Uusimmat

Arvostelu Leave the World Behind on Netflixin maailmanloppuelokuvaksi yllättävän hyvä

Kuva: Jojo Whilden/©2023 NETFLIX, INC.

07.12.2023 14:40 Helinä Laajalahti

Mr. Robot -sarjan luojan maailmanlopputrilleri Leave the World Behind vie kaksi erilaista perhettä keskelle yllättävää kaaosta ja ravistelee samalla yhteiskunnallisia ennakkoluuloja. Pääosissa nähdään Julia Roberts, Ethan Hawke ja Mahershala Ali.


Leave the World Behind julisteEnsi-ilta (Netflix): 8.12.2023
Alkuperäisnimi: Leave the World Behind
Ohjaus: Sam Esmail
Käsikirjoitus: Sam Esmail, pohjautuu Rumaan Alamin romaaniin
Pääosissa: Julia Roberts, Ethan Hawke, Mahershala Ali, Myha’la & Kevin Bacon
Pituus: 138 minuuttia
Netflixin oma ikäraja: K13


Rumaan Alamin vuonna 2020 kirjoittama jännäri Leave the World Behind tunnetaan muun muassa siitä, että Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama on kertonut pitävänsä sitä yhtenä suosikkikirjoistaan. Yhdessä Michelle Obaman kanssa hän myös toimii Alamin romaanista tehdyn uuden Netflix-elokuvan vastaavana tuottajana.

Mr. Robot -sarjan luojanakin tunnettu Sam Esmail on tarttunut Rumaan Alamin romaaniin käsikirjoittamalla ja ohjaamalla siihen pohjautuvan, painajaismaisella tunnelmalla synkistelevän, mutta samalla älykkään ja tarkkanäköisen Netflix-elokuvan.

Leave the World Behind on usein keskinkertaisten Netflix-elokuvien joukossa erittäin piristävä poikkeus. Ihmisläheinen katastrofitrilleri esittää valtavat mullistukset suhteellisen pienimuotoisten, tunnelmallisten tapahtumien kautta. Älykäs käsikirjoitus leikittelee synkällä, paikoin M. Night Shyamalanin tyyppisellä ja lähes yliluonnollisen ahdistavalla tunnelmalla, mutta heittää ajoittain joukkoon myös yllättävää keveyttä.

Tarina myös tarttuu vahvasti yhteiskunnallisiin ennakkoluuloihin ja rasismiin.

Leave the World Behind

Kuva: © Netflix 2023

Leave the World Behindissa Amanda Sandford on ihmisiin kyllästynyt newyorkilainen uranainen, jonka puuskahdus ”I F**king Hate People” ilahduttaa olemalla hahmoa esittävän Julia Robertsin suuhun niin epätyypillinen.

Erään huonosti nukutun yön jälkeen Amanda päättää varata perheelleen viikonloppuloman kaupungin ulkopuolella sijaitsevasta hulppeasta huvilasta. Hän pakkaa autoon miehensä Clayn (Ethan Hawke), teini-ikäisen poikansa Archien (Charlie Evans) ja esiteini-ikäisen Rosen (Farrah Mackenzie) ja suuntaa lomasesongin juuri päätyttyä meren rannalle.

Sanfordien loma saa kuitenkin heti alkuunsa hämmentävän käänteen, kun rannalle tehty retki päättyy outoon katastrofiin. Tämä jatkuu takaisin talolla missä puhelimet, internet ja televisio eivät enää toimikaan. Myöhään illalla ovelle kolkuttaa itsensä G.H. Scottiksi esittelevä mies (Mahershala Ali) ja tämän aikuinen tytär Ruth (Myha’la), jotka väittävät olevansa talon oikeat omistajat. He kertovat lähteneensä pakoon kaupungissa sähkökatkoksen myötä pahenevaa kaaosta ja pyytävät nyt yösijaa Sandfordeilta. Amanda suhtautuu yöllisiin vieraisiin epäluuloisesti, mutta lopulta kaksikko pääsee majoittumaan alakerran tiloihin.

Sähkökatkos ei kuitenkaan mene yön aikana ohi, vaan taustalla on jotain suurempaa.

Leave the World Behind

Kuva: ©2023 NETFLIX, INC.

Uhkaava tunnelma ja tavallisen ihmisen näkökulma

Leave the World Behind on katastrofielokuva, joka tarkastelee yhteiskunnan romahtamista ihmisen kokoisesta näkökulmasta. Tarinassa yllättävän katastrofin jälkeen loukkuun jääneet perheet eivät tunnu saavan mistään mitään tietoa ja joutuvat muodostamaan tilanteen kokonaiskuvaa hyvin epämääräistä tiedonmurusista.

Samalla kasvavat ihmisten väliset jännitteet ja epäluottamus.

Keneen voi luottaa, kun mikään ei enää toimi? Kenen on syy, mistä kaikki johtuu? Onko kyseessä ulkoa tuleva terrorismi, sota? Entä ovatko Scottit niitä, mitä väittävät olevansa?

Epätietoisuus ja pelko ajavat ihmisiä epätoivoisiin tekoihin. Amanda on aluksi avoimen vihamielinen, mutta rasismi rehottaa myös rennomman oloisen Clayn sisimmässä.

Ohjaaja Sam Esmail onnistuu luomaan elokuvaansa todella uhkaavan tunnelman, mitä visuaalisesti korostavat kummallisesti käyttäytymään ryhtyvät eläimet. Maailmanloppuelokuvana Leave the World Behind kuitenkin vain raapaisee katastrofin alkuhetkiä menemättä tapahtumissa alkua pidemmälle. Mitään The Roadin (2009) kaltaista dystopiaa ei siis ole tarjolla, vaan tulevaisuus jää katsojan oman mielikuvituksen varaan.

Leave the World Behind

Kuva: © Netflix 2023

Teräviä näkökulmia modernista yhteiskunnasta

Modernin infrastruktuurin romahtaminen on mielenkiintoinen aihe, sillä niin moni asia elämässämme on nykyisin riippuvainen tietoverkoista. Vain harva on valmistautunut siihen, että kaikki ympärillämme voisi romahtaa – elokuvassa yksi tällainen survivalisti on Kevin Baconin esittämä Danny, joka heiluttelee haulikkoa verannallaan tähtilipun alla.

Elokuvassa nähdään teräviä näkökulmia ja mielenkiintoisia yksityiskohtia siitä, mitä kaiken matalaksi pistävä hyökkäys voisi saada aikaan. Tästä ovelana esimerkkinä nähdään muun muassa syy, miksi kaupunkiin johtava tie menee tukkoon.

Kirjailija on työskennellyt elokuvan tuotannossa tiiviisti mukana vastaavan tuottajan roolissa. Alamin alkuperäisestä kirjasta elokuva kuitenkin eroaa muun muassa siinä, että Ruthin hahmo on elokuvassa vaimon sijaan aikuinen tytär. Näin tarinaan on saatu mukaan useampia eri ikäisiä näkökulmia.

Leave the World Behindin lopussa nähdään vielä Netflix-elokuvaan mielenkiintoisella tavalla sopiva käänne, joka herättää suoranaista hilpeyttä ja keventää vekkulilla tavalla muuten varsin synkkää tunnelmaa.

LEAVE THE WORLD BEHIND

Arvosana: 4/5

”Leave the World Behind on keskimääräistä Netflix-elokuvaa laadukkaampi katastrofielokuva, jonka uhkaavaa tunnelmaa maustavat terävät havainnot ympäröivästä maailmastamme.”

Suosittelemme

 

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat