Uusimmat

Arvostelu Jake Gyllenhaalin rikossarja Presumed Innocent koukuttaa katsojansa

Kuva: Apple TV+

11.06.2024 09:10 Helinä Laajalahti

Apple TV+:n Presumed Innocent on kutkuttavan jännittävä, Jake Gyllenhaalin tähdittämä oikeussalidraama laadukkaista rikossarjoistaan tunnetulta David E. Kelleyltä.

David E. Kelley on pitkään ollut luottonimi mitä tulee koukuttavan jännittäviin rikossarjoihin. Hän on hemmo sellaisten sarjojen kuin Ally McBeal, Big Little Lies ja Nine Perfect Strangers – ja moni, moni muu – takaa. Nyt hän on tarttunut Scott Turow’n kirjoittamaan Presumed Innocent -jännäriin 1980-luvulta ja pyöräyttänyt siitä nykyaikaan sijoittuvan oikeussalidraaman.

Turow’n romaani on suomennettu nimellä Kunnes toisin todistetaan ja se on aiemmin filmatisoitu vuonna 1990 Alan J. Pakulan ohjaamana. Pääosaa esitti tuolloin Harrison Ford.

Apple TV+:n 8-osaisena minisarjana Presumed Innocent ottaa Turow’n tarinaan elokuvasta hieman eroavan katsantakannan ja päivittää monia asioita tälle vuosituhannelle. Erityisesti tämä näkyy siinä, että alkuperäistä elokuvaa riivannut seksismi on nyt pyyhkäisty pois ja tarinan hahmot esitetään sarjassa huomattavasti monitahoisempina.

Sarjaa ja elokuvaa vertaamalla on myös mielenkiintoista huomata, miten valtavasti rikostekninen osaaminen on kasvanut muutamassa vuosikymmenessä.

Presumed Innocent

Kuva: Apple TV+

Murhatun naisen kohtaloa selvittämässä

Presumed Innocent kertoo Jake Gyllenhaalin esittämästä Rusty Sabichista, juristista, jonka kollega Carolyn (Renate Reinsve) löytyy raa’asti murhattuna kotoaan. Rustyn pomo, Bill Campin esittämä Raymond Horgan, kehottaa Rustya ottamaan tapauksen selvittääkseen.

Raymondilla itsellään on meneillään vaalikampanja O-T Fagbenlen esittämää Nico Della Guardiaa vastaan, ja Carolynin murha alkaa keikuttaa kampanjavenettä pahasti.

Asiaa ei auta lainkaan se, että Rustylla ja Carolynilla on ollut keskenään salasuhde, joka on lyönyt kiilaa myös Rustyn ja hänen vaimonsa Barbaran (Ruth Negga) välille. Kun suhde paljastuu, tilanne eskaloituu lopulta siihen, että Rusty joutuu murhasta syytetyn penkille, vastassaan Nico ja tämän oikeana kätenä toimiva, luihun oloinen Tommy Molto (Peter Sarsgaard).

Presumed Innocent

Kuva: Apple TV+

Toimii paremmin kuin elokuva

Presumed Innocent toimii rikossarjana erinomaisesti, sillä Kelley todellakin tietää miten näitä tehdään. Aitouden tuntu lisää uskottavuutta. Hän antaa aikaa ja tilaa kaikille hahmoilleen ja luo heistä moniulotteisia ihmisiä, ei pelkästään yksille napeille luotuja mannekiineja. Heistä ja heidän persoonastaan myös paljastetaan mukavaan tahtiin uutta, mikä pitää katsojan valppaana ja ajoittain jopa yllätettynä.

Pakulan ja Fordin elokuvaan verrattuna Presumed Innocent -sarjaan on tehty hyviä päivityksiä. Osa hahmoista toimii nyt aivan toisin kuin elokuvassa. Erityisesti tämä näkyy Carolynin takaumien kautta avautuvassa hahmossa, joka on tv-sarjaan muokattu huomattavasti inhimillisemmäksi ja monitahoisemmaksi.

Tarina myös jättää katsojan usein jakson päätteeksi kutkuttavaan tilanteeseen – jos nyt ei ihan suoranaiseen cliffhangeriin, niin ainakin mieli kovasti tekee hypätä heti seuraavaan jaksoon.

(Voitte muuten uskoa, miten turhauttavaa oli, kun saimme ennakkoon katsottavaksi kaikki muut jaksot paitsi viimeistä. Loppuratkaisua en siis tiedä vielä minäkään – ja mielenkiinnolla odotan, noudatteleeko lopetus Turow’n alkuperäistä vai onko sitä mahdollisesti muutettu jotenkin.)

Presumed Innocent

Kuva: Apple TV+

Monipuolinen rikosdraama

Nykyaikaan sijoitettuna murhatutkimus antaa uudenlaisia mahdollisuuksia. Sarja eroaakin alkuperäisestä tarinasta etenkin juuri siinä, että mukana ovat nyt kaikkialla mukana kulkevat kamerat, sosiaalinen media, jälkiä jättävät viestittelyt ja tehokkaat DNA-tutkimukset.

Presumed Innocent onkin perinteistä oikeussalidraamaa monipuolisempi, sillä pienin askelin avautuvalle mysteerille ja siihen johtaneelle rikokselle tutkimuksineen annetaan hahmojen uskottavan kehityksen rinnalla runsaasti aikaa. Tarinaa avataan enemmän muualla kuin oikeussalissa.

Kuvausteknisesti kamera on usein sijoitettu hieman nurkan taakse tai muuten pikkuisen syrjään, mikä näissä kohtauksissa tekee myös tunnelmasta kuin tapahtuman tirkistelyä. Presumed Innocent on vihje vihjeeltä avautuva murhamysteeri, joka pikkuhiljaa pääsee vastaamaan siihen tärkeimpään kysymykseensä, joka ei niinkään ole “kuka?” vaan “miksi?”.

Presumed Innocent

Kuva: Apple TV+

Ruth Negga ja Peter Sarsgaard loistavat

Sarjan viehätysvoima ei rajoitu pelkästään käsikirjoitukseen vaan se loistaa myös lahjakkaiden näyttelijöidensä ansiosta. He luovat hahmoistaan alati muuttuvia, aidon oloisia ihmisiä, joista keneenkään ei uskalla investoida tunteitaan. Hahmojen mahdollinen epäluotettavuus pitää katsojan mukavasti hereillä, tarkkailemassa koko ajan uusia vinkkejä ilmeistä, eleistä ja sanoista.

Erityisesti esille nousee Ruth Neggan esittämä Barbara, kerta toisensa jälkeen petetty vaimo, joka on kaikesta huolimatta pyrkinyt pysymään miehensä rinnalla. Näyttelijä onnistuu tavoittamaan tämän sisäisen tuskan mitään sanomattakin. Toinen on Peter Sarsgaardin Tommy-juristi, joka toimii Rustyn keskeisenä vastustajana. Tommy huokuu kateutta ja katkeruutta, ja näyttelijä toteuttaa luihun oloisen hahmonsa niin vakuuttavasti, että Tommya on helppo inhota.

Presumed Innocent on pitkästä aikaa oikeasti otteessaan pitävä rikosjännäri. Jään pelonsekaisin tuntein toivomaan, ettei viimeinen jakso mahdollisine yllätyskäänteineen vesitä tähän saakka erinomaisesti toiminutta kokonaisuutta.

Presumed Innocent alkaa Apple TV+:ssa 12. kesäkuuta kahden jakson voimin. Saimme sarjasta ennakkoon katsottavaksi seitsemän jaksoa kahdeksasta.

 

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat