Uusimmat

Arvostelu: Dwayne ”The Rock” Johnsonin Skyscraper-toimintaelokuva on todella köyhän miehen Die Hard

12.07.2018 19:59 Aki Lehti

Leffoja liukuhihnalta suoltavan Dwayne Johnsonin Skyscraper-toimintamäiske on lapsille suunnattua luokatonta kuraa.


Ensi-ilta: 13.7.2018 / Alkuperäisnimi: Skyscraper / Ohjaus: Rawson Marshall Thurber / Käsikirjoitus: Rawson Marshall Thurber / Pääosissa: Dwayne Johnson, Neve Campbell, Pablo Schreiber, Byron Mann, Hannah Quinlivan, Noah Taylor, Roland Møller ja Chin Han / Pituus: 102 minuuttia / Ikäraja: K12


Dwayne ”The Rock” Johnson yrittää ilmeisesti tehdä jonkin sortin ennätystä. Kukaan toinen näyttelijä ei ole tainnut esiintyä yhtä monessa täyspöljässä elokuvassa muutaman viime vuoden aikana. Lihasmöykky esittää elokuvasta toiseen periaatteessa aivan samaa roolia, ja välillä homma toimii ja toisinaan ei.

Idioottimainen toiminta, komedia tai toimintakomedia ovat hankalia genrejä, mutta useat miehen tuotoksista ovat olleet oikein viihdyttäviä pläjäyksiä.

Skyscraper on kaikkea muuta kamaline tehoisteineen ja paremmista leffoista pöllittyine juonineen. Sen suurin heikkous on aivan hirveä käsikirjoitus, jota on hankala uskoa aikuisen ihmisen tuotokseksi. Ohjaaja-käsikirjoittaja Rawson Marshall Thurberin rustaama tarina on kuin ala-asteikäisen rustaamaa fanifiktiota, joka on todella rumasti todettu.

Eli pyydän anteeksi kaikilta ala-asteikäisiltä.

Karismaattinen Johnson pystyy ehkä pelastamaan päivän leffassa, mutta ei itse leffaa, joka on niin uskomattoman huonoa köntsää, että vieläkin kiukuttaa.

Skyscraperin tason osasi arvata näkemättä siitä sekuntiakaan etukäteen, sillä elokuvan pressinäytökset olivat vasta eilen keskiviikkona 11. heinäkuuta ja ensi-ilta on huomenna 13. heinäkuuta. Arvostelut sai julkaista vasta tänään, joka tarkoittaa aina sitä, että studio tai maahantuoja tietää itsekin teoksensa olevan aivan kamalaa kökköä.

Maailman korkeimmassa pilvenpiirtäjässä tapahtuva rymistely on suunnattu selvästi nuoremmille katsojille, joka tarkoittaa taas sitä, että ääriväkivaltaa on mukana vaikka kuinka paljon, mutta sen vaikutuksia ei näytetä. Jälleen kerran K12-leffassa esimerkiksi maassa makaavan päähänpotkiminen vain vähän kirpaisee ja ihmisten tappaminen konetuliaseella lähietäisyydeltä ampuen on niin siistiä hommaa, ettei murhattavista vuoda edes verta.

Eihän tällaisessa päättömässä toimintahömpässä tarvitse mitään logiikkaa ollakaan ja sankari selviää tietysti mistä tahansa tilanteesta, mutta yrittäisitte nyt edes vähän, jooko? Suunnilleen jokaisen vuorosanan arvaa ennalta ja alun ekspositio on vaivaannuttavan noloa.

Alussa Neve Campbellin esittämä vaimo pyytää miestään korjaamaan kännykkänsä ja äijä jankkaa muutaman minuutin ajan, että muista aina ensin sammuttaa luuri ja buutata koko paska, niin vekotin herää todennäköisesti henkiin. Ei kai moisesta ”spesiaalitaidosta” ole mitään apua myöhemmin pahassa paikassa? Ei, ei, ihan huvikseen The Rock vain toistelee puhelimen käyttöohjetta ulkoa.

Skyscraperissa on jonkin sortin juoni, jota en jaksa tässä toistella. Se selviää tuosta alempaa löytävistä trailereista, joissa nähdään myös suunnilleen koko elokuvan komeimmat kohtaukset. Jättikankaalta 3D:nä katsottuna yli kilometrin korkean pilvenpiirtäjän seinillä kiipeilyn ja ties missä tasapainottelun luulisi aiheuttavan korkeanpaikankammoiselle epämiellyttävän olon, mutta leffa ei kykene edes siihen. Syynä on lähinnä se, että tulessa oleva jättirakennus liekkeineen näyttää täysin feikiltä, eikä huono CGI aiheuta huimausta oikeastaan lainkaan.

Skyscraper on modernilla teknologialla varustettuun pilvenpiirtäjään sijoittuva todella köyhän miehen Die Hard, ja taatusti kesän kamalin megaspektaakkeli, joka ei onnistu edes naurattamaan kehnoudellaan. Leffa ansaitsisi vain puolikkaan tähden, mutta annetaan sille nyt toinen puolikas siitä hyvästä, että elokuva on moderniksi moskaksi poikkeuksellisen lyhyt.

SKYSCRAPER

”The Rock on The Rock, tosi korkealla oleva The Rock.”

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat