Uusimmat

Arvostelu Bradley Cooper jahtaa Oscareita Netflixin uudella Maestro-elokuvalla

Kuva: Jason McDonald/Netflix © 2023

21.12.2023 08:00 Aki Lehti

Kapellimestari ja säveltäjä Leonard Bernsteinistä tehty elämäkertaelokuva Maestro on silkka Oscar-täky. Bradley Cooper ei näyttele, vaan imitoi legendaa melkein kuin parodiassa. Näyttelijä-ohjaajan intohimoinen suhtautuminen aiheeseen pelastaa paljon.


MaestroEnsi-ilta (Netflix): 20.12.2023
Alkuperäisnimi: Maestro
Ohjaus: Bradley Cooper
Käsikirjoitus: Bradley Cooper & Josh Singer
Pääosissa: Bradley Cooper, Carey Mulligan, Matt Bomer, Maya Hawke & Sarah Silverman
Pituus: 129 minuuttia
Netflixin oma ikäraja: K16


Bradley Cooperin intohimoprojekti Maestro tuli vihdoin tarjolle myös Netflixiin. Jo syyskuun alussa Venetsian elokuvajuhlilla nähty kapellimestari ja säveltäjä Leonard Bernsteinin elämäkertaelokuva on pyörinyt maailmalla teattereissa jo kuukauden päivät.

Normaalia paria viikkoa pidempi Netflix-elokuvan teatteriaikaikkuna johtuu vain ja ainoastaan siitä, että Maestro on silkka Oscar-täky. Perinteisen biopicin kaikki mahdolliset kliseet tarjoava elokuva suorastaan huutaa ja vaatii tulla palkituksi.

Cooperille Maestro on ollut vuosikausien mittainen projekti, jonka promokampanja on viimeisen parin viikon aikana lähtenyt lapasesta. Haastiksia lukemattomillekin popkulttuurin ystäville lienee tullut selväksi, että Cooper on fanittanut Bernsteinia nuoresta saakka ja treenannut rooliaan varten kuuden vuoden ajan.

Cooper onnistuu elokuvassaan osittain ohjaajana, mutta näyttelijänä hän on koko teoksen heikoin lenkki.

Maestro

Kuva: Netflix © 2023.

Musiikkilegendan tarina on kiedottu Bernsteinin ja vaimonsa Felicia Montealegren pitkän suhteen ympärille. Kertomus avautuu onneksi pääosin Felician näkökulmasta. Carey Mulligan näyttelee vaimon roolissa Cooperin lähes joka kohtauksessa suohon.

Myös Maya Hawke tekee mainion roolin pariskunnan tytär Jamie Bernsteinina. Hänen hahmolleen olisi toivonut runsaasti enemmän ruutuaikaa.

Maestro muistuttaa monilta osin Cooperin edellistä ohjaustyötä A Star Is Bornia. Hän on työnsä pääosin pätevästi osaava ohjaaja, kunhan ohjattavana on joku muu kuin Bradley Cooper.

Maestro alkaa mustavalkoelokuvana, mutta muuttaa kuvasuhdettaan, hallitsevaa värimaailmaansa ja visuaalista ilmettään kuluvien vuosikymmenten mukaan.

Elokuvan parasta antia on sen ensimmäinen kolmannes. Maestro alkaa vuodesta 1943, jolloin Bernstein päätyi johtamaan New Yorkin filharmonikkoja alle vuorokauden varoajalla. Vastaanotto oli haltioitunut.

Maestro

Kuva: Cr. Jason McDonald/Netflix © 2023

Aidon kuuloista dialogia

25-vuotias Berstein oli suhteessa klarinetisti David Oppenheimin (Matt Bomer) kanssa. Rakkaus- ja seksisuhteet saman sukupuolen kanssa saavat jäädä ainakin joksikin aikaa kapellimestarin tavatessa näyttelijän ja tulevan vaimonsa Felicia Montealegrenin.

Alun mustavalkoinen osuus tempaisee mukaansa silkalla viehättävyydellään. Rakastuneen parin ja muiden hahmojen dialogi soljuu kohtauksesta toiseen parhaimmillaan kuin Robert Altmanin 1970-luvun ohjaustöissä. Hahmot puhuvat toistensa päälle ja keskustelu kuulostaa liki improvisoidulta. Vastarakastumisen tunne välittyy aitona.

1950-luvun puoliväliin päästessään elokuva muuttuu värilliseksi. Bernstein on nyt superjulkkis, joka säveltää oopperoita, Broadway-musikaaleja ja elokuvamusiikkia. Hän käyttää liikaa päihteitä ja pettää vaimoaan useiden miesten kanssa.

Maestro näyttää suhteiden vaikutuksen avioliittoon, mutta sysää seksuaalisen suuntautumisen tarkemman käsittelyn omituisella tavalla syrjään. Maya Hawken esittämä jo liki aikuinen Jamie kyselee isältään kuulemistaan huhuista. Leonard kiistää olevansa kiinnostunut samasta sukupuolesta. Tytär ei usko isäänsä, mutta yhtään tämän syvemmälle aiheeseen ei mennä.

Maestro

Kuva: Cr. Jason McDonald/Netflix © 2023

Mahtipontisuuden mainio multihuipennus

Leffa loikkii vuosikymmenten läpi. Pariskunta pysyy yhdessä, mutta Felicia antaa miehelleen anteeksi vasta vuonna 1973, jolloin Bernstein johti Lontoon sinfoniaorkesteria Elyn katedraalissa. Kuusiminuuttinen kohtaus on ylitsevuotavassa patetiassaan upeaa katsottavaa. Cooperin kuuden vuoden treeni Mahlerin sinfonia nro 2 varten kannatti. Vaimon anteeksianto miehelleen Ylösnousemussinfonian ansiosta on puolestaan naurettavan korni.

Felician kuoltua vuonna 1978 leffa jatkaa tarinaansa aina vuoteen 1987 asti, jolloin Bernstein toimii kapellimestariopettajana ja bilettää edelleen itseään vuosikymmeniä nuorempien miesten kanssa.

Aiemmin syksyllä puheenaiheeksi nousi Cooperin tekonenä. Näyttelijä on maskeerattu eri ikäiseksi Bernsteiniksi todella taitavasti. Lateksikerrrosten alle piilotetun Cooperin työtä on hankala mieltää näyttelemiseksi, sillä se on silkkaa imitaatiota. Erityisen kiihkeästi tahtipuikkoa heiluttaessaan Cooper-Bernstein on kuin suoraan Saturday Night Liven parodiasketsistä karannut.

Lopputekstien aikana nähtävät pätkät aidosta Bernsteinista vain vahvistavat tunnetta.

Maestro

Kuva: Cr. Jason McDonald/Netflix © 2023

Kuka Leonard Bernstein?

Alun mustavalko-osuutta lukuun ottamatta Hollywoodin eri aikakausien apinointi jää visuaalisesti kovin vaisuksi. Cooperin yhdessä Josh Singerin kanssa rustaama käsikirjoitus esittää Bernsteinin kaikkia ihmisiä liki yhtä paljon kuin musiikkia rakastavana hahmona. Mistä intohimo musiikkiin juontaa juurensa? Miksi maestro rakastaa kanssaeläjiään kuin musiikkia? Kuka hän ylipäätään on?

Leffa näyttää vain musiikillisen neron ja miehen joka rakastaa vaimoaan kaikista vastoinkäymisistä huolimatta. Ihmisestä nimeltään Leonard Bernstein se ei kerro juuri mitään.

Oikeita ihmisiä imitoimalla ja ulkonäköään radikaalisti muuttamalla voitetaan usein Oscar-palkintoja. Bradley Cooper apinoi ihailemaansa ihmistä kiitettävällä kiihkolla. Perinteisen elämäkertaelokuvan kliseitä runsaasti tarjoava Maestro on kertakäyttöviihdettä, joka saa syntejään reippaasti anteeksi pääpäsmärinsä ansiosta.

MAESTRO

Arvosana: 3/5

”Maestro-elämäkertaelokuvaa ei voi syyttää silkaksi Wikipedia-tiivistelmäksi, sillä päähenkilöstä oppii sivuston parista kappaleesta enemmän kuin koko leffasta.”

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat