Uusimmat

Arvostelu Junk Head on villi scifi-rosolli aikuiskatsojille – Suomen K12-ikärajassa ei ole mitään järkeä

16.02.2022 20:25 Aki Lehti

Yhden miehen vuosikausia tekemä Junk Head on totaalista tykittelyä, joka yhdistää mm. scifiä, steampunkia, lonkerohirviöitä sekä kauhua ja komediaa samaan pakettiin.


Ensi-ilta: 14.02.2022 (VOD)
Alkuperäisnimi: Junk Head
Ohjaus: Takahide Hori
Käsikirjoitus: Takahide Hori
Pääosissa: Takahide Hori
Pituus: 100 minuuttia
Ikäraja: K12


Junk Head sijoittuu satoja vuosia tulevaisuuteen. Ihmiset ovat onnistuneet tekemään itsestään kuolemattomia, mutta menettäneet samalla lisääntymiskykynsä. Tulevaisuuden maailma on pelkkää loputtomasti alaspäin kerros kerrokselta jatkuvaa sokkeloa, jota asuttavat muun muassa mariganit. Ne voivat olla ratkaisu hedelmättömyyteen.

Robottikropassa ratkaisua sokkeloista etsimään lähtevä tutkimusmatkailija menettää turvallisen kehonsa. Alamaailman oudot asukit kuitenkin korjaavat jumalaksi luulemansa päähenkilön, rakentaen tälle romusta uuden kropan. Lopputulos on kuin rujompi versio PS5:n Astro’s Playroom -pelin Astro Bot -hahmosta.

Japanilaisen sisustussuunnittelija Takahide Horin melkein kokonaan yksin tekemän Junk Headin tarinaa tai monimutkaisen juonen koukeroita ei ole tarvetta avata enempää, sillä ne ovat täysin toissijaisia turboahdetussa stop motion -tykittelyssä.

Junk Head sai alkunsa YouTubessa julkaistuna lyhärinä, jonka Hori teki täysin vailla alan kokemusta. Vuosien ahertamisen jälkeen Junk Head laajeni täyspitkäksi leffaksi, joka oli festarikierroksella jo muutama vuosi sitten. Vajaa vuosi sitten Junk Head julkaistiin uudelleenleikattuna ja tuunattuna Japanissa, jossa siitä tuli pikkuhitti.

Leffa pyörähti pikaisesti viime vuoden lokakuussa myös Suomen elokuvateattereissa, jolloin kovin moni tuskin ehti sitä nähdä. Nyt Cinema Mondon maahantuoma kulttileffa on onneksi tarjolla videovuokraamoissa.

Jos scifiä, steampunkia, animea, dystopiakuvastoa, toimintaa, draamaa ja ties mitä sekoilua sekoittava elokuva on täyskahjo, niin vielä kahjompi on yli seitsemän vuotta kestänyt tekoprosessi. Hori on näpertänyt leffan käsin kasaan periaatteessa yksin. Hän vastaa melkein kaikesta, aina animaatiosta kuvaukseen ja musiikista lavasteisiin. Vaikka leffa olisi laadultaan ihan mitä tahansa, niin moiselle omistautumiselle ei voi kuin nostaa hattua.

Lopputulos on onneksi varsin onnistunut kummallisuuksista toisiin etenevä visuaalinen kohellus.

Elokuvan ruskeansynkässä alamaailmassa elää vaikka minkä sortin kummallista mönkijää, monsteria ja matoa. Hori sekoittaa leffassaan niin Gigerin, Lovecraftin kuin halpiskauhuleffojen kuvastoa, onnistuen tekemään lukemattomia yllätyksiä täynnä olevasta maailmasta kiehtovan ruman ja omaperäisen oudon paikan.

Vaikka Junk Head sisältääkin myös syvällisempää pohdintaa esimerkiksi ihmisyydestä ja nykymaailman tilasta, niin ne jätetään harmi kyllä melkein kokonaan taka-alalle. Pääosassa ovat toinen toistaan vinksahtaneemmat otukset, suun kautta ulostavat hirviöt ja ties mitkä kammotukset.

Päähenkilön kroppa vaihtuu reissun aikana useamman kerran.

Hänen kanssaan vauhdikkaasta kohtauksesta toiseen matkaavat muun muassa pallomahaiset metsästäjät, jotka piikittävät steroideja reiteen. Maanalaista laitosta pyörittävät jo valmiiksi lihaksikkaat naiset. Kaikki hahmot puhuvat välillä rasittavaksi rätinävinkunaksi yltyvää siansaksa-esperantoa. Se lienee ärsyttävän kuuloista aivan tarkoituksella.

Junk Head on siis aivan julmetun komean ja omaperäisen näköinen stop motion -animaatio, josta saisi vielä paremman reippaalla editoinnilla. Vaikka kantava idea onkin päämäärätön haahuilu ja sekoilu, niin erityisesti puolivälin paikkeilla leffa junnaa pahasti. Se kiitää kohtauksesta toiseen, mutta silti oikein mitään ei tapahdu. Meno paranee huomattavasti jälkimmäisellä puoliskolla, mutta vain loppuakseen aivan kesken.

Jostain kumman syystä leffan ikäraja on Suomessa vain K12. Perheen pienimmille Junk Headia ei ehkä kannata näyttää, sillä se on ehdottomasti K16-kamaa.

Loppu suorastaan huutaa jatkoa, joka toivottavasti on muutakin kuin komeaa pintaa. Junk Head on hiton omaperäinen ja kunnianhimoinen elokuva, jonka juoneen kaipaisi paljon enemmän syvyyttä.

JUNK HEAD

Arvosana: 3/5

”Junk Head on totaalista tykittelyä, joka yhdistää samaan pakettiin mahdollisimman paljon kaikkea outoa.”

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat