Uusimmat

Robotteja, Loch Nessin hirviö, hypnoosia… Katsoimme viisi Night Visionsin elokuvaa ennakkoon

15.04.2024 09:00 Aki Lehti & Tatu Junni
Night Visions

Kuva: © Night Visions

Kevään Night Visions -festivaali järjestetään Helsingissä 16.-21. huhtikuuta. Luvassa on yhteensä 34 pitkää elokuvaa, joista Muropaketin toimitus katsasti etukäteen viisi.

Night Visionsin koko ohjelmisto löytyy tapahtuman kotisivuilta. Lippuja keskiviikkona alkaviin leffakekkereihin voi ostaa samasta osoitteesta.

Alla Muropaketin elokuvatoimituksen Aki Lehti ja Tatu Junni kertovat mietteensä viidestä Night Visionsin satunnaisesta elokuvasta.

1. Robot Dreams (2023)

Lumikki-leffa Blancanievesista tutun ohjaaja Pablo Bergerin Robot Dreams -animaatioelokuvassa ei kuulla lainkaan dialogia, mutta sillä on todella paljon sanottavaa. 1980-luvun New Yorkiin sijoittuva animaatio koskettaa, naurattaa ja on poikkeuksellinen Night Visions -elokuva. Robot Dreams on sopivaa katsottavaa kaikenikäisille, vaikka eniten yksinäisyydestä ja ystävyyden tärkeydestä kertovasta kauniista animaatiosta saa irti aikuiskatsoja.

Simppeli stoori kertoo yksinäisestä koirasta, joka tilaa tv-shopista itselleen robottikaverin. Manhattanilaiskämppään pahvilootassa osina saapuvasta robotista tulee välittömästi koiran paras ystävä. Vietettyään koko kesän yhdessä koira joutuu syksyllä olosuhteiden pakosta hylkäämään robotin merenrannalle.

Blancanievese-elokuvan tavoin Robot Dreamsin modernin mykkäelokuvan tarina avautuu valloittavan liioitellun kuvakerronnan keinoin. Puhumattomuus ei ole pelkkä kikka. Leffan maailma imaisee niin tehokkaasti sisäänsä, että dialogin uupumisen unohtaa. Robot Dreamsin animaatiotyyli ei ehkä ole teknisesti häikäisevintä, mutta toimii elämän tärkeimpiä asioita käsittelevässä kertomuksessa mainiosti. Tarinan taustalla 1980-luvun New York sykkii erityisen eläväisenä harkittuine yksityiskohtineen.

Parhaan animaatioelokuvan Oscar-ehdokkaanakin ollut Robot Dreams saapuu laajempaan teatterilevitykseen 26. heinäkuuta.

Robot Dreams esitetään lauantaina 20.4. kello 12.00 Bio Rex Lasipalatsissa.

(AL)

2. The Hypnosis (2023)

Ohjaaja Ernst De Geerin The Hypnosis -esikoistäyspitkää on verrattu Ruben Östlundin elokuviin. Vielä niitä enemmän sen tarkkanäköisestä satiirista tulee mieleen Nicolas Cagen tähdittämästä Dream Scenario -leffasta tutun Kristoffer Borglin vuoden 2022 ohjaustyö Sick of Myself. The Hypnosis ei ole aivan niin tahallisen epämiellyttävää myötähäpeäkiemurtelua kuin Borglin mustaakin mustempi komedia. Se vie katsojan silti väkisin epämukavuusalueelle. De Geerin satiiri muistuttaa myös kiusaannuttavuudessaan Emma Stonen tähdittämää The Curse -sarjaa.

The Hypnosis naurattaa tragikomediallaan ääneen, kunhan leffan katsoo porukalla. Yksin tuijotettuna myötähäpeä on ehkä liikaa.

Leffan keskiössä on startup-yritystä pyörittävä pariskunta Vera (Asta Kamma August) ja Andre (Herbert Nordrum), jotka lähtevät esittelemään kännysovellustaan pöhinabisnestapahtumaan. Juuri sitä ennen Vera vierailee hypnoterapeutin vastaanotolla saadakseen apua tupakoinnin lopettamiseen. Hypnoosi naksauttaa naisen aivot asentoon, josta uupuu kaikki filtterit. Startup-tapahtuma muuttuu mielenkiintoiseksi Veran käyttäytyessä täysin estoitta ja tehdessä aivan mitä huvittaa.

Veran käytös vaikuttaa sivustakatsojalle sekopäiseltä. Täysin anteeksiantamattomasti tilanteessa toimii kuitenkin tiukkapipoinen itsekkyyden multihuipentuma Andre, joka tekee ulkopuolisten silmin kaiken juuri kuten kuuluukin. Start-up -ja self help -spedeilylle ihanan kyynisesti naurava satiiri uskoo kuitenkin pohjimmiltaan ihmiseen. The Hypnosis on taatusti vuoden parhaimpia komedioita.

The Hypnosis esitetään torstaina 18.4. kello 17.00 WHS Teatteri Unionissa ja perjantaina 19.4. kello 15.40 Bio Rex Lasipalatsissa.

(AL)

3. Lake Michigan Monster (2018)

Helsingissä jo ties kuinka moneen kertaan viime vuoden Night Visions -ensi-illan jälkeen erikoisnäytöksissä esitetyn absurdin Hundreds of Beavers -kohelluksen tekijöiden vuoden 2018 Lake Michigan Monster saa nyt Pohjoismaiden ensi-iltansa. Ryland Brickson Cole Tewsin ja Mike Cheslikin aiemmassa tekeleessä on paljonkin samaa kuin majava-sekoilussa. Slapstickin sijaan Lake Michigan Monster on kuin art houseen kallellaan olevan Monthy Pythonin ylipitkä Temu-versio.

Valkokangas on 78 minuutin mittaiselle sketsille aivan väärä paikka. Korkeintaan tekijöitä itseään huvittava hassuttelu kuuluisi YouTubeen tai Vimeoon.

Lake Michigan Monsteriin on kyllä nähty vaivaa, mutta mukahauska mekastus muistuttaa lähinnä leffakoulun kehnoa lopputyötä. Liki kokoillan leffan mittaan venytetty harjoitelma yrittää tarjota toinen toisensa perään kohtauksia, joissa on mahdollisimman paljon meemipotentiaalia. Internet-ilmiöiden sijaan luvassa on päänsärkyä.

Lake Michigan Monster on jopa b-luokan elokuvien asteikolla liki katsomiskelvotonta kuraa. Ainoa syy sen tsekkaamisen on nähdä kuinka paljon tekijät ovat muutamassa vuodessa kehittyneet. Hundreds of Beavers on myös ärsyttävä elokuva, mutta Lake Michigan Monsteriin verrattuna mestariteos.

Lake Michigan Monster esitetään keskiviikkona 17.4. kello 21.00 WHS Teatteri Unionissa ja lauantaina 20.4. kello 18.30 Orionissa.

(AL)

4. Once Within a Time (2022)

Vuoden 1982 Koyaanisqatsi-klassikosta parhaiten tunnetun Godfrey Reggion yhdessä Jon Kanen ohjaaama Once Within a Time on täyttä tykittelyä – kunnon herkkua ainakin kokeellisen maksimalismin ystäville. Leffalla on mittaa vain 51 minuuttia, mutta anarkistinen audiovisuaaliooppera kannattaa ehdottomasti katsoa valkokankaalta.

Vajaan tunnin pituus on juuri sopiva trippailevalle avant garde -teokselle, joka on ennen kaikkea kokonaisvaltainen kokemus. Omaperäisen surrealistinen, kryptisyydessään ajatuksia herättävä ja omituisuudessaan uniikki Once Within a Time on sekoitus kokeellista dokumenttia ja huuruista fantasiakomediaa.

Erilaisia vanhan koulukunnan tekniikoita muun muassa stop-motion-animaatiosta aina pakotettuun perspektiivin hyödyntävä leffa käsittelee esimerkiksi teknologian vaaroja, tuhoutuvaa maapalloa, mahdollista maailmanloppua, viattomuutta ja jonkin uuden syntymää tuhkasta. Kollaasielokuva on vastakohta kiiltävän luonnottomille moderneille digiluomuksille, mutta tehty todennäköisesti hyödyntäen myös nykyteknologiaa.

83-vuotiaan Reggion elokuvan sanoma mennee perille ainakin nuoremmille katsojille. TikTok-sukupolvi on tottunut täystykittelyyn. Ohjaajan aiemmista töistä poiketen Once Within a Time tarjoaa myös huumoria. Philip Glassin musiikin avittamana audiovisuaalinen hyökyaalto pyyhkäisee massiivisella voimalla katsojan yli.

Once Within a Time esitetään torstaina 18.4. kello 15.30 ja perjantaina 19.4. kello 16.00 Orionissa.

(AL)

5. Loch Ness: They Created a Monster (2023)

Onko Loch Nessin hirviö totta vai ei?

Night Visionsin dokumenttiantia edustava Loch Ness: They Created a Monster (2023) ei ole järin kiinnostunut kaivelemaan todisteita hirviön olemassaolosta tai messuamaan sitä vastaan, vaan ottaa fokukseen ihmiset, jotka koettivat kukin tahollaan selvittää skottijärven mysteeriä.

John MacLavertyn ohjaamasta elokuvasta käy hyvin selväksi, miten värikästä väkeä Nessietä jahtasi kiikareillaan ja kameroillaan Loch Nessin ”hulluina vuosina” 1970- ja 80-luvuilla. Osa ”tutkijoista” lipsahti pakkomielteen puolelle ja muutti pysyvästi järven rannoille todisteita kaivelemaan. Lisää väkeä lappasi paikalle aina Japania myöten, ja siihen sitten vielä turistijoukot päälle.

Tutkijoista jokainen palasi tietenkin kotiin ennemmin tai myöhemmin tyhjin käsin ja häntä koipien välissä.

Toki Loch Ness edelleen vetää turisteja samalla tavalla kuin Roswell ison meren takana, mutta harva taitaa enää uskoa hirviön löytymiseen. Vaan toista se oli 50 vuotta sitten. Runsaaseen arkistomateriaaliin ja aikalaishaastatteluihin nojaava Loch Ness: They Created a Monster onkin kiehtova katsaus paitsi hirviömyyttiin myös aikaan, jolloin muinaisen vesiliskon (tai mikä lie) metsästystä seurattiin kansallisella tasolla oikeita tutkijoita ja juorulehtiä myöten.

MacLavertyn dokumentti ei ole järin ikimuistoinen merkkiteos, mutta kertakatselun Loch Ness: They Created a Monster kestää oikein hyvin.

Loch Ness: They Created a Monster esitetään keskiviikkona 17.4. kello 16.45 WHS Teatteri Unionissa ja torstaina 18.4. kello 15.00 Bio Rex Lasipalatsissa.

(TJ)