Uusimmat

Elokuvatuottajat lopettivat tuotantosulkunsa

05.11.2007 16:58 Muropaketin toimitus

Kotimaisten näytelmäelokuvien tuottajat ovat päättäneet lopettaa 3. syyskuuta julistamansa tuotantosulun, jonka kärki oli suunnattu valtion elokuvarahoituksesta vastaavaan kulttuuriministeriin Stefan Walliniin. Tuottajat toteavat yksimielisesti, että sulun virittämä keskustelu on tehnyt tehtävänsä ja elokuva on saamassa kipeästi tarvitsemaansa lisätukea ensi vuodeksi.

Vaikka lopullinen sinetti lisärahoituksesta puuttuu, tuottajat eivät enää epäile vaatimustensa toteutumista loppuvuoden budjettikäsittelyssä. Eduskunnan sivistysvaliokunta ja tarkastusvaliokunta esittävät näet molemmat, että veikkausvoittovarat käytettäisiin edunsaajien varsinaisen toiminnan tukemiseen, ei tilakustannuksiin.

Hallituksen budjettiesityksessä veikkausvoittorahoista on varattu Kansallisteatterin lainakuluihin sekä kulttuuriyhteisöjen käytössä oleviin valtion toimitilojen vuokriin yli 21,3 miljoonaa euroa, jotka tulisi vapauttaa kulttuuri- ja urheilutoiminnan tukemiseen.

Suomen elokuvasäätiöllä on tarkka näkemys elokuvalle kuuluvasta lisätuesta. Se esitti viime viikolla eduskunnan valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaostolle, että elokuvan tuotantoon ja levitykseen lisätään 4 149 000 euroa vuoden 2008 talousarvioesitykseen.

Lisäksi säätiö haluaa, että hallitus velvoitetaan laatimaan suunnitelma elokuvatuotannon määrärahojen nostamiseen hallitusohjelman mukaisesti 27 miljoonaan euroon vuoteen 2011 mennessä. Säätön toimitusjohtaja Irina Krohn on luvannut tuottajille nostaa yksittäisen elokuvan maksimituen 700 000 eurosta 840 000 euroon.

Edellä mainituilla perusteilla tuottajat katsovat, että mahdollisuudet rahoittaa ensi vuoden elokuvatuotantoja ovat paljon paremmat kuin kaksi kuukautta sitten, jolloin kulttuuriministeriltä perättiin hänen lupaamaansa 1,2 miljoonan euron lisätukea.