Uusimmat

Arvostelu Pixarin uusi elokuva Luca ei nouse Inside Outin tai Soulin tasolle, mutta siitä tulee väkisinkin hyvälle tuulelle

17.06.2021 17:40 Aki Lehti

Luca ei kuulu Pixarin parhaisiin elokuviin, mutta studion keskinkertaisempikin teos onnistuu viihdyttämään ja puhumaan tärkeistä asioista.


LucaEnsi-ilta: 18.6.2021
Alkuperäisnimi: Luca
Ohjaus: Enrico Casarosa
Käsikirjoitus: Jesse Andrews & Mike Jones
Pääosissa: Jacob Tremblay, Jack Dylan Grazer, Emma Berman, Marco Barricelli, Saverio Raimondo, Jim Gaffigan
Pituus: 95 minuuttia
Ikäraja: K7


Jos viime jouluna ensi-iltansa suoraan Disney Plus -palvelussa saanut mestarillinen Soul oli perheen pienimmille turhan hankala ja ehkä pelottavakin elokuva, niin Pixarin Luca-uutuus on ehdottomasti koko perheen viihdettä. Se on pääosin hyvinkin perinteinen satu, jonka kertomuksen keskiössä on ystävyys ja erilaisuuden hyväksyntä.

Ohjaaja Enrico Casarosa on animaatiokonkari, joka on työskennellyt aiemmin esimerkiksi Ratatouillen ja Cocon parissa. Luca on hänen debyyttiohjauksensa – vakuuttava viihdepaketti, josta tulee väkisinkin hyvälle tuulelle. Luca ei sukella esimerkiksi Soulin tapaan metafyysisiin ulottuvuuksiin tai saa aikaan Inside Out -tyylistä täysin hallitsematonta vollotuskohtausta.

Italian rannikolle sijoittuva Luca on kertomus kahdesta nuoresta merihirviöpojasta. Se lainaa rehellisesti esimerkiksi Finding Nemoa ja Pientä merenneitoa, mutta löytää silti oman äänensä.

MAINOS | Marvelia, Star Warsia ja paljon muuta – Tilaa Disney+ hintaan 8,99 € / kuukausi tai 89,90 € / vuosi

Luca

Luca (Jacob Tremblay) viettää turvallista elämää paimentaen kalaparveaan kaukana kalastusaluksista, mutta haaveilee pääsevänsä joskus kuivalle maalle, kuten tietysti tapahtuukin.

Pojista vanhempi Alberto (Jack Dylan Grazer) asustaa yksin puumajassa. Kaksikko ystävystyy saman tien ja haaveilee hommaavansa yhteisen Vespan ja lähtevänsä maailmanympärimatkalle. Kuivan maan seikkailulle uhkaa tulla saman tien stoppi. Lucan vanhemmat saavat selville, että hän on poistunut vedestä pelottavien ihmishirviöiden maailmaan. Vanhusten uhatessa lähettää Lucan asumaan Ugo-setänsä luo (Sacha Baron Cohen) hän karkaa Alberton kanssa läheiseen Portorosson pikkukaupunkiin.

Siellä tarinaan tulee mukaan Giulia-tyttö (Emma Berman), joka treenaa Portorosso-triathlonia varten. Siihen kuuluu uinnin ja pyöräilyn lisäksi pastansyöntikilpailu. Giulian kalastajaisä on luonnollinen uhka kiduksilla hengittäville pojille, mutta tarinan todellinen pahis on rikas ja ylimielinen triathlonmestari Ercole Visconti (Saverio Raimondo).

Luca

Luca on Pixar-elokuvaksi lyhyt, vain 95 minuutin mittainen, joten käsikirjoittajat Jesse Andrews ja Mike Jones menevät suoraan asiaan. Suoraviivainen tarina ei kaipaa esimerkiksi sen kummempia kiemuroita selittämään meriotusten muodonmuutosta ihmisen näköisiksi. Siihen riittää astuminen kuivalle maalle, mutta elämää ihmisten joukossa hankaloittaa se, että kastuessaan suomukaverukset paljastavat oikean olomuotonsa.

Elokuva saa tästä asetelmasta irti niin jännistystä kuin yhden leffan hauskimmista kohtauksista. Karikaatyyrimaisen italialaispariskunnan näköiseksi muuttuneet Lucan vanhemmat ravaavat ympäri kaupunkia kastelemassa kakaroita. He paiskovat viattomia ihmislapsia esimerkiksi suihkulähteisiin löytääkseen poikansa.

Omaperäisestä lähtökohdasta olisi saanut tehtyä myös paljon monimutkaisemman ja syvällisemmän elokuvan, mutta Pixar pitää kiinni löyhästä säännöstään – Inside Outin tai Soulin kaltaisia syvällisempiä pläjäyksiä vaikuttaa seuraavan aina vähän simppelimpi seikkailu.

Silti esimerkiksi turhan turvallinen triathlon-juonikuvio saa leffassa liikaa aikaa. Myös Giulian ja poikien kolmiodraama olisi voinut olla muuta kuin pelkkä pintaraapaisu. Giulia on moniulotteinen hahmo, joka funktiona on lopulta kuitenkin vain kuljettaa kalakaksikon tarinaa eteenpäin.

Luca

Pixarin Soul-leffan kohdalla harmitti todella paljon, ettei sitä voinut nähdä valkokankaalta. Luonnollisesti myös Luca toimisi paremmin elokuvateatterissa. Pandemiarajoituksia löysätään tällä hetkellä monissa maissa, mutta silti Lucan julkaisu suoraan Disney Plussassa lienee oikea ratkaisu. Se ei jätä kertomustaan kesken, mutta Luca tuntuu osalta suurempaa kokonaisuutta, eikä olisi yllätys jos tarina jatkuisi sarjana.

Animaatiotyyliltään Luca on sekoitus simppeleitä, hieman pinokkimaisia hahmoja ja osittain fotorealistisempia taustoja. Värimaailma ja yleisfiilis on pelkkää loputtoman pitkää ja valoisaa hellepäivää, joka herättää pakottavan halun päästä välittömästi Italiaan. Tunnelma vie väkisinkin myös omaan lapsuuteen, mutta ei onneksi ole pelkkää nostalgiaa.

Pixar-leffaksi Luca tuntuu vähän välityöltä, kuten juuri ennen pandemiaa ilmestynyt Onward-elokuvakin, joka kuitenkin parani toisen katsomiskerran myötä. Siinä syvällisempi sanoma hukkui liiallisen kohelluksen alle. Myös Luca kiitää vauhdilla eteenpäin, mutta malttaa jarruttaa juuri oikeissa kohdin, onnistuen kertomaan elämän tärkeistä asioista myös nuoremmille katsojille.

LUCA

”Luca ei ehkä ole se elokuva, jota jotkut odottivat trailereiden perusteella. Merimonstereiden suomut loistavat sateenkaaren väreissä ja lopussa vanhempi kaksikko tulee omalla tavallaan kaapista ulos, mutta pääteemana on ystävyys” 

Luca tulee tarjolle Disney Plus palveluun huomenna perjantaina 18. kesäkuuta ilman erillistä lisämaksua.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat