Uusimmat

Arvostelu Perry Mason -rikossarja on tyylikäs, mutta natiseva tulkinta kaikille tutusta hahmosta

22.06.2020 09:10 Helinä Laajalahti

Perry Masonin legendaarinen hahmo tutkii raakaa lapsimurhaa HBO Nordicin uudessa sarjassa 1930-luvun Kaliforniassa. Nimiroolia esittää Emmy-palkittu Matthew Rhys.

Perry Mason on Erle Stanley Gardnerin vuonna 1933 luoma fiktiivinen hahmo, joka rikosasianajajana seikkaili yli 80 romaanissa ja novellissa. Hahmosta tehtiin aikoinaan muun muassa radiokuunnelma sekä vuosina 1957-66 julkaistu tv-sarja, jonka nimiroolia esitti Raymond Burr. Burr palasi hahmonsa pariin myös lukuisissa Perry Mason -elokuvissa sarjan loppumisen jälkeen – kuolemaansa saakka vuonna 1993.

Vuonna 2016 HBO julkisti tekevänsä uuden Perry Mason -sarjan. Ensin sarjan vetovastuuseen kiinnitettiin True Detectiven Nic Pizzolatto ja pääosaan Robert Downey Jr. Molemmat joutuivat kuitenkin jättämään projektin, mutta Downey jäi vaimonsa Susan Downeyn kanssa sarjaan vastaavaksi tuottajaksi. Käsikirjoittajiksi Pizzolatton paikalle tulivat Rolin Jones ja Ron Fitzgerald.

HBO:n Perry Mason sijoittuu Kaliforniaan, suuren laman aikaan 1930-luvulle. Matthew Rhysin esittämä nimihahmo toimii yksityisetsivänä, jonka henkilökohtainen elämä on hunningolla. Sodan jättämät traumat painavat, perhe on hajonnut, koti lunastuskunnossa ja viinaa kuluu masentavasta elämästä selviämiseen.

Perry työskentelee etsivänä John Lithgow’n esittämän asianajajan, J.B. Jonathanin ja tämän yhteistyökumppanin, Juliet Rylancen näyttelemän Della Streetin kanssa yhteistyössä. Etsiväpartnerinaan hänellä on Shea Whighamin esittämä Pete Strickland.

Elämä saa uuden suunnan, kun selvitettäväksi tulee pienen vauvan murhaan johtanut kidnappausdraama, josta syytetyiksi nousevat lapsen vanhemmat (Gayle Rankin ja Nate Gorddry). Lähempi tutkimus kuitenkin paljastaa tapauksella olevan kytköksiä sisar Alicen (Tatiana Maslany) vetämään seurakuntaan ja sitä taloudellisesti tukevaan raharikkaaseen (Robert Patrick).

Saimme sarjasta HBO Nordicilta ennakkoon katsottavaksi kaikki kahdeksan jaksoa, mikä oli erittäin tervetullutta. Muutaman ensimmäisen jakson pohjalta Perry Mason on nimittäin hieman sekavaa katsottavaa, mutta puolivälissä sarja ottaa ryhtiliikkeen ja loppu onkin oikein napakka kokonaisuus.

Perry Masonin ensimmäinen kausi on monelle tutun hahmon syntytarina. Jaksoissa taustoitetaan jonkin verran sitä, miten Perry on päätynyt henkilökohtaiseen ahdinkoonsa ja miten murhatutkinnan myötä hän nousee pikkuhiljaa siihen asemaan, missä hänet on aiemmissa tarinoissa totuttu näkemään.

Tuotantoarvoiltaan erittäin hyvältä näyttävä, noir-tyylinen sarja yhdistelee keskenään rikosjännäriä ja oikeussalidraamaa, mutta käsikirjoituksensa osalta siinä olisi petrattavaa. Kaikki näyttelijät hoitavat pestinsä laadulla, mutta kestää kauden puoliväliin saakka, ennen kuin tarinasta saa kunnolla otetta tai ennen kuin hahmoista nousee esille todellisia persoonia. Jopa tilanteen käynnistävä raaka murha tuntuu jättävän katsojan kylmäksi.

Vasta kun tarinassa päästään kunnolla oikeussalivaiheeseen, nappaa sarja otteeseensa.

Pääosaa esittävä Rhys sopii hieman rähjäisen hahmonsa rooliin erinomaisesti ja hänen myötään hahmon kasvusta tulee uskottava. Rhys ei ole mikään tyypillinen kiiltokuvapoju, mutta hän huokuu voimakasta karismaa joka nousee lahjakkuudesta näyttelijänä.

Luvassa ei siis ole oikeusjuttu per jakso -tyyliä vaan koko kausi keskittyy yhteen tapaukseen ja sen ohella nimihahmon kehitykseen. Lähimpänä Perry Masonia voikin suositella True Detectiven ja Boardwalk Empire -tyyppisten sarjojen ystäville.

Perry Mason alkaa HBO Nordicilla jakso viikossa -tahdilla tänään 22. kesäkuuta.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat