Uusimmat

Arvostelu Jenkkisählä kuskaa kaljaa Vietnamin sotaan Nuija ja tosinuija -ohjaajan epätasaisessa The Greatest Beer Run Ever -elokuvassa

29.09.2022 11:15 Helinä Laajalahti

Peter Farrellyn ohjaama The Greatest Beer Run Ever kertoo tositapahtumiin pohjautuvasti Zac Efronin esittämästä miehestä, joka päättää lähteä kotoaan New Yorkista tapaamaan Vietnamin sodassa sotivia ystäviään ja viemään heille oluet.


The Greatest Beer Run EverEnsi-ilta (Apple TV+): 30. 9.2022
Alkuperäisnimi: The Greatest Beer Run Ever
Ohjaus: Peter Farrelly
Käsikirjoitus: Brian Hayes Currie, Peter Farrelly & Pete Jones
Pääosissa: Zac Efron, Russell Crowe, Bill Murray, Jake Picking & Archie Renaux
Pituus: 126 minuuttia
Ikäraja: K16


Hömppäkomedioistaan tunnettu Peter Farrelly yllätti vuonna 2018 ohjaamallaan elokuvalla Green Book, joka palkittiin muun muassa parhaan elokuvan Oscarilla. Green Bookin jälkeen Farrelly ottaa käsittelyynsä toisen tositapahtumiin pohjautuvan matkakertomuksen – John “Chickie” Donohuen uskomattoman matkan New Yorkista Vietnamiin tapaamaan ystäviään sodan aikana.

Green Bookin draamakomedian keskiössä oli rasismi ja rasistin herääminen siihen, että ihmiset ovatkin tasa-arvoisia. The Greatest Beer Run Ever ottaa käsittelyynsä puolestaan Vietnamin sodan ja heräämisen siihen, kuinka mieletön tuo sota todellisuudessa olikaan.

1960-luvun lopulle sijoittuva The Greatest Beer Run Ever alkaa täysiverisenä komediana, missä Zac Efronin esittämä Chickie juo kaljaa kavereittensa kanssa New Yorkissa Bill Murrayn ylläpitämässä baarissa ja nukkuu isänsä närkästykseksi puolille päivin.

Osa Chickien kavereista on lähtenyt sotimaan Vietnamin sotaan. Chickie puolestaan on hallituksen sotapropagandaa toisteleva mies, jolle sotaa vastaan mieltään osoittava sisko on perheen petturi.

Hän on myös monen silmissä siipeilijä, joka ei pidä lupauksiaan eikä ole saanut elämässään aikaiseksi mitään hyödyllistä. Erään oluthuuruisen illan päätteeksi hän ilmoittaa lähtevänsä Vietnamiin osoittamaan kunnioitustaan siellä sotiville ystävilleen ja vievänsä naapuruston pojille amerikkalaiset oluet.

Kukaan ei tietenkään usko miehen koskaan toteuttavan uhkaustaan.

The Greatest Beer Run Ever

Sattuman oikusta Chickie kuitenkin pääsee töihin Vietnamiin matkaavalle laivalle. Mitään suunnitelmaa hänellä ei ole, mutta perille päästyään sattuma saattelee häntä eteenpäin kohti viidakon keskellä sotivia ystäviään.

Tässä vaiheessa Farrelly kääntää komedian hanat pienemmälle ja sekoittaa tarinaan sotadraamaa. Matkallaan Chickie nimittäin joutuu todistamaan tapahtumia, jotka kääntävät hänen mielipiteensä sodan mielekkyydestä. Hulvaton kaljaralli kääntyy kasvutarinaksi.

Katsojalle mikään tästä ei enää tule yllätyksenä, mutta samoin kuin Green Bookissakin, herääminen kerrotaan yksittäisen ihmisen näkökulmasta.

Chickie ei ole mikään älyn jättiläinen, sillä hän haluaa vain tavata ystävänsä ja viedä heille mukanaan palasen kotia. Järjellä ajateltuna Chickien matka on tietenkin aivan älytön. Hän haaskaa kalliita resursseja lähes harhaiselta tuntuvaan seikkailuunsa ja asettaa niin ystäviensä kuin monien muidenkin ihmisten hengen vaaraan.

Farrelly ei elokuvassaan ryhdy syvemmin pohtimaan Chickien toimien mielekkyyttä. Hänelle riittää suoraviivainen, kliseisin tavoin Vietnamin sotaa kritisoiva kasvutarina, joka on kerrottu kevyesti viihteen keinoin.

The Greatest Beer Run Ever

Vietnamin sotaan sijoittuvia ja sitä kritisoivia elokuvia on tehty vuosikymmenten aikana valtavasti. The Greatest Beer Run Ever yrittää erottua tästä joukosta henkilökohtaisemman ja maanläheisemmän tarinan kautta. Mukana on pari sotatoimintaa sisältävää kohtausta, mutta keskiössä on päähahmon keinottelu totuutta, paskapuhetta ja silkkaa karismaa sekoittelemalla tilanteesta toiseen.

Farrelly pyrkii kertomaan Chickien sekopäiseltä kuulostavan tarinan viihdyttävän draamakomedian kautta. Kukapa voisi vakavalla naamalla sanoa, ettei ajatus New Yorkista Vietnamiin kaljaa kuskaavasta kaverista ole aivan älytön – ja sitten vielä tajuta, että sellainen kaveri on oikeastikin olemassa.

Ja tästähän The Greatest Beer Run Ever muistuttaa joka käänteessä. “On se hurja”, sanovat Chickien tuttavat kerta toisensa jälkeen.

Epätasainen käsikirjoitus heittelehtii tunnelmasta toiseen, filosofiseksi tarkoitetut lausahdukset ovat kuin Forrest Gumpista ikään ja loppukohtaus on suorastaan korni. Farrellyn kaljaralli viihdyttää ja ihmetyttää kertakatselun verran, mutta useampaan katsomiskertaan siitä ei ole.

Efron on roolissaan parhaimmillaan sen komediallisemmissa osuuksissa. Kun vaihde kääntyy vakavammaksi, näyttelijä tuntuu olevan väärässä roolissa, sillä pilke silmäkulmassa ei kunnolla sammu edes siinä vaiheessa kun pommit alkavat räjähdellä ympärillä. Pienessä sivuroolissa Chickietä auttavana sotavalokuvaajana nähtävä Russell Crowe tuntuukin kuin näyttelevän eri elokuvassa.

THE GREATEST BEER RUN EVER

2

”Peter Farrelly tekee Zac Efronin tähdittämässä, epätasaisessa mutta kertakatseluna viihdyttävässä The Greatest Beer Run Ever -elokuvassa Vietnamin sodalle saman kuin mitä hän teki Green Bookissa rasismille..”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat