Uusimmat

Arvostelu: Jim Carrey on parasta muuten kovin keskinkertaisessa Sonic The Moviessa

26.02.2020 12:06 Aki Lehti

Sonic The Movie on rehellinen lastenelokuva, joka ei tyydytä aikuiskatsojan nostalgiannälkää.  


Ensi-ilta: 28.02.2020.
Alkuperäisnimi: Sonic the Hedgehog
Ohjaus: Jeff Fowler
Käsikirjoitus: Pat Casey ja Josh Miller
Pääosissa: James Marsden, Ben Schwartz, Tika Sumpter, Jim Carrey
Pituus: 99 minuuttia
Ikäraja: K7


Joku on ehkä ihmetellyt miksi Sonic-elokuva on tehty nyt. Eikö se olisi pitänyt julkaista jo ajat sitten? Vastaus on sekä kyllä ja ei, sillä viime vuonna ensi-iltansa saanut saman kaltainen Picachu-elokuva oli jättimenestys.

Kaikille on taatusti jo selvää että Sonic The Movien piti saada ensi-iltansa viime vuoden puolella. Ensimmäisessä trailerissa siili näytti kuitenkin niin kamalalta, että fanit nostivat metelin, jonka johdosta studio päätti laittaa sinisen pikakiiturin ulkonäön vauhdilla uusiksi.

Ensimmäisessä versiossa oli jotain aivan liian ihmismäistä, mutta valmiin leffan Sonic näyttää paljon paremmalta. Se ei edelleenkään muistuta siiliä juuri lainkaan, vaan jonkin sortin piikikästä humanoidia, mutta suurine silmineen otus vetoaa taatusti ainakin lapsikatsojiin, joille leffa onkin suunnattu.

Lyhyt prologi näyttää Sonic-juniorin asuvan vieraalla planeetalla Longclaw-jättipöllön kasvattamana. Sieltä siili päätyy kuitenkin nykyhetken Montanaan, jossa otus on pakotettu viettämään yksinäistä elämää. Hän ihailee pikkukylän sheriffiä (James Marsden), ja omaan rauhaansa kyllästyneenä onnistuu vahingossa katkaisemaan sähköt laajalta alueelta juostessaan eräänä iltana liian lujaa. Tapaus herättää hallituksen mielenkiinnon, joka lähtee Jim Carreyn esittämän Doctor Robotnikin johdolla selvittämään sitä.

Jeff Fowlerin ohjaaman elokuvan simppeliä juonta on turha avata sen enempää. Todetaan vain, että käsikirjoittajat Pat Casey ja Josh Miller ovat saaneet mukaan mukavan paljon videopeleistä tuttua elementtejä, vaikka välillä leffa unohtaakin perustuvansa peliin.

Koomikko Ben Schwartz on oiva valinta Sonicin ääneksi ja Marsdenkin tekee sen minkä pystyy. Parasta leffassa on kuitenkin Jim Carrey, joka tykittelee pitkästä aikaa aivan täysillä. Hän esittää sarjakuvamaista roistoa kuten kuuluukin, ja miehen kekkuloinnille tuli jopa naurahdettua muutaman kerran ääneen. Suunnitellessaan ilkeyksiään Robotnik intoutuu tansssimaan, joka on oikeasti hauska kohtaus. Se vedetään tietysti koreografian mukaan, mutta moni Carreyn möläytyksistä tuntuu improvisoiduilta. Toivottavasti aikanaan julkaistava Blu-ray sisältää pieleen menneitä ja vaihtoehtoisia kohtauksia hänen kohelluksestaan.

Parissa kohtauksessa esitelty Sonicin kyky ”pysäyttää aika” näyttää vallan mainiolta, mutta harmittavasti siitä tulee liikaa mieleen X-Men-elokuvien kohtaukset, joissa huippunopea Quicksilver teki saman tempun.

Vaikka Sonic sijoittuu meidän maailmamme, niin siihen on saatu ängettyä mukaan reippaasti peleistä tuttuja elementtejä, joista monet menivät taatusti ainakin tältä katsojalta ohi. Perusrakenne on sama kuin konsolipeleissä – vauhtisiili yrittää löytää kadottamansa kultasormukset (tai renkaiksi näitä ainakin ysärillä kutsuttiin), ottaa yhteen Doctor Robotnikin kanssa ja kipittää hirmuvauhtia eteenpäin.

Valitettavasti käsikirjoittajien mielestä on ollut hyvä idea iskeä jarrut pohjaan vajaan puolen tunnin ajaksi, jolloin Sonic ei kykene etenemään supervauhtia. Vain reilun puolentoista tunnin mittainen tekele hyytyy tietysti tuoksi ajaksi aivan täysin.

Kyynisempi voisi ehkä epäillä koko ensimmäisestä trailerista nousseen metakan ja Sonicin ulkomuodon muuttamisen fanien valitusten takia olleen osa suunniteltua mainoskampanjaa. Itse totean vain, että Sonic The Movie on ihan hauskaa junioreille suunnattua hömppää, mutta pieni pettymys nostalgiannälkäiselle videopelifanille, vaikka tuskin kukaan mitään mestariteosta odottikaan. Ainakin leffa korostaa kaiken koheltamisen keskellä ystävyyden tärkeyttä sekä kehottaa arvostamaan sitä mitä sinulla jo on, elämän ehkä pieniä, mutta tärkeitä asioita. Parasta tekeleessä ovat silti lopputekstit, joiden aikana elokuvan tapahtumat kerrataan videopeligrafiikoilla toteutettuna.

Sonic The Movie on tienannut jo yli 200 miljoonaa dollaria ja elokuvan lopussa vilahtaa peleistä tuttu kaksihäntäinen hahmo, joten jatko-osa on taatusti luvassa hyvinkin pian.

SONIC THE MOVIE

”Sonic The Movie on hieman perinteistä videopelielokuvaa parempi, mutta silti kovin mitäänsanomaton tekele.”

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat