Uusimmat

Arvostelu Army of Thieves on Netflixin pätevä ryöstökomedia – Zack Snyderin Army of the Deadin esiosassa eivät zombit sekoile

29.10.2021 11:48 Helinä Laajalahti

Zack Snyderin Army of the Dead -zombikomediassa luomien hahmojen pohjalta tehdyn esiosaelokuvan pääosassa nähdään Matthias Schweighöferin kassakaappinero Dieter. Netflixissä tänään julkaistu Army of Thieves on herttainen ryöstökomedia, missä zombit loistavat poissaolollaan.


Army of Thieves julisteEnsi-ilta (Netflix): 29. lokakuuta 2021
Alkuperäisnimi: Army of Thieves
Ohjaus: Matthias Schweighöfer
Käsikirjoitus: Shay Hatten, perustuu Zack Snyderin alkuperäistarinaan
Pääosissa: Matthias Schweighöfer, Nathalie Emmanuel, Ruby O. Fee, Stuart Martin, Guz Khan
Pituus: 127 minuuttia
Ikäraja (Netflix): 13+


Viime keväänä Zack Snyderilta julkaistiin Netflix-elokuva Army of the Dead, jossa joukko palkkasotilaita suuntaa zombien valtaamaan Las Vegasiin tekemään kaikkien aikojen ryöstöä. Tuossa joukossa nähtiin myös Matthias Schweighöferin esittämä, hieman hermoheikko Dieter, joka vastasi tarinan kassakaapeista, ja oli lopulta yksi Snyderin elokuvan parhaista hahmoista.

Nyt Dieter saa kokonaan oman elokuvansa Netflixissä. Army of Thieves kertoo Schweighöferin esittämän hahmon syntytarinan eli sen, miksi saksalainen kassakaappi-intoilija päätyy lopulta Dave Bautistan esittämän Scottin tutkaan Army of the Deadissa.

Army of Thieves toimii esiosana Army of the Deadille yhden sivuhahmon osalta, mutta seisoo silti elokuvana täysin omilla jaloillaan. Snyderin ohjaamaa elokuvaa ei siis tarvitse olla taustalla katsottuna, vaikka tokihan se tarjoaa Dieterin tarinalle laajemman kontekstin.

Army of Thieves

Army of Thieves kertoo Benjamin-nimisestä saksalaisesta pankkivirkailijasta (Schweighöfer), joka viihtyy palkkatyötään tai sosiaalisia kontakteja paremmin harrastuksensa eli kassakaappien lukkomekanismien parissa. Hänen suurimpana intohimonaan ovat Wagnerin suunnittelemat kassakaapit, joita tuo legendaarinen lukkomekanismien luoja aikoinaan teki neljä. Benjamin tekee harrastuksestaan videon YouTubeen, missä sen näkee ainoastaan yksi henkilö – mutta tuo yksi katselukerta riittää muuttamaan pankkivirkailijan elämän.

Nathalie Emmanuelin esittämän jalokivivaras Gwenin johdolla toimiva joukko on nimittäin ottanut kohteekseen kolme Euroopan mantereella sijaitsevaa Wagner-kassakaappia (nimeltään Rheingold, Valkyrie ja Siegfried) – kuten Army of the Deadlista tiedämme, neljäs, Götterdämmerung, on siellä Las Vegasissa – ja nuo kaapit pitää ymmärrettävästi jollakin tapaa saada auki.

Näin hermoilevasta pankkivirkailija-Benjaminista tulee hermoileva pankkirosvo-Dieter. Gwenin lisäksi joukkoon kuuluvat Korina (Ruby O. Fee), Brad (Stuart Martin) ja Rolph (Guz Khan), joista jokaisella on oma ryöstöä edesauttava taito, kuten perinteiseen heist-kertomukseen kuuluukin.

Army of Thieves

Army of Thieves on hyvin erilainen elokuva kuin Army of the Dead. Ensinnäkään siinä ei ole lainkaan zombeja eikä sitä ei ole ohjannut Snyder. Ohjaajana nimittäin toimii Schweighöfer itse, joka on näyttelijäntyönsä ohella ohjannut ja käsikirjoittanut elokuvia kotimaassaan Saksassa vuodesta 2011 lähtien. Siinä missä Army of the Dead oli hilpeä verikekkeri, on Army of Thieves huomattavasti pienimuotoisempi ja perinteisempi ryöstökomedia.

Lisäksi on jotenkin hirveän herttainen ajatus tehdä suuren zombielokuvan esiosaksi syntytarina alkuperäisen elokuvan koomisesta sivuhahmosta jossain täysin syrjässä edellisen elokuvan maailmasta.

Shay Hattenin käsikirjoitus kulkee suhteellisen suoraviivaisesti haastavan ryöstön suunnittelusta sen toteutukseen ja jälkipyykkiin, josta kaivetaan jos jonkinlaisia Dieteriä vastaan nousevia haasteita. Elokuva kuitenkin kiertää pahimmat sudenkuopat ryöstöjen suunnittelun osalta, sillä niitä ei tässä yhteydessä tarvitse avata jokaista käännettä myöten, eikä elokuva siis yritäkään olla mikään Ocean’s 11. Korkeintaan sen pikkuveli.

Army of Thieves on tässä pienimuotoisuudessaan yhtä suloisen höpsö elokuvana kuin Dieter on hahmona. Tavassa, millä hän avaa kassakaappejaan pelkän korvakuulon ja innostuksen avulla, on jotain erittäin hienoa aikana, jolla yleensä luotetaan teknisiin vimpaimiin.

Army-of-Thieves

Omaperäiset hahmot, välillä yllättävätkin käänteet ja vauhdikkaat takaa-ajot värittävät hyväntuulista ja hieman romanttistakin rikoskomediaa, ja saattelevat sitä lopulta kohti Las Vegasin zombihelvettiä. Tuo ei kuitenkaan ole mikään pääasia, vaan sinne asti esiosaelokuva pääsee vasta viimeisten hetkiensä aikana.

Army of Thieves on Netflix-tarjonnassa mukavan maukas, pieni välipala. Ei liian kunnianhimoinen ja siinä siksi metsään menevä, vaan suosiolla pienimuotoisempi viihde-elokuva jolla on hyvä sydän.

ARMY OF THIEVES

3/5
”Army of the Deadin esiosaelokuva on herttaisen hyväntuulinen ja aavistuksen romanttinenkin ryöstökomedia, missä ei ole lainkaan zombeja.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat