Uusimmat

Arvostelu: Viggo Mortensenin ja Mahershala Alin tähdittämä lämminhenkinen Green Book tähtää yleisön miellyttämiseen

16.01.2019 20:00 Helinä Laajalahti

Hömppäkomedioistaan tunnetun Peter Farrellyn ohjaama Green Book vie Viggo Mortensenin ja Mahershala Alin automatkalle Yhdysvaltain syvään etelään. Lämminhenkinen draamakomedia kertoo kahden hyvin erilaisista lähtökohdista ponnistavan miehen ystävyydestä.


Ensi-ilta: 18.1.2018 / Alkuperäisnimi: Green Book / Ohjaus: Peter Farrelly / Käsikirjoitus: Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly / Pääosissa: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini, Sebastian Maniscalco, Dimiter D. Marinov, P.J. Byrne / Pituus: 130 minuuttia / Ikäraja: 12


Kolme Golden Globea (paras elokuva (musikaali/komedia), käsikirjoitus, miessivuosa) jo purkittanut Green Book on tositapahtumiin pohjautuva, lämminhenkinen elokuva ystävyydestä. Rasismi työkalunaan se saattaa yhteen kaksi hyvin erilaisista lähtökohdista ponnistavaa ihmistä ja luo heidän välilleen vahvan, molempia hyödyttävän ja kasvattavan siteen.

Green Bookin on ohjannut Peter Farrelly, joka on aiemmin ollut tunnettu pääasiallisesti räävittömistä komedioistaan (Sekaisin Marista, Nuija ja tosinuija) ja josta ei olisi uskonut kuoriutuvan Oscar-tason elokuvan ohjaajaa. Käsikirjoittajakaartissa Farrellyn ja Brian Currien mukana toimii Nick Vallelonga, joka on elokuvan tarinassa nähtävän Tony Vallelongan poika, ja kertoo näin isänsä kokemuksista.

Tony “Lip” Vallelonga (Viggo Mortensen) on kovista otteistaan ja jutuistaan tunnettu portsari New Yorkissa. Tonyn koulutus on peräisin kaduilta ja italianamerikkalaisen miehen suhtautuminen mustaihoisiin on avoimen ylimielistä. Tri Donald Shirley (Mahershala Ali) on puolestaan arvostettu konserttipianisti, koulutettu mies, joka osaa useita kieliä ja jonka sivistys näkyy jokaisessa ilmeessä ja eleessä.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat 1960-luvulle, jolloin rasismi rehotti Yhdysvalloissa ja rotuerottelu etenkin etelän osavaltioissa oli arkipäivää. Shirley on lähdössä bändinsä kanssa kiertueelle syvään etelään ja hän palkkaa Tonyn autokuskikseen ja henkivartijakseen. Pitkällä automatkalla kaksikko alkaa hitsautua yhteen ja samalla myös vapautua monista ennakkoluuloistaan.

Elokuvan nimi juontaa juurensa amerikkalaisesta “The Negro Motorist Green Bookista”, joka oli mustaihoisille autoilijoille suunnattu opaskirjanen. Nykypäivänä äärimmäisen rasistiselta tuntuvassa kirjassa neuvottiin mustille turvallisia yöpymis- ja ruokapaikkoja teiden varsilta, rotuerottelun rehottaessa.

Green Book kertoo tarinaansa pääasiallisesti valkoisen miehen eli Tonyn näkökulmasta. Tonyn henkisen kasvun mukana myös elokuvan valkoihoinen katsoja voi kasvaa ja avata omaa näkemystään. Viggo Mortensen tekee erinomaisen roolityön ylimielisenä ja kouluttamattomana kaverina, joka tohtori Shirleyn sivistyneisyyden myötä ymmärtää oman ajatusmaailmansa rajallisuuden.

Rotuerottelu tuntuu nykypäivänä hämmentävän takapajuiselta, mikä korostuu, kun tajuaa tapahtumien sijoittuvan vain reilun 50 vuoden päähän. Elokuvassa nähdään räikeää vastakkainasettelua ihmisten kesken pelkästään sen perusteella, minkä väriseksi on sattunut syntymään. Kun frakkiin pukeutunutta mustaa herrasmiestä opastetaan käyttämään siistin sisävessan sijaan pihan perällä sijaitsevaa puuceetä, tajuaa sivistymättöminkin katsoja kuinka käsittämättömästä asiasta rotuerottelussa on kyse. Aihe on kuitenkin ajankohtainen edelleen, etenkin elokuvan kotimaassa Yhdysvalloissa.

Green Book on elokuvana lämminhenkinen ja yleisön miellyttämiseen pyrkivä. Miesten välinen kanssakäyminen muuttuu vaivattomasti lievästä vastenmielisyydestä syväksi ystävyydeksi, ja käsikirjoitus rullaa eteenpäin jouhevasti mutta samalla myös yllätyksettömästi. Heti alusta pitäen katsoja tietää matkan pään, johon Farrelly johdattelee läpi koskettavien ja hyväntuulisten hetkien.

Green Bookin viehätys ei ole niinkään sen sinänsä omaperäisessä kertomuksessa kahden erilaisen miehen matkasta ystävyyteen vaan se syntyy erityisesti Mortensenin ja Alin erinomaisten roolisuoritusten kautta. He tuntuvat syntyneen rooleihinsa, joissa karkeakielinen katu-uskottavuus ja sivistynyt kouluälykkyys kättelevät toisiaan.


GREEN BOOK

4/5

”Hömppäkomedioistaan tunnetun Peter Farrellyn ohjaama Green Book on lämminhenkinen elokuva kahden erilaisen miehen ystävyydeksi hitsautuvasta road tripistä 1960-luvun rasistisessa ilmapiirissä.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat