Uusimmat

Arvostelu Uusi Mortal Kombat -elokuva on rehellinen roskaelokuva, josta ei täyttä hintaa kannata maksaa

22.05.2021 21:31 Aki Lehti
Mortal Kombat

Kuva: © 2021 Warner Bros. Entertainment Inc.

Vuoden 2021 Mortal Kombat ottaa itsensä silti turhan vakavasti kaiken sarjakuvamaisen listimisen keskellä. 


Ensi-ilta: 21.05.2021. (VOD)
Alkuperäisnimi: Mortal Kombat
Ohjaus: Simon McQuoid
Käsikirjoitus: Greg Russo & Dave Callaham
Pääosissa: Lewis Tan, Jessica McNamee, Josh Lawson, Tadanobu Asano, Mehcad Brooks, Ludi Lin
Pituus: 110 minuuttia
Ikäraja: K16


Huhtikuun lopussa Yhdysvalloissa samaan aikaan sekä teattereissa että HBO Max -palvelussa ensi-iltansa saanut Mortal Kombat -elokuva saapuu Suomessa suoraan videovuokraamoihin. Leffa on siis sen verran tuore tapaus, että sen osto- ja myyntihinta ovat molemmat noin 20 euroa. Uusintaversio on juuri niin pöljää väkivaltaviihdettä kuin videopeleihin perustuvalta teokselta voi odottaakin. Kahtakymppiä siitä ei todellakaan kannata maksaa, ei edes kovimpien fanien.

Muutaman kuukauden kuluttua Mortal Kombatin voinee väijyä muutamalla eurolla, joka on juuri oikea hinta vajaan parin tunnin rebootista. Elokuvalla ei ole mitään tekemistä Paul W.S. Andersonin vuoden 1995 Mortal Kombatin kanssa, vaan se aloittaa tarinansa alusta.

Tai tarina on ehkä väärä sana, sillä teoksen juoni on köykäinen kyhäelmä. Kantava idea tietysti vain laittaa peleistä tutut hahmot taistelemaan ja tappamaan toisiaan kukin omilla lopetusliikkeillään. Siinä sivussa yritetään myös muun muassa pelastaa maailma, mutta se on täysin toissijaista. Pääosassa on gore ja veriroiskeet.

Mortal Kombatin näyttelijät ovat suurilta osin suht tuntemattoma kasvoja. Se on oikea ratkaisu, sillä pätkän on tarkoitus olla uuden franschisen avauselokuva. Rooleihin olisi silti voinut buukata edes muutaman näyttelijän, jotka osaavat työnsä edes auttavasti. Karismaa on oikeastaan vain leffan tunnetuimmalla nimellä eli Hiroyuki Sanadalla. Hän käy pyörähtämässä leffassa Hanzo Hasashina 1600-luvun Japaniin sijoittuvassa prologissa, jossa mies perheineen pääsee Sub-Zeron (Joe Taslim) toimesta hengestään, palatakseen loppupuolella mukaan Scorpionina.

Nykyhetkessä häkkitaistelija Cole Young (Lewis Tan) ihmettelee lohikäärmeen muotoista syntymämerkkiään, jonka tarkoitus tulee hänelle ja liian suurelle päähänlyöjäporukalle pian selväksi.

Tämän tyyppisessä elokuvassa koherentilla juonella ei ole juuri merkitystä, mutta uutuus tuhlaa aivan liikaa aikaa Mortal Kombat -turnajaisten hahmojen ja sääntöjen esittelyyn. Elokuva junnaa turhan pitkään ennen kuin Earthrealm- ja Outworld-taistelijat pääsevät itse asiaan, “hyvisten” yrittäessä löytää sisäiset supervoimansa.

Debyyttiohjaaja Simon McQuoidin elokuvan taistelukoreografiat ovat yllättävän mielikuvituksettomia, vaikka hahmojen supervoimat ovat pöhköydessään upeita. Väkivaltaisuudestaan huolimatta leffa taisteleekin muita supersankarikertomuksia vastaan, yrittäen miellyttää turhan laajaa katsojajoukkoa. Peleistä tuttuja one-linereita, repliikkejä ja huudahduksia on lopulta mukana liian vähän.

Mortal Kombatin pitäisi ottaa itsensä vielä paljon vähemmän vakavasti toimiakseen tahallisena b-luokan roskaviihteenä. Ääriväkivalta kaipaisi myös rujompaa otetta, sillä CGI-verimössö on jotenkin pliisun näköistä. Leffa olisi oikeasti oksettava toteuttamalla edes osa tehosteista vanhan koulukunnan keinoin.

Tarina loppuu luonnollisesti kesken ja petaa mahdollisia tulevia jatko-osia, joissa ehkä päästään jopa itse turnajaisiin asti. Tälläisenaan Mortal Kombat viihdyttää vain pelisarjan kovimpia faneja. Muille riittänee YouTubesta taatusti jo tässä vaiheessa löytyvä kaikki listimiskohtaukset yhdessä videossa esittelevä kooste.

Mortal Kombat tuli perjantaina 21. toukokuuta saataville ainakin näihin palveluihin: Apple TV, Elisa Viihde Viaplay, SF Anytime, Blockbuster, Google Play Store, Rakuten ja PlayStation Store.

MORTAL KOMBAT

”Mortal Kombat tavoittelee liian laajaa katsojakuntaa, mutta viihdyttää korkeintaan pelisarjan kovimpia faneja.”

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat