Uusimmat

Arvostelu Prime Videon uusi scifi-sarja Paper Girls vertautuu Stranger Thingsiin mutta on sitä rosoisempi

28.07.2022 19:00 Helinä Laajalahti

Amazon Prime Videon scifi-sarja Paper Girls pohjautuu Brian K. Vaughanin saman nimiseen sarjakuvaan. Se kertoo aikamatkustuksen pyörteisiin joutuvasta teininelikosta.

Brian K. Vaughan on kirjoittanut muun muassa sarjakuvat Y: The Last Man, Saga ja Ex Machina. Hänen Paper Girls -sarjakuvansa (jonka ensimmäisen numeron voi lukea ilmaiseksi Image Comicsin  sivuilta) on erittäin viehättävä ja harmillisen vähän tunnettu tuttavuus.

Sarjakuva kertoo neljästä sanomalehtiä jakavasta esiteinistä – Erinistä, Macista, KJ:stä ja Tiffanystä – jotka kohtaavat vuonna 1988 keskenään sotivia aikamatkaajia ja päätyvät näiden kanssa itsekin matkaamaan edestakaisin ajassa.

Kivasti kuvitetun tarinan mysteeri kietoo lukijan tiukasti näppeihinsä kuin paraskin dekkari, mutta aikamatkustuselementti tekee siitä ovelan scifiä. Sarjakuvan persoonallisissa tytöissä on mainiota asennetta, joka tämän tyyppisissä tarinoissa on usein varattu pojille.

Paper Girls

Amazon Prime Videon julkaisema Paper Girls -sarja on varsin uskollinen alkuperäissarjakuvalle. Jopa niin, että esimerkiksi ensimmäinen jakso päättyy täsmälleen samaan kohtaukseen kuin ensimmäinen sarjakuva-albumi.

Sarja lähtee käyntiin Halloweenia seuraavana aamuna vuonna 1988. Neljä 12-vuotiasta tyttöä lähtee kierrokselleen jakamaan sanomalehtiä, mutta yllättäen he törmäävät ajassa matkustaviin nuorukaisiin ja tulevat vetäistyksi 30 vuoden päähän tulevaisuuteen.

Hämmentävä tapaus muuttuu yhä vain hämmentävämmäksi, kun nuoret yrittävät keksiä keinoa päästä takaisin omaan aikaansa, mutta saavat peräänsä salaperäisiä sotilaita. Juonesta enempää paljastamatta tarinaan kytkeytyy myös hahmojen ja heidän läheistensä eri ikäisiä versioita. Tieteistarinaan sekoittuvat myös keskinäiset ihmissuhteet ja aikuiseksi kasvamisen haasteet.

Paper Girls

Scifiseikkailun päähenkilöitä esittävät rooleissaan erittäin luontevat Sofia Rosinsky (Mac), Camryn Jones (Tiffany), Riley Lai Nelet (Erin) ja Fina Strazza (KJ). Aikuisrooleissa nähdään muun muassa Ali Wong, Nate Corddry, Adina Porter, Sekai Abeni ja Cliff Chamberlain.

1980-luvulta ponnistavana Paper Girls vertautuu monen mielessä varmastikin Netflixin Stranger Things -sarjaan, mutta sen nostalgia on huomattavasti rosoisempaa. Tarinasta voi löytää vertauskohtia myös Paluu tulevaisuuteen– ja Terminator-elokuviin.

Sarjan on luonut Stephany Folsom, joka on käsikirjoittanut muun muassa Toy Story 4 -elokuvan. Huolimatta siitä, että sarjan keskushahmot ovat esiteini-ikäisiä, scifitarina on alkuperäissarjakuvan tapaan suunnattu tätä vanhemmille katsojille.

Tarinassa käsitellään muun muassa kuolemaa ja sitä, miten lapsuuden haaveet ja suunnitelmat toteutuvat tulevaisuudessa – tai jäävät toteutumatta. Sarjan nuorten harteille kaatuu valtava taakka heidän saadessaan tietää oman tulevaisuutensa tapahtumia liian nuorena.

Paper Girls nostaa synkkyyden ohelle myös ystävyyden ja elämänilon, nuoruuden naiviuden aikuisen kyynisyyden rinnalle sekä hyvien ystävien ja läheisten ihmisten merkityksen. Aikamatkustuselementistään ja “aikasodistaan” huolimatta sarja pysyttelee maadoitettuna todelliseen elämään.

Paper Girls

Tv-sarjana Paper Girlsin suurin ongelma on sen selkeästikin rajallinen budjetti, joka kostautuu muun muassa visuaalisten efektien köykäisyytenä. Tarinaa myös kiirehditään välillä liikaa, eikä esimerkiksi aikasotien osapuolille ja motiiveille anneta aivan tarpeeksi aikaa.

Paper Girls -sarjan kaikki kahdeksan jaksoa julkaistaan Amazon Prime Videossa 29. heinäkuuta. Saimme arvostelua varten katsottavaksi kaikki jaksot ennakkoon.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat