Uusimmat

Arvostelu Uusi Mr. & Mrs. Smith -sarja on selvästi parempi kuin Brad Pittin ja Angelina Jolien elokuva

Kuva: © David Lee/Prime Video

01.02.2024 17:30 Aki Lehti

Komediaa, draamaa ja trilleriä sekoittava Mr. & Mrs. Smith -sarja liitää korkeissa sfääreissä, mutta sen kahjo maailma tuntuu aidolta. Donald Glower pääpäsmäröi jälleen yhtä laatutuotosta.

Donald Glover on kadehdittavan lahjakas kaveri, jonka monivuotisesta sopimuksesta Amazonin kanssa ei voi olla kuin iloinen. Hänen mainiota Atlanta-sarjaansa seurannut Swarm sai ensi-iltansa Prime Videossa viime maaliskuussa. Se oli helposti yksi viime vuoden parhaita tv-tuotoksia.

Karmeudessaan nerokas Swarm oli Atlantan sisarsarja. Prime Videossa nähtävä uusi Mr. & Mrs. Smith -sovitus ei liiku yhtä surrealistisilla leveleillä kuin edeltäjänsä, vaikka tekijätiimissä on mukana samoja ohjaajia ja käsikirjoittajia. Uutuussarja perustuu Brad Pittin ja Angelina Jolien vuoden 2005 Mr. & Mrs. Smith -elokuvaan. Sarjalla ei onneksi ole korkeintaan keskinkertaisen leffan kanssa juuri muuta yhteistä kuin nimi ja kantava idea.

Mr. & Mrs. Smith -sarjasta tulee elokuvan sijaan Atlantan lisäksi mieleen esimerkiksi Fargo ja Apple TV+:n Severance.

Mr. & Mrs. Smith

Kuva: © David Lee/Prime Video

Uutuus on useaan suuntaan kurkotteleva genrehybridi, joka toimii jopa yllättävän hyvin. Sarja hyppii luontevasti trillerin, mustan komedian ja todella vinksahtaneen parisuhdedraaman välillä. Sukellus syvälle sosiopaattien mieliin ahdistaa. Mukana on myös ripaus rehellistä kauhua.

Gloverin lisäksi Mr. & Mrs. Smithin toinen pääpäsmäri on Francesca Sloane. Ohjaajina ja käsikirjoittajina toimivat heidän lisäkseen muun muassa Hiro Murai, Amy Seimetz ja Christian Sprenger.

Glover näyttelee John Smithin roolin, ja toisessa pääosassa Jane Smithinä nähdään Maya Erskine. Elokuvaan liittyvistä yhtymäkohdista huolimatta sarjan nimen olisi voinut vaihtaa kokonaan. Ennakko-odotuksista on ehkä enemmän haittaa kuin hyötyä.

Mr. & Mrs. Smith

Kuva: © David Lee/Prime Video

Synkkää huumoria

Mr. & Mrs. Smith keikauttaa tarinan lähtöasetelman leffaa kiinnostavammaksi. Jane ja John Smith eivät ole naimisissa, vaan tutustuvat toisiinsa vasta päätyessään tuntemattomana pysyttelevän vakoojafirman palkkalistoille. Kaksikko on siis alusta alkaen tietoinen toistensa tavallisesta poikkeavasta ammatista. Uusi työnantaja maksaa huimia palkkiota, mutta toimeksiannot muistuttavat usein enemmän palkkatappajan hommia kuin rauhallisempaa agenttitouhua.

Kaksikko sitoutuu järjestettyyn avioliittoon ja muuttaa luksuskämppään Manhattanille. Viikoittain ympäri maailmaa reissaava mukapariskunta lähentyy vaarallisten ja ääriväkivaltaisen komennusten myötä. Feikkiavioliitto ja työ mutkistuu tunteiden muuttuessa aidoiksi.

Agenttielämää kasvavassa parisuhteessa tutkiva sarja naurattaa esitellessään ihmismielen pimeimpiä puolia. Mr. & Mrs. Smith -leffan hömppäaspekti uupuu onneksi kokonaan. Gloverin ja Erskinen esittämän kaksikon kemiat pelaavat todella hyvin yhteen, mutta aivan eri tavoin kuin mallinukkemaisten Brad Pittin ja Angelina Jolien.

Mr. & Mrs. Smith

Kuva: © David Lee/Prime Video

Toimintaa ja ihmissuhteita

Mustan ja mukavan korkeissa sfääreissä leijuvan huumorin ohella Mr. & Mrs. Smith onnistuu olemaan osittain hämmentävän realistinen. Toiminta, räiskintä ja rankat väkivallanteot esitellään övereinä ja ällöttävinäkin. Parisuhdekuvio on kaikkea muuta kuin tavallinen, mutta poikkeavaa duunia paiskivien hahmojen suhde tuntuu yllättävän aidolta. Yltiöromantiikkaa, säihkettä, kimallusta saati kaiken jyräävää seksikkyyttä ei tämän vakoojapariskunnan tarinasta löydy.

Nämä Jane ja John ovat jotain aivan muuta kuin elokuvassa.

Kahdeksasta jaksosta koostuvassa kokonaisuudessa jatkuva juoni on tärkein. Enemmän tai vähemmän henkisesti sairaiden päähenkilöiden yhä sekopäisemmäksi muuttuva suhde on keskiössä, mutta lähes joka jakso on oma kokonaisuutensa. Silti Prime Video julkaisee sarjan kaikki jaksot kerralla.

Vähänkö hölmöä.

Mr. & Mrs. Smithia ei kannata ahmia kovalla kiireellä, sillä viikon hirviö.., anteeksi, siis viikon tehtävä -rakenne toimii paremmin rauhallisempaan tahtiin tuijotettuna.

Mr & Mrs Smith sarja / Donald Glover, Maya Erskine

Kuva: Prime Video

Agentin ei tarvitse olla maailman paras

Joka jakso esittelee uuden tehtävän lisäksi myös uusia vierailevia tähtiä. Ruudulle marssitetaan melkoinen määrä luonnenäyttelijöitä. Jo mainosmateriaalin esittelemistä kasvoista esimerkiksi Alexander Skarsgård tai John Turturro eivät kauan ruudulla viihdy. Paul Dano, Parker Posey ja Ron Perlman puolestaan saavat reippaasti enemmän ruutuaikaa.

Erskinen esittämän Janen silmin nähtynä maailma esittäytyy poikkeavana paikkana. Hänen kertomuksensa onkin Gloverin Johnin tarinaa kiinnostavampi. Pariin kertaan mies sysätään suosiolla ja syystäkin hieman taka-alalle. Gloverin hahmossa on samaan aikaan jotain koiranpentumaista, mutta myös häikäilemätöntä. Myös Erskinen Jane antaa tunteidensa näkyä, olivat ne sitten aitoja tai eivät. Syy selviää loppupuolen yhä kahjommiksi muuttuvissa jaksoissa.

Kaksikko vastaanottaa tehtävänsä viesteinä tuntemattomalta HiHi-hahmolta. Hän – tai kuka ikinä todella hämärää järjestöä pyörittääkään – ei ole kiinnostunut siitä miltä touhu näyttää ulospäin. Tehtävä on etusijalla, sillä John ja Jane eivät ole alansa huippuja. Agenttihommia tehdäkseen ei tarvitse näyttää mahdollisimman coolilta.

Mr. & Mrs. Smith

Kuva: © David Lee/Prime Video

Alkuvuoden yllättäjä

Mr. & Mrs. Smith tuntuu ja näyttää omituisella tavoin kekseliäältä indie-elokuvalta, vaikka ympäri maailmaa kuvatun sarjan budjetti on kaikkea muuta kuin pieni. Visuaalinen ilme muistuttaa perinteisempää vakoojatarinaa lähinnä lokaatioita esittelevissä ilmakuvissa. Sarjan skaala on laaja, mutta kerronta leikittelevän pientä. Suvantovaiheita suurempi maailma aukeaa ihailtavaksi komeissa toimintakohtauksissa.

Mr. & Mrs. Smith viihdyttää, naurattaa ja jopa ahdistaa. Se jää myös mieleen pyörimään lukuisten universaalien, mutta mukavan syvällisten kysymystensä kera. Sarja on ehdottomasti alkuvuoden positiivisia yllätyksiä.

Arviota varten on katsottu kaikki kahdeksan jaksoa. Koko kausi julkaistaan kaikki Prime Videossa 2. helmikuuta.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat