Uusimmat

Arvostelu HBO Maxin ”Sanna Marin -dokumentti” Viisi valittua jää pinnalliseksi pintaraapaisuksi

08.06.2023 12:04 Helinä Laajalahti

Mia Halmeen ohjaama dokumenttisarja Viisi valittua kurkistaa henkilökohtaisten kokemusten kautta Suomen naisvetoiseen hallitukseen, joka pääministeri Sanna Marinin johdolla luotsasi maatamme kriisivuosien läpi.

HBO Maxin ensimmäisessä suomalaisessa dokumenttisarjassa Viisi valittua (kansainvälisellä nimellä First Five) katsastetaan tuoreeltaan viime vuosien kriiseihin, joiden läpi naisvetoinen hallitus maatamme luotsasi.

Mia Halmeen (Missä tiet kohtaavat, Joka toinen pari) ohjaama, kolmeosainen dokumentti tuntuu vahvasti kansainvälisille markkinoille suunnatulta. Se nostaa keskiöönsä runsaasti myös kansainvälisessä mediassa esillä ollutta joukkoa naisministereitä ja vie heidän myötään Suomea maailmalle tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden edelläkävijänä.

Viisi valittua pyrkii kertomaan ihmisistä poliitikon julkikuvansa takana. Ääneen pääsevät pääministeri Sanna Marin, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo, valtiovarainministeri Annika Saarikko, opetusministeri Li Andersson ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sekä myös osan aikaa ministerin virkoja hoitaneet Emma Kari ja Katri Kulmuni.

Dokumentti esittelee naiset piinkovina ja ammattitaitoisina poliitikkoina, jotka eivät pelkää ottaa vastuuta. Jokainen pääsee kertomaan omista, usein vaatimattomista oloista kumpuavista taustoistaan ja matkastaan politiikan ytimeen. Samalla se esittelee päätöksenteon vaikeutta etenkin viime vuosien tilanteissa, joissa tarjolla on ainoastaan huonoja vaihtoehtoja. Ministerit kertovat muun muassa siitä, kuinka heihin vaikuttivat valmiuslain käyttöönotto pandemian huipulla, koululaisten siirto etäopetukseen ja lopulta sodan uhka Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Dokumentti toimii samalla myös tallenteena viime vuosien kriisien hoidosta, kun naisministeriviisikko joutui hoitamaan heti työrupeamansa aluksi koronapandemian ja sen jälkeen Ukrainan sodan aiheuttamia kriisejä. Pelkästään Suomea koskevat poliittiset haasteet päätöksentekoineen on dokumentissa jätetty ulkopuolelle ilmeisesti siitä syystä, että kokonaisuus säilyisi kiinnostavana myös kansainvälisen yleisön silmissä.

Viisi valittua / Sanna Marin

Samalla dokumentti kurkistaa poliitikon roolin taakse ihmisiin naisina ja äiteinä, jotka ponnistelevat eteenpäin kommentoinniltaan raaistuneessa ja usein naisvihamielisessä maailmassa. Naisilta usein myös vaaditaan huomattavasti korkeampaa moraalia kuin miehiltä, ja poliitikot kertovatkin omia keinojaan tuosta painolastista selviämiseen.

“Teet niin tai näin, aina se on jotenkin väärin.”

Haastatteluissa nousee esille se, kuinka naispoliitikkoja kohdellaan edelleen mediassa ja kansan keskuudessa eri tapaan kuin miespoliitikkoja. Turhautuminen tyhjänpäiväisiin kysymyksiin nousee esille vahvana.

“Ei miespoliitikolta kysytä aina perheen ja työn yhdistämisestä.”

Viisi valittua korostaa, että myös tasa-arvon mallimaana tunnetussa Suomessa on vielä runsaasti matkaa oikeasti tasa-arvoiseen yhteiskuntaan.

Yksi askel tuohon on kuitenkin Marinin johtaman naisviisikon mukana otettu.

“Valta voi näyttää myös tällaiselta”, dokumentti muistuttaa. Perinteinen mielikuva poliitikosta ikääntyvänä miehenä alkaa olla historiaa.

Ministerit kommentoivat koko dokumentin ajan, kuinka tulevaisuus on lasten ja nuorten, ja kuinka poliittiset päätökset tulisi tehdä heidän näkökulmastaan ja heidän tulevaisuuttaan ajatellen. Viisikko on nyt antanut uudenlaiset kasvot poliittiselle päätöksenteolle, ja toivottavasti inspiroinut tulevia sukupolvia siitä, että naiset voivat työskennellä aivan samalla tavalla samoissa tehtävissä kuin miehetkin, eikä ammattitaito ja pätevyys todellakaan ole kiinni siitä, millaiset sukupuolielimet jalkojen välistä löytyvät.

Viisi valittua

Tulevaisuuttaan pohtiville nuorille tytöille dokumentin viisikko toimii esikuvana siinä, ettei politiikka ei ole enää pelkästään vanhojen miesten hommaa.

Suomalaisesta, liberaalista näkökulmasta katsottuna dokumentti ei tunnu valtavan radikaalilta, mutta muualla, etenkin naisten aseman ja tasa-arvon suhteen konservatiivisemmassa maailmassa Viisi valittua on varmastikin mullistavan erilainen tarina.

Suomalaiselle dokumentti jää tuntumaan pintapuoliselta, ja itse ainakin jäin kaipaamaan syvällisempää sukeltamista tapahtumien hoitoon kulissien takana ja tämän synnyttämiin tunteisiin. Nyt yhteistyö näyttää siltä kuin kaikki nämä hallituspuolueiden johtajat olisivat työskennelleet kaiken aikaa sulassa sovussa ja yhteisymmärryksessä.

Dokumentissa keskiöön on kuitenkin valittu yhteen hiileen puhaltaminen ja naisten välinen solidaarisuus.

Kolmen jakson mittainen Viisi valittua saa ensi-iltansa HBO Maxissa perjantaina 9. kesäkuuta. Sarja nähdään myös TV5-kanavalla 14.6. alkaen.

 

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat