Uusimmat

Arvostelu: Netflixin uudessa kokkishow’ssa kokataan kannabiksella ja koetetaan saada tuomaristo pilveen – Cooked with Cannabis voi kuulostaa villiltä, mutta sisältö on jotain ihan muuta

20.04.2020 12:10 Helinä Laajalahti

Netflixin Cooked with Cannabis on muodoltaan perinteinen kokkishow, mutta se eroaa muista siinä, että kisassa rakennetut ateriat maustetaan kannabiksella. Silti luvassa ei ole pelkkää pilvessä sekoilua.

Netflixissä tänään julkaistun, kuusiosaisen Cooked with Cannabis -sarjan jokaisessa jaksossa 10 000 dollarin palkinnosta kisaa kolme eri kokkia, joiden tehtävänä on laatia rajatussa ajassa kolmen ruokalajin gourmet-ateria annetusta teemasta. Ensimmäisen kauden teemoina ovat grilliherkut, maut maailmalta, hääateria, futuristiset ruoat, koko perheen juhla-ateria ja viimeisenä lohturuoka.

Kisaan osallistuvien kokkien tehtävänä ei kuitenkaan ole kehitellä pelkästään maistuvia ja näyttäviä ruokia, vaan osoittaa ammattitaitonsa myös syötävän kannabiksen käytön osalta. He joutuvat laskemaan tarkkaan käytettävän TCH*- ja CBD**-määrän jokaisessa ruokalajissa, ja heidän myös odotetaan osoittavan luovuutta kannabiksen eri osien käytössä.

Ammattilaiskokkien loihtimia aterioita arvostelee joka jaksossa vaihtuva, neljästä julkisuuden henkilöstä koostuva raati sekä juontajina toimivat, laulajana ja kokkina tunnettu Kelis sekä kokki ja kannabisasiantuntija Leather Storrs.

Vaikka sarjan viihteellisenä pyrkimyksenä on saada tuomaristo pilveen, se halutaan tehdä ohjelmoidusti. Jokaisella kokilla tulee olla suunnitelma nostattavan ja rauhoittavan kannabis-annostuksen käytössä.

Ohjelmassa jaetaan viihteellisen sisällön lisäksi runsaasti tietoa kannabiksen (terveys)vaikutuksista ja monipuolisista käyttömahdollisuuksista ruoanlaitossa.

Sarjasta annetaan sellainen kuva, että sen hauskuus perustuisi siihen, kuinka hyvin tuomaristo saadaan päihdyksiin. Tätä lupaustaan sarja ei kuitenkaan täytä – tai ainakaan näytä -, sillä Cooked with Cannabis on ulkoisesti lopulta suhteellisen perinteinen kokkikisa – vain pienellä mausteella.

Ensimmäisessä jaksossa kiroillaan mitään säästelemättä, kun asiat menevät pieleen, mutta suurin osa kisaajista on siististi käyttäytyviä, tehtävästään hieman hermostuneita ammattikokkeja, joiden persoona vain harvoin pääsee esille. Tällaisen aiheen ympärille tehty sarja olisi saanut olla jopa aavistuksen räväkämpi ja uskaliaampi.

Sarjan aiheen vuoksi sekä tuomaristoon että kisailijoiksi olisi kaivannut muutamia värikkäämpiä persoonia. Voi tosin olettaa, että lievästi kyseenalaisen aiheensa vuoksi sarjassa on haluttu korostaa juuri kilpailijoiden ammattimaisuutta niin kokkauksen kuin syötävän kannabiksenkin osalta. Räväkämmät tapaukset on mahdollisesti jätetty odottamaan tulevaisuutta ja sitä, miten katsojat reagoivat sarjauutuuteen.

Yhdysvalloissa kannabiksen lääketieteellinen käyttö on laillistettu yli puolessa osavaltioista ja myös viihdekäyttö on sallittua 11 osavaltiossa – muun muassa Kaliforniassa. Amerikkalaissarja aiheuttaakin katsojassa helposti pienen harmistuksen, sillä Suomen lainsäädäntö kieltää kannabiksen myynnin ja käytön. Kisaajien tekemien luomusten ja sarjan tarjoaman tiedon valossa alkaa nimittäin itsekin tehdä mieli kokeilla kokkaustaitojaan.

Ensimmäinen kausi Cooked with Cannabis -kokkaussarjaa on nähtävillä Netflixissä 20. huhtikuuta. Sarjasta innostuville voi suositella myös Netflixistä löytyvää Cooking on High -sarjaa parin vuoden takaa.

*) TCH eli tetrahydrokannabinoli on hamppukasvista saatava päihdyttävä ainesosa, joka on viihdekäyttöisen kannabiksen keskeinen osa.
**) CBD eli kannabidioli on hamppukasvista saatava rauhoittava ainesosa, jota käytetään lääketarkoituksessa esimerkiksi lievittämään ahdistusta ja MS-taudin oireita.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat