itai Neemanin avulla tunnelma on jatkuvasti klaustrofobinen, jopa laajoissa maisemakuvissa. Sen ja tahallisen haalean värimaailman ansiosta The Spy ei näytä siltä kuin se olisi vedetty niin sanotun Netflix-filtterin läpi. Suoratoistopalvelun alkuperäistekeleistä aivan liian monet näyttävät keskenään täysin identtiseltä, riippumatta siitä kuka ne on tehnyt ja missä maassa.

Kerrankin tarjolla on myös sopivan pituinen Netflix-sarja, sillä The Spyn kuuteen jaksoon ei mahdu oikeastaan yhtään tavaramerkiksi muodostunutta tyhjäkäyntiä.

The Spy on kaukana mestariteoksesta, mutta silti oikein toimiva agenttitrilleri. Se on melkein kokonaan Cohenin ansiota, joka toivottavasti pääsee sarjan avulla tekemään lisää vakavia rooleja.

The Spy tuli tarjolle Netflixiin 6. syyskuuta.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat