Uusimmat

Arvostelu: Netflixin uutuussarja Hollywood on seksikäs ja tyylikäs, mutta samalla myös liian kiltti ja maailmoja halaileva tarina vaihtoehtoisesta unelmatehtaasta

01.05.2020 11:51 Helinä Laajalahti

Netflixin minisarja Hollywood on äärimmilleen romantisoitu tarina siitä, millainen Hollywoodin unelmamaa voisi olla valtasuhteiltaan tasa-arvoisempana. Sarjan toinen luoja on American Horror Storyn takaa tuttu Ryan Murphy.

Hollywood on seitsemän jakson mittainen minisarja, joka vie toisen maailmansodan jälkeiseen Hollywoodin ihmemaahan. Netflixissä julkaistu sarja sekoittelee keskenään historiaa ja fiktiota, ja tarjoilee vaihtoehtoisen näkemyksen siihen, miten elokuvan historiaa olisi voitu kirjoittaa.

Hollywoodin takana seisovat Ian Brennan ja Ryan Murphy. Murphy tunnetaan erityisesti kauhuantologiasarjasta American Horror Story, ja yhdessä Brennanin kanssa hän on työskennellyt Golden Globe -palkitussa Gleessä ja herttaisen verisessä sarjassa Scream Queens.

Saimme Netflixiltä arvostelua varten kaikki Hollywoodin seitsemän jaksoa ennakkoon, mutta pyyntönä oli ettei sarjan loppupuolen juonenkäänteitä avattaisi arvosteluissa. Emme normaalistikaan Muropaketin arvosteluissa spoilaa, joten pyrimme jättämään varsinaiset juonipaljastukset tälläkin kertaa arvostelun ulkopuolelle.

Hollywood-sarjassa toisiinsa kietoutuvat lupaukset tähteydestä ja haaveet aiemmin tavoittamattomana pidetystä. Sarja tarjoaa katsojille ensin nuoren ja kauniskasvoisen Jackin (David Corenswet), joka päivästä toiseen tarjoutuu ekstraksi elokuvastudion portilla ja kerta toisensa jälkeen tulee torjutuksi. Hänen vaimonsa on raskaana, eikä asuntolainaa heru nollatuloilla, minkä vuoksi Jackin on etsittävä töitä muualta.

Pian komea nuorukainen löytää itsensä työskentelemästä Dylan McDermottin esittämän Ernien huoltamolta, joka toimii samalla Hollywoodin silmäätekevien seuranhakupisteenä. Ensimmäiseksi asiakkaakseen Jack saa kuuluisan elokuvastudion johtajan vaimon.

Toisaalla nuori käsikirjoittaja Archie Coleman (Jeremy Pope) on juuri saanut studion kiinnostumaan ensimmäisestä käsikirjoituksestaan, joka kertoo Hollywoodland-kyltin huipulta vuonna 1932 hypänneestä ja itsemurhan tehneestä näyttelijästä, Peg Entwistlestä. Studiopomo tosin ei tiedä, että Archie on mustaihoinen – eletäänhän sarjassa aikaa, jolloin koko Hollywoodin toiminta on valkoisten miesten käsissä. Jalkaansa ovenrakoon yrittää myös Darren Crissin esittämä ohjaaja, kaksi nuorta näyttelijätärtä (Laura Harrier ja Samara Weaving) sekä paikkaansa Hollywoodin tähtikartalla vasta etsivä Rock Hudson (Jake Picking), joka saa agentikseen Jim Parsonsin esittämän Henry Willsonin.

Kaikkien mahdollisuudet avautuvat uudella tavalla, kun Ace Studiosin johtoon nousee johtajan rouva Avis Amberg (roolissaan loistava Patti LuPone). Yhdessä kahden kokeneen tuottajan (Joe Mantello ja Holland Taylor) rohkea nainen alkaa uudistaa koko Hollywoodia.

Henry Willson on historiallinen hahmo, joka aikoinaan teki Rock Hudsonista tähden. Muita historian havinasta tuttuja nimiä edustavat muun muassa Queen Latifahin esittämä Hattie McDaniel, joka vuonna 1939 voitti ensimmäisenä värillisenä näyttelijänä Oscar-palkinnon sekä Michelle Krusiecin esittämä Anna May Wong, jota pidetään ensimmäisenä amerikankiinalaisena filmitähtenä.

Hollywoodin ideana on tarjota fiktiivinen tarina, joka voisi olla myös totta. Se sijoittuu 1940-luvulle, mutta sen käsittelemät aiheet ovat ajankohtaisia vielä lähes sata vuotta myöhemminkin. Elokuvamaailma ei nimittäin ole vieläkään niin avoin kuin sarja haluaisi sen olevan – ennakkoluulot ovat tiukassa ja valkoihoinen patriarkaatti vahvasti vallan kahvassa edelleen.

Niinpä sarjassa muutetaan valtasuhteita ja käännetään asioita erilaiseen suuntaan. Hollywoodissa nuoruuden kukoistuksensa jo ohittaneet naiset pääsevät esille, ja siinä myös nähdään joukko aikoinaan tabuna pidettyjä asioita, kuten eri etnisten ryhmien ja samaa sukupuolta olevien rakkaussuhteita tai vaikkapa vanhemman naisen ja nuoremman miehen välinen seksisuhde.

Käsikirjoituksessa pyritään ottamaan huomioon kaikki vähemmistöt, mistä aiheutuu epätasaista poukkoilua ja jäsentymättömyyttä. Keskeisimpään asemaan sarjassa nostetaan seksuaalivähemmistöjen oikeudet, mitä tukevat sivuosasta naisten ja etnisten vähemmistöjen oikeudet. Käsikirjoituksen suurin ongelma on se, että kaikessa yksinkertaisuudessaan se on niin valtavan kiltti, että se meinaa lässähtää ajoittain täysin sieluttomaksi, kun siitä puuttuvat ristiriidat ja mohitahoisemmat hahmot.

Sarja on Murphylle tyypilliseen tapaan seksikäs ja tuotantoarvoiltaan laadukas: visuaalisesti tyylikäs ja sen lavastus suorastaan hivelee silmää. Se on yltiöromanttinen rakkauskirje Hollywoodille ja etenkin sille Hollywoodille, millainen se voisi olla tasa-arvoisena, kaikenlaiset ihmiset ikään, sukupuoleen tai ihonväriin katsomatta hyväksyvänä unelmatehtaana.

Elokuvien ystävälle Hollywood tarjoaa nostalgialla maustetun sukelluksen amerikkalaisen elokuvanteon kulissien taakse ja elokuvamaailman voimasuhteisiin. Samalla se kuljettaa katsojansa keskelle sitä unelmaa, mikä vetää lukuisat nuoret ihmiset yhä edelleen etsimään onnenkantamoista tai suoranaista sattumaa, joka heittäisi heidät valokeilaan.

Hollywood on sataprosenttinen, romantisoitu Hollywood-unelma, joka alleviivaavuudestaan huolimatta herkistää.

Hollywood on katsottavissa Netflixissä kokonaisuudessaan 1. toukokuuta.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat