Uusimmat

Arvostelu Project Wolf Hunting on K18-verilöyly, joka kumartaa 80-luvun toimintaelokuville

Kuva: © Night Visions

15.08.2023 21:50 Helinä Laajalahti

Eteläkorealainen Project Wolf Hunting on Suomessa K18-ikärajan saanut, 1980-luvun Hollywoodin toimintaelokuville kumartava verilöyly, joka ei sovellu herkkävatsaisille.


Project Wolf Hunting julisteEnsi-ilta: 18.8.2023
Alkuperäisnimi: Project Wolf Hunting (Neugdaesanyang)
Ohjaus: Kim Hong-sun
Käsikirjoitus: Kim Hong-sun
Pääosissa: Seo In-Guk, Jang Dong-Yoon, Jung So-Min, Choi Gwi-hwa, Ko Chang-Seok & Son Jong-hak
Pituus: 122 minuuttia
Ikäraja: K18


Suomen elokuvateattereissa ihan aiheesta korkean ikärajan saanut Project Wolf Hunting julkaistiin keväällä 2023 Night Visions -festivaaleilla. Eteläkorealaispläjäys on kuin häiriinnyttävä huvipuistoajelu, joka roiskuttaa ympärilleen tonneittain verta eikä mikään ihmisruumiin osa ole turvassa tai pysy kiinni alkuperäisessä paikassaan.

Kim Hong-sunin (Metamorphosis, The Chase) ohjaama ja käsikirjoittama, äärimmäisen brutaali Project Wolf Hunting on kahden tunnin verilöyly, joka on silkkaa murhaa ja mayhemia alusta loppuun. Tilaa ja ruumiinosia innovatiivisesti hyväkseen käyttävää väkivaltaeeposta ei todellakaan voi suositella herkkävatsaisille.

Elokuvassa joukkoa vaarallisia vankeja lähdetään kuljettamaan parhaat päivänsä jo nähneellä rahtilaivalla Filippiineiltä kohti tuomiota kotimaassaan Etelä-Koreassa. Vankijoukkoa saattelee Park Ho-sanin esittämä veteraanipoliisi, joka ei itsekään ole mikään hellänyrkkinen kaveri.

Vankiosaston johdossa puolestaan julmistelee rocktähden elkein minkäänlaiseen katumukseen kykenemätön sarjamurhaaja Park Jang-du (Seo In-guk).

Project Wolf Hunting

Kuva: © Night Visions

Yhdellekään katsojalle tuskin tulee yllätyksenä, että leukaperiin asti tatuoidut vangit eivät laivalle päästyään kahleissaan pitkään pysy. He päättävät ottaa haltuunsa laivan, ja sen myötä kohtalonsa, ja tappaa matkalla kaiken vastaan tulevan.

Väkivaltaan kiintyneet rikolliset eivät kuitenkaan ole ainoa irti päässyt piru aluksella, eikä näin ollen kukaan ole turvassa.

Project Wolf Hunting on ensemble-elokuva, joka ei nosta yhtään hahmoistaan toista tärkeämmäksi. Ei ole kaiken pelastavaa sankaria, ei yhtä selkeää pahista. Ihmishahmoilla ei itse asiassa edes ole varsinaisesti väliä, sillä elokuvan keskeisimpänä hahmona toimii verinen teurastus.

Project Wolf Hunt on kuin reilusti verisempi versio jostakin suurieleisestä 1980-luvun Hollywood-toimintaleffasta. Se on käsikirjoitukseltaan totaalista huttua ja menee kaikessa yli siitä, minkä olisi jo kuvitellut olevan riittävää. Myös käänne yliluonnollisen suuntaan kumartaa kasaritoiminnan suuntaan vahvasti kieli poskessa.

Project Wolf Hunting

Kuva: © Night Visions

Suljetussa tilassa tapahtuva verilöyly käyttää innovatiivisesti hyväkseen laivan sokkeloista rakennetta, eikä Kim kaihda kameroineen minkäänlaista väkivaltaa. Laivan irrottua satamasta helvetti pääsee valloilleen, verta ja ruumiinosia roiskitaan ympäriinsä valtoimenaan eikä ruumismäärän seuraamisesta tule mitään.

Elokuvan budjetista suuri osa onkin varmasti kulunut tekovereen, sillä sitä vuodatetaan kirjaimellisesti tynnyreittäin (IMDb osaa kertoa, että verta käytettiin ohjaajan mukaan 2,5 tonnia). Ja jos olet joskus halunnut nähdä elokuvan, jossa tyyppi hakataan kuoliaaksi tämän omalla käsivarrella, tämä elokuva on tarkoitettu juuri sinulle.

”Vuoden verisin elokuva” ei siis ole mikään tuulesta temmattu superlatiivi.

Pituudeltaan kaksituntisessa elokuvassa on kuitenkin kestämistä ja ajoittain verikekkerit alkavat tuntua puuduttavalta – perinteinen puolitoistatuntinenkin olisi varmasti ajanut saman asian. Project Wolf Hunting vaatiikin katsojalta vahvaa vatsaa, sillä kaksi tuntia käytetään lähes taukoamattomaan, ajoittain jopa hengästyttävään ihmisten teurastukseen.

Project Wolf Hunting on viihdyttävän rehellinen B-luokan toimintamättö, joka vakavasta ilmeestään huolimatta tietää itsekin olevansa naurettava. Genren ystävää se onnistuu kuitenkin ilahduttamaan aidosti.

PROJECT WOLF HUNTING

3,5/5

”Suomessa Night Visionsissa ensiesityksensä saanut Project Wolf Hunting on varmasti vuoden verisimpiä elokuvia.”

 

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat