Uusimmat

Arvostelu: Uutuussarja Cold Courage koukuttaa katsojan kättelyssä – Lontooseen sijoittuva suomalaistrilleri täyttää kansainväliset mitat aina näyttelijäkaartia myöten

03.05.2020 10:02 Helinä Laajalahti

Viaplayn uusi alkuperäissarja Cold Courage perustuu Pekka Hiltusen jännitysromaaneihin. Lontooseen sijoittuvat sarjan keskeisissä rooleissa nähdään Pihla Viitala, Sofia Pekkari ja John Simms.

Pekka Hiltusen palkittuihin ja useille kielille käännettyihin rikosromaaneihin perustuva Cold Courage on Viaplayn alkuperäissarja, joka sijoittuu Lontooseen. Sarjan pohjana ovat Hiltusen Studio-kirjasarjan kolme romaania (Vilpittömästi sinun, Sysipimeä ja Varo minua).

Suomalaislähtöisessä sarjassa on kansainvälinen tunnelma. Lontooseen sijoittuvan sarjan keskeisissä rooleissa nähdään toki suomalaisväriä ja kuullaan jopa suomen kieltä, mutta hyvin monikansallinen näyttelijäkaarti yhdistettynä yhteiskunnallisia teemoja käsittelevään psykologiseen trilleriin tekee Cold Couragesta suuren maailman mitat täyttävän tuotannon.

Kahdeksanosainen rikosjännäri lähtee liikkeelle Lontoossa asustavasta Liasta (Sofia Pekkari), joka työskentelee graafisena suunnittelijana ja elää kädestä suuhun. Hän törmää mielenosoituksessa toiseen suomalaiseen naiseen, Mariin (Pihla Viitala), joka paljastaa työskentelevänsä salaperäisessä, omankädenoikeutta käyttävässä Studio-organisaatiossa ja pyrkii värväämään Lian joukkoihinsa.

Britanniassa kytee kansallismielisyys ja John Simmsin (Doctor Who) esittämän poliitikon johtama joukko haluaa maan rajat kiinni ulkomaalaisilta. Marin ja Studion suunnitelmissa on soluttautua tämän joukon sydämeen.

Muissa rooleissa nähdään muun muassa Schindlerin listasta tuttu laatunäyttelijä Caroline Goodall sekä Antti Reini, Elmer Bäck, Jonna Järnefelt, Rea Mauranen, Antti Virmavirta, Jussi Nikkilä, Jakob Eklund, Arsher Ali ja Peter Coonan. Sarjan käsikirjoituksesta vastaa kokenut David Joss Buckley ja ohjaajina toimivat ruotsalainen Agneta Fagerström Olsson sekä Kadir Ferati Balci.

Saimme Cold Couragesta ennakkoon katsottavaksi kaksi ensimmäistä jaksoa. Rikosjännäreiden tapaan pala palalta avautuva tarina ei vielä kahden jakson aikana etene paljoakaan vaan keskittyy rakentelemaan kokonaisuuden palasia ja esittelemään hahmoja sekä heidän taustojaan ja motiiveitaan. Jännite on kuitenkin alusta lähtien läsnä sarjan selkeästi luvatessa jotain palasiaan suurempaa.

Keskushahmojen taustoista vihjaillaan mielenkiintoisia salaisuuksia. Miksi Lia on aikoinaan muuttanut Lontooseen rahattomana? Mitä hän pakenee? Mikä on todellisuudessa Marin ja Studion motiivi? Koska itselleni Hiltusen kirjat eivät olleet ennestään tuttuja, tuo tarinallinen kudelma tuntuu sarjassa kiinnostavalta. Cold Courage tekee siis ainakin alussa kaiken oikein koukuttaessaan katsojansa haluamaan tietää enemmän.

Viime vuosina kansainvälistä huomiota maailmalla saaneiden pohjoismaisten rikossarjojen hengessä nordic noir -tunnelma välittyy Cold Couragessakin vahvana. Kansainväliset näyttelijät ja Lontoon kulissit kuljettavat suuremman maailman keskelle, mutta sarjan kolkko sielunmaisema huokuu pohjoismaista synkkyyttä ja selkärankaan saakka talviyönä uppoavaa pakkasta.

Kansainvälinen näyttelijäkaarti luo sarjaan kiinnostavaa monipuolisuutta. Suomalaiset näyttelijät puhuvat erinomaista englantia, mutta pieni aksentti ei myöskään haittaa – heidän roolihahmonsakin kun ovat suomalaisia. Sarjan kielenä toimii pääasiassa englanti, muut kielet suomi mukaanluettuna toimivat vain pienissä sivuosissa.

Tosin mikä kahden jakson aikana jäi erityisesti ihmetyttämään oli se, että “rajat kiinni ulkomaalaisilta” -ryhmän johdon liepeillä työskentelee niin monia ulkomaalaistaustaisia hahmoja. Ehkä tähänkin tulee selvyys hieman myöhemmin.

Cold Courage alkaa Viaplayssa 3. toukokuuta.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat