Uusimmat

Arvostelu Extraction 2 ei toimi kuin hetkittäin – Netflixin kesän isoin toimintaelokuva on puuduttavaa pauketta

15.06.2023 20:00 Aki Lehti

Extraction 2 on itsetarkoituksellista kikkailumeteliä, joka ei toimi edes aivottomana eskapismina ensimmäisen osan tavoin.


Extraction 2Ensi-ilta: 16.6.2023 (Netflix)
Alkuperäisnimi: Extraction 2
Ohjaus: Sam Hargrave
Käsikirjoitus: Joe Russo
Pääosissa: Chris Hemsworth, Golshifteh Farahani, Adam Bessa, Olga Kurylenko, Daniel Bernhardt, Idris Elba
Pituus: 122 minuuttia
Ikäraja: K16


Netflixin keväällä 2020 julkaisema Extraction oli yllättävän hyvä toimintaelokuva. Luonnollisesti vain suoratoistopalvelun omalla asteikolla arvotettuna. Avengers-elokuvista tutun Joe Russon käsikirjoittama leffa oli paremmin sijaisnäyttelijänä tunnetun Sam Hargraven debyyttiohjaus. Chris Hemsworthin tähdittämä pöhkö actionrymistely muistutti mukavan paljon 1980- ja 1990-luvun toimintapätkiä niin tunnelmansa kuin osittain teknisen puolensa osalta.

Suht’ suuri osa näyttävistä rymistelykohtauksista oli kuvattu studion green screenin sijaan oikeissa lokaatioissa ja stuntit toteutettu kameran edessä.

Sama meno jatkuu perjantaina Netflixiin saapuvassa Extraction 2 -jatko-osassa, joka yrittää ylittää edeltäjänsä liian innokkaasti. Russon jälleen rustaamassa kässärissä juoni ja hahmokehitys ovat täysin toissijaisia juttuja. Kahden tunnin mittaisessa mäiskeessä dialogi on vielä ensimmäistäkin elokuvaa kehnompaa.

Näillä seikoilla ei periaatteessa pitäisi olla juuri mitään merkitystä aivottomassa kesäleffassa. Extraction 2 on kuitenkin kuin leffaversio modernista ja ylituotetusta Radio Rock -metallista – pelkkää ylikompressoitua täysillätuuttausta vailla nyansseja. Rymistelyn rosoisuus on pelkkää silmänlumetta.

Extraction 2 / Chris Hemsworth

Ensimmäisen osan kohdalla kritisoin mukaan ängettyä turhanpäiväistä draamaa. Leffa lässytti turhia.

Jatko-osan kohdalla suvantovaiheita tulee ikävä.

Hemsworthin esittämä Tyler Rake -palkkasotilas lähetetään tällä kertaa pelastamaan hänen ex-vaimonsa siskoa ja lapsia georgialaisen mafiapomoaviomiehen kynsistä. Myös ensimmäisestä osasta tuttu Nik Kahn -kollega (Golshifteh Farahani) on mukana ja pääsee tällä kertaa osallistumaan aiempaa enemmän päähänlyöntikisoihin.

Idris Elba käy pyörähtämässä leffassa parin kohtauksen ja palkkasekin verran. Olga Kurylenko kiepahtaa kameran edessä Raken ex-vaimona syyllistämässä karpaasia edelleen avioliiton aikaisesta käytöksestä. Molemmat rooleista ovat täysin turhia juonikyhäelmän kannalta.

Vuoden 2020 leffasta tuli hitti muun muassa sen 12 minuuttia pitkän ”yhdellä otolla” kuvatun toimintakohtauksen ansiosta.

Jatko-osa yrittää toistaa tempun vielä näyttävämmin. Tällä kertaa noin 22 minuutin mittainen kamera-ajo alkaa vankilapakona ja etenee keskelle mellakkaa. Siitä jatketaan lukuisten autojen takaa-ajokohtaukseen ja lopuksi liikkuvaan tavarajunaan, jonka jarrut eivät toimi.

Ääriväkivaltainen kohtaus on tietysti leffan komein, mutta silkkaa itsetarkoituksellista kikkailua ilman järkevää syytä.

Extraction 2

Raken tiimeineen täytyy jostain syystä pelastaa mafiapomon perhe vankilasta mahdollisimman tyylikkäästi. Mukana lienee ainakin sata ekstraa ja kohtausten tekeminen on taatusti ollut sekä hauskaa että aivan hiton hankalaa.

Pakoreissu olisi todennäköisesti näyttävämpi, jos se ei yrittäisi esittää olevansa yhdellä otolla kuvattu. Ohjaaja Hargrave ja elokuvaaja Greg Baldi tyytyvät pyörittämään ja heiluttamaan kameraa vain mahdollisimman monen räjähdyksen läpi, vailla tyylitajua tai tunnetta.

Kuka tahansa bongaa ryskeen keskeltä helposti useita kohtia joihin leikkaukset kuvasta toiseen on piilotettu. Tuijotin kohtauksen varmuuden vuoksi vielä toistamiseen, jolloin briljeeraus alkoi jo huvittaa, mutta väärällä tavalla.

Mukana on kamera-ajoja muutaman kymmenen sekunnin pituisista aina parin minuutin mittaisiin möhkäleisiin, jotka on isketty yhdeksi pötköksi aivan turhaan.

Netflixin lähiaikoina aivan varmasti julkaisema making of -video lienee kiinnostavampaa kamaa kuin itse kohtaus. Suurin osa feikki-onerin stunteista ja näyttävistä räjähdyksistä hukkuu katsojan kusetusyrityksen keskelle.

Green screenin sijaan kameran edessä tehdyt kahjoudet näyttävät kasaanparsittuna kokonaisuutena epäaidoilta.

Extraction 2 / Chris Hemsworth

Extraction 2:n kikkailu osui osaltani hyvään saumaan, sillä näin juuri New Yorkin Tribecan leffafestareilla maailmanensi-iltansa saaneen mainion One Night with Adela -kauhutrillerin.

Erittäin häiriintynyt leffa käyttää samaa kikkaa, mutta koko teoksen mitassa. 100 minuutin mittainen elokuva etenee siis yhtenä kohtauksena alusta loppuun. Sille on kuitenkin syynsä, jonka ansiosta elokuvaan upposi niin syvälle, ettei piilotettuja leikkauksia edes muistanut yrittää bongata. Päähenkilö Adela on oksettava mielipuoli, mutta hänen tekoihinsa samaistuu väkisinkin.

Extraction 2:n hahmoissa ei puolestaan ole minkään sortin tarttumapintaa. Chris Hemsworth on kuin luotu tällaisiin tappajapuunaaman rooleihin, muttta Tyler Rake on kunnon karismatyhjiö. Ensimmäisessä leffassa kuollut murhaajasankari ongitaan esiin joesta, päätyy koomaan, herää henkiin, jää eläkkeelle, parantuu ja saa uuden tehtävän ensimmäisen vartin aikana.

Supersuositun ensimmäisen leffan jälkeen tappokoneen kohtalosta on turha huolehtia. Jatko-osia ja spinoffeja on luvassa lisää, joten sankari ei taatusti heitä henkeään, vaikka ottaakin jatkuvasti osumaa. Tämän myötä leffasta katoaa jännitys lähes tyystin.

Extraction 2 / Chris Hemsworth

Ensimmäinen Extraction oli kaikkea muuta kuin realistinen, mutta nyt Rake on melkein kuin pysäyttämätön terminaattori. Veitseniskut tai lyönti tiilellä takaraivoon ovat pikkujuttuja. Ampuma- ja viiltohaavat vain hidastavat hahmoa hetkeksi.

Miehen kollega Nik Kahn pelastaa paljon. Hän näyttää pahiksia vastaan taistellessaan siltä, että saattaa jopa hävitä. Kuolemanvaara on läsnä ja näkyy hänen kasvoiltaan, sillä Golshifteh Farahani vaivautuu jopa näyttelemään.

Harmi kyllä useat Farahanin lähitaisteluista näyttävät kumman köpöiltä muihin verrattuna. Reippaasti ohi kohteensa huitovat nyrkit ja viuhuvat veitset tuovat hetkittäin mieleen huonon showpainin.

AEW Wrestling

Extraction 2 on pelkkää meteliä, joka ei toimi edes aivottomana eskapismina ensimmäisen elokuvan tavoin. Silti tämäkin leffa on Netflixin turausasteikolla kahden ja puolen tähden arvoinen touhotus.

EXTRACTION 2

Arvosana: 2,5/5

”Ensi maanantaina Extraction 2 on Netflixin katsotuin leffa ympäri maailman ja kuukauden kuluttua palvelun katsotuimpia leffoja kautta aikain. Syksyllä sitä ei muista enää kukaan. Viimeistään parin-kolmen vuoden kuluttua luvassa on kolmososa, jonka läpi Chris Hemsworth ampuu ja mäiskii ilmeettömänä matkalla pankkiin.”

Päivitetty 16.6.2023: Elokuvan sankarin sukunimen kirjoitusasu korjattu oikeaan muotoon.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat