Uusimmat

Arvostelu Trainspotting-ohjaajan uusi Sex Pistols -minisarja on melkoinen sekasotku

07.09.2022 13:45 Helinä Laajalahti

Legendaarisen Sex Pistols -yhtyeen noususta ja tuhosta kertova Pistol on Danny Boylen ohjaama minisarja, joka pohjautuu bändin perustajana tunnetun Steve Jonesin elämäkertaan.

Brittipunkin uranuurtaja Sex Pistols ehti julkaista olemassaolonsa aikana vain yhden ainoan levyn, vuonna 1977 julkaistun Never Mind the Bollocks – Here’s the Sex Pistols, mutta 1970-luvun puolivälissä perustetun yhtyeen vaikutus populaari- ja nuorisokulttuurissa tuntuu yhä. Pistol-minisarjassa Trainspotting-ohjaajanakin tunnettu Danny Boyle kertomaan bändin noususta ja tuhosta ja pyrkii kurkottamaan samalla punk-kulttuuriin ytimeen.

Disney+:n julkaisema, kuusiosainen Pistol pohjautuu Sex Pistolsin perustajana ja kitaristina tunnetun Steve Jonesin muistelmateokseen Lonely Boy, jonka on luonut sarjaksi Craig Pearce. Pistol katsastaa bändin syntyyn Lontoossa, missä köyhä, perheensä hylkäämä ja lähes lukutaidoton Jones kohtaa managerina toimivan Malcolm McLarenin ja tämän tyttöystävän, muotisuunnittelija Vivienne Westwoodin ja ihastuu näiden edustamaan, kapinalliseen maailmaan.

Jones haluaa perustaa bändin. Pian hänen ympärilleen kerääntyy joukko soitto- ja laulutaidottomia kavereita, joista syntyy lopulta McLarenin konseptoima, nuorison turhautumista ja anarkiaa kanavoiva Sex Pistols.

McLarenin visio ei kuitenkaan yksin saa pidettyä sekoilevaa joukkoa kasassa. Ristiriidat alkavat, kun mukaan liittyy suurella egolla varustettu Johnny Rotten ja lopulta myös Sid Vicious, jonka huumesekoilujen myötä Sex Pistolsin arkkuun lyötiin viimeiset naulat.

Pistol

Steve Jonesia sarjassa esittää Toby Wallace, Johnny Rottenia Anson Boon, Sid Viciousia Louis Partridge, Paul Cookia Jacob Slater ja Glen Matlockia Christian Lees. McLarenin roolissa nähdään puolestaan Love Actually -elokuvan herttaisesta rumpalista manipuloivaksi manageriksi kasvanut Thomas Brodie-Sangster ja Westwoodia esittää Talulah Riley.

Boyle ja Pearce punovat Pistoliin 70-luvun lopun punk-kulttuuria myös yleisesti. Sarjassa keskeiseen rooliin nostetaan muun muassa myöhemmin The Pretenders -yhtyeen perustanut Chrissie Hynde, jota esittää Sydney Chandler, punk-ikonina tunnettu Jordan, jonka mitäänsanomattomaksi jäävä rooli on annettu Game of Thrones -tähti Maisie Williamsille sekä tietenkin myös Sid Viciousin aisapari Nancy Spungen, jota esittää Emma Appleton.

Joku saattaa muistaa Alex Coxin vuonna 1986 ohjaaman ja käsikirjoittaman elokuvan Sid & Nancy,  jossa tuota kuuluisaa kaksikkoa esittivät Gary Oldman ja Chloe Webb. Pistol ei kuitenkaan keskity pelkästään näihin kahteen vaan antaa tilaa Sex Pistolsille itselleen.

Pistol on kuin punk itsessään – sotkuinen ja kuvia kumartelematon. Boyle tavoittelee anarkiaa leikkaamalla sarjansa kuvalliseksi silpuksi, sekoittamalla kuvaruutuun tarinansa sekaan palasia historian arkistoista. Elokuvamuodossa tämä tehokeino toimii yleensä mielenkiintoisella tavalla, mutta tv-sarjana kokonaisuus vyöryy sekasotkuksi, josta varsinainen tarinan ydin uhkaa kadota.

Pistol / Sydney Chandler

Pistol on käsikirjoituksensa osalta hyvin epätasainen, eivätkä tekijät tunnu oikein tietävän, mitä sillä varsinaisesti haluavat sanoa. Joillekin tarinajuonteille sarjassa annetaan yllättävänkin keskeinen tila, jotkut keskeisetkin teemat hujautetaan läpi kuin pikakelauksella. Välillä sarjassa alleviivataan sanomaa vahvasti, välillä tärkeitä asioita jätetään syventämättä.

Ellei Boylen ja Pearcen tarkoituksena sitten ole kertoa, että Sex Pistolsin jannut olivat pelkästään tylsiä, narussa vedettäviä pellejä, jotka eivät osanneet lainkaan soittaa ja joiden kapina oli pelkkää silmälumetta. Sarja ei nimittäin ainakaan saa pitämään Sex Pistolsista yhtään enempää.

Pistol pyrkii erottautumaan perinteisemmistä elämänkerroista. Sarja kuitenkin levähtää ajoittain hyvinkin mitäänsanomattomaksi, eikä onnistu kietomaan pauloihinsa edes kaltaistani vanhaa punkkaria ja Boylen elokuvien ystävää kuin hetkittäin.

Kuuden jakson mittainen Pistol julkaistaan Disney+:ssa 8. syyskuuta.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat