Uusimmat

Arvostelu Babylon on huikea elokuva, joka lässähtää vasta lopussa

Kuva: © Paramount Pictures

18.01.2023 12:59 Helinä Laajalahti

La La Land- ja Whiplash -ohjaaja Damien Chazellen Babylon on yli kolmen tunnin mitassaan massiivinen rakkauskirje historialliselle Hollywoodille ja elokuvan kulta-ajalle.


BabylonEnsi-ilta: 20.1.2023
Alkuperäisnimi: Babylon
Ohjaus: Damien Chazelle
Käsikirjoitus: Damie Chazelle
Pääosissa: Diego Calva, Brad Pitt, Margot Robbie, Jean Smart & Li Jun Li
Pituus: 189 minuuttia
Ikäraja: K16


Damien Chazelle on kaikkien aikojen nuorin parhaan ohjaajan Oscarilla palkittu ohjaaja. Hän on lunastanut paikkansa Hollywoodin huippuohjaajien rinnalla ohjaamillaan ja käsikirjoittamillaan elokuvilla Whiplash ja La La Land, josta jälkimmäisestä napsahti tuo ohjaus-Oscar.

 

La La Land oli yhdenlainen rakkauskirje Hollywoodille. Chazellen uusin elokuva Babylon on sellainen myös, mutta kaikilla skaaloilla mitattuna suurempi elokuva kuin herttainen La La Land.

1920-luvun Hollywoodiin sijoittuva Babylon kurkistaa irstailun ja ylenpalttisuuden elokuvamaailmaan, ja ottaa luulot pois heti elokuvan alussa. Ensimmäisen kymmenen minuutin aikana elokuvan hahmot ehtivät saada naamalleen niin norsun ulostetta kuin ihmisen virtsaa.

Babylon

Tästä alkavat puolen tunnin mittaiset, kuuluisan tuottajan kartanoon sijoittuvat orgiat, missä kamera kiertää pitkiä ottoja hillittömän seksin, irstailun, päihteiden ja rytmiinsä pakottavan musiikin keskellä hulppeissa lavasteissa. Kiemurtelevien, alastomien vartaloiden ohi katsoessa kohtaus on teknisesti komea ja kameran ympärillä sykkivän toiminnan koordinaation osalta suorastaan loisteliaasti toteutettu.

Elokuva rikkoo kuvastossaan suurin piirtein kaikkia tabuja, eikä ole mikään ihme, että Babylon on saanut Yhdysvalloissa ikärajakseen K-18. Suomessa mennään maltillisemmalla K-16:lla.

Samaa oivaltavien yksityiskohtaisuuksien keskellä taiteilua Chazelle jatkaa toisessa kohtauksessa, missä päästään elokuvatuotantojen keskelle. Mykkäelokuvien Hollywoodissa on käynnissä useita tuotantoja yhtä aikaa ja improvisointi kukoistaa. Chazelle kuljettaa kameraa näiden keskenään risteävien tuotantojen keskellä, missä aseet paukkuvat, nuolet lentävät ja baaritytöt iskevät miehille silmää.

Tässä sekopäisessä kokonaisuudessa on valtavasti yksityiskohtia eikä voi kuin ihailla, miten Chazelle saa pidettyä koreografian niin siististi näpeissään – kaikkialla ympärillä tapahtuu kaiken aikaa jotain ja kamera tallentaa tapahtumat sulavasti yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.

Babylon

Tarinallisesti Babylon kertoo tuosta hurvittelun ajasta ja elokuvien kulta-ajasta neljän keskeisen hahmon kautta. Margot Robbien esittämä Nellie LaRoy ja Diego Calvan esittämä Manny Torres ovat ensin kaksi ulkopuolista, joiden suurin unelma on päästä töihin elokuviin – Nellien haaveena on tähteys, Manny puolestaan olisi tyytyväinen töistä kulissien takana.

Elokuva alkaa näiden ulkopuolisten näkökulmasta. Nellie ja Manny kohtaavat toisensa tuottajan juhlissa, mihin Manny on hankkinut norsun ja mihin vauhdikas Nellie kirjaimellisesti rysähtää paikalle. Ystävällinen nuorukainen auttaa ilman kutsua saapuneen tytön sisälle juhliin. Tämä toimii alkusysäyksenä ystävyydelle ja tapahtumaketjulle, joka muuttaa heidän molempien elämän.

Brad Pitt on ikoninen mykkäelokuvien tähti Jack Conrad. Roolista tulee väkisinkin mieleen Pittin Quentin Tarantinon ohjaamassa Once Upon a Time in Hollywood -elokuvassa esittämä Cliff Booth, tosin Jack on hieman jäyhempi versio tästä. Neljäs tarinaan keskeisesti vaikuttava hahmo on Jean Smartin harmillisen alikäytetyksi jäävä juorutoimittaja Elinor St. John.

Babylon

Babylon on monen viime vuosina tehdyn elokuvan tapaan ruusunpunainen rakkauskirje elokuville. Chazelle saattelee mielenkiintoisesti elokuvan historiaan ja tutustuttaa katsojan mustan huumorin voimin muun muassa äänielokuvan alkuhetkiin.

Elokuvan pääosia eivät niinkään esitä ihmishahmot, vaan heidät sysätään loppua kohden enemmän ja enemmän kertakäyttöisiin sivurooleihin. Babylonin pääosaa esittää Hollywood, jossa yksikään ihminen ei ole korvaamaton ja jossa eilisen megatähti voi tänään enää olla pieni viittaus sanomalehden sisäsivuilla.

Yli kolmituntinen Babylon häikäisee upean hulluilla, oivaltavan yksityiskohtaisilla ja teknisesti tyylikkäillä alkukohtauksillaan, mutta lässähtää loppua kohden. Se alkaa hulppeana viiden tähden mestariteoksena, mutta Chazelle ei aivan onnistu kääntämään hahmovetoisena alkavaa ja ihmisiinsä emotionaalisesti investoivaa elokuvaansa muotoon, missä henkilöhahmoilla ei olekaan enää niin suurta väliä.

Sivurooleissa vilahtaa koko joukko sellaisia nimiä kuin Olivia Wilde, Tobey Maguire, Katherine Waterston, Flea, Eric Roberts, Max Minghella, Samara Weaving ja Ethan Suplee. Koska kukapa nyt ei Chazellen elokuvassa haluaisi olla mukana.

BABYLON

Arvosana: 4/5

”Yli kolmetuntinen Babylon alkaa upeana viiden tähden tykityksenä mutta Oscar-voittaja Damien Chazelle ei aivan onnistu kietomaan otteeseensa lopputeksteihin saakka.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat