Uusimmat

Arvostelu Scream VI vie tutun puukkohipan New Yorkiin aiempaa verisempänä ja väkisin vääntäen

29.03.2023 12:00 Helinä Laajalahti

Kuudes Scream-elokuva kasvattaa gorekerrointaan ja irrottaa tarinaa jälleen askeleen verran Wes Cravenin alkuperäisistä, mutta pysyttelee silti uskollisena franchisen tutuille konventioille.


Scream 6Ensi-ilta: 31.3. 2023
Alkuperäisnimi: Scream VI
Ohjaus: Matt Bettinelli-Olpin & Tyler Gillett
Käsikirjoitus: Guy Busick & James Vanderbilt
Pääosissa: Jenna Ortega, Courteney Cox, Melissa Barrera, Jasmin Savoy Brown, Mason Gooding & Hayden Panettiere
Pituus: 123 minuuttia
Ikäraja: K16


Wes Cravenin kuoltua Scream-elokuvien sarja polkaistiin uudelleen käyntiin vuosi sitten Matt Bettinelli-Olpinin ja Tyler Gillettin voimin elokuvalla, joka julkaistiin yksinkertaisesti nimellä Scream. Tämä viides Scream yhdisti alkuperäisistä elokuvista tutut legacy-hahmot täysin uusiin, ja oli samalla kertaa sekä jatko-osa että reboot.

Kaikesta tästä tietoinen elokuvasarja kutsui itse tätä yhdistelmää nimellä “requel”.

Bettinelli-Olpin ja Gillett palaavat nimiasiassa ruotuun uusimmalla elokuvallaan, joka tällä kertaa on nimetty Scream VI:ksi. Se jatkaa edellisen elokuvan hahmojen parissa, ja karistaa nyt kyydistä niin Neve Campbellin esittämän Sydneyn kuin David Arquetten Deweyn. Ainoa alkuperäisestä kaartista mukana oleva on Courteney Coxin Gale Weathers (sekä Ghostfacen äänenä toimiva Roger Jackson).

Scream IV

Vanhoista tutuista kasvoista mukaan liittyy nyt myös Scream 4:sta selvinnyt Kirby, jota esittää taas roolissaan kammottavan puinen Hayden Panettiere.

Scream 5:stä hengissä säilyneet siskokset Tara (Jenna Ortega) ja Sam (Melissa Barrera) ja heidän ystävänsä Mindy (Jasmin Savoy Brown) ja Chad (Mason Gooding) ovat muuttaneet Woodsborosta isompiin ympyröihin New Yorkiin. Opiskelu kutsuu, ja isosisko-Sam koittaa pitää Taran suojelevassa näköpiirissään kaiken aikaa. Samin elämää hankaloittaa se, että alkuperäisen Ghostfacen eli Billy Loomisin tyttärenä hänestä on tullut jonkinasteinen julkkis – eikä niinkään hyvällä tavalla.

Halloweenin aattona vanha tuttu naamioitu paskiainen alkaa tietenkin taas ahdistella heidän elämäänsä.

Scream IV

Varsinaisesta käsikirjoituksesta vastaavat James Vanderbilt ja Guy Busick, mutta elokuvasarjan luoja Kevin Williamson toimii edelleen takapiruna vastaavan tuottajan roolissa. Scream VI:ssa on kaikki Scream-elokuvan elementit: yllättävät puhelut, itsetietoinen kauhuelokuvien ääneen analysointi ja whodunnit-juoni, jonka vuoksi keneenkään ei voi luottaa.

Uutuus eroaa kuitenkin edellisistä sijoittamalla puukkohippaset tällä kertaa suurkaupunkiin, jonka ruuhkaisessa metrossa kuka tahansa voi saada terästä sisuksiinsa. Gorekerrointa nostetaan nyt pykälä ylöspäin – kuuluuhan se näin jatko-osassa asiaan. Ruumiskasa taitaa olla elokuvasarjan suurin.

Scream-franchisessa on se hyvä puoli, että kaikesta huolimatta jokaisessa sarjan elokuvassa onnistutaan keksimään jokin uusi jippo, jonka ansiosta tarina ei mene kokonaan metsään. Tälläkin kertaa saadaan pidettyä jännitys yllä hyvinkin yli puolen välin, vihjataan niin yhdestä kuin toisestakin, mutta pystytään olemaan paljastamatta todellista syyllistä ennen aikojaan.

Scream IV

Metatasot ovat jälleen vahvasti mukana, kun tarinan hahmot pohtivat slasher-franchisen konventioita selvittäessään tämänkertaisen Ghostfacen henkilöllisyyttä. Scream VI:n yksityiskohdista ei varmastikaan saa paljoa irti, elleivät sarjan aiemmat elokuvat ole tuttuja – ja vieläpä suhteellisen tuoreessa muistissa.

Scream VI:ssa on kyllä hetkensä – esimerkiksi sen alkukohtaus on jälleen näyttävä ja lisäksi se poikkeaa hieman totutusta – mutta väitän elokuvan julkaisun tulevan liian nopeasti edellisen osan jälkeen. Liika on aina liikaa, eikä rahastuksen maku ole hyvä maku. Mikä ennen toimi viehättävän itseriittoisena, tuntuu nyt jopa päälle liimatulta ja turhauttavan väkisin väännetyltä. Etenkin lopun pahismonologia voi kierrätettävine käänteineen pitää lähes nolona.

Lopputekstien jälkeen on tarjolla yksi huumoriksi tarkoitettu lisäkohtaus, jonka näkemättä jättämistä ei kannata jäädä harmittelemaan, sillä kokonaisuuteen sillä ei ole mitään merkitystä.

SCREAM VI

2/5

”Uusiin hahmoihin keskittyvä ’requelin sequel’ lisältää kaikki tutut Scream-elementit, mutta nyt liika tuntuu vain kerta kaikkiaan olevan liikaa.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat