Uusimmat

Arvostelu Joel Edgerton loistaa tuplaroolissa Dark Matter -scifisarjan pääosissa

Kuva: © Apple TV+

09.05.2024 12:19 Aki Lehti

Apple TV+ -asteikolla hieman kehnompikin tieteissarja on katsomisen arvoinen. Dark Matter on jälleen viihdyttävää, mutta turhan helposti pureksittavaa scifiä Applelta.

Apple TV+ puskee tasaiseen tahtiin ulos aikuiskatsojille suunnattua laatuscifiä. Nyt vuorossa on Blake Crouchin Dark Matter -kirjaan perustuva saman niminen rinnakkaistodellisuustrilleri, jonka pääpäsmärinä toimii kirjailija itse.

Crouch onnistuu sarjan luojana, showrunnerina, käsikirjoittajana ja tuottajana korjailemaan muutamia suurelle yleisölle suunnatun scifi-kirjansa päättömyyksiä. Eniten sarja eroaa alkuperäisteoksesta siinä, että sen päähenkilöön on huomattavasti helpompi samaistua.

Valitettavasti kirjailijan käsikirjoitus myös venyttää multiversumihyppelyn liian pitkäksi. Ainakin Apple TV+ -asteikolla helposti pureksittavan Dark Matterin perusidea on liian heppoinen yhdeksän tunnin mittaan.

Sarja jurnuttaa erityisesti puolivälin paikkeilla, toistaen muutamaa ideaansa ja liki identtisiä kohtauksia kerta toisensa jälkeen.

Dark Matter

Kuva: © Apple TV+

Aina loistava Joel Edgerton

Rinnakkaistodellisuustooreja on viime vuosina nähty jo aivan liikaakin. Dark Matter on silti ajoittaisista rytmitysongelmistaan huolimatta oikein pätevää tieteisviihdettä. Vaikka sarja pohtiikin tarpeeksi syvällisesti perinteistä ”mitä jos” -kysymystään, niin tarjolla on nimen omaan viihdettä.

Dark Matter on paikoin hyvinkin synkkä, muttei juuri haasta katsojaa moneen kertaan nähdyillä ideoillaan. Suurin syy miksi sarja toimii näinkin hyvin on sen pääosienesittäjä, luonnenäyttelijä Joel Edgerton.

Edgerton esittää kahta versiota samasta hahmosta, tehden mikroilmein ja -elein kummastakin helposti tunnistettavan. Vivahde-erot ovat paikoin minimaalisia, mutta katsojalla ei ole osaavan näyttelijän ansiosta lainkaan vaikeuksia tunnistaa kumpi versio on ruudulla.

Edgerton esittää elämäänsä tyytyväistä fyysikan proffa Jason Desseniä. Hänellä on ihan kiva kämppä, rakastava Daniela-vaimo (Jennifer Connelly) ja fiksu teini-ikäinen poika Charlie (Oakes Fegley). Meidän kaikkien tavoin professori miettii silti mitä olisi voinut olla, jos hän olisi tehnyt elämässään eri valintoja.

Dark Matter

Kuva: © Apple TV+

Kaksi kiehtovaa kertomusta

Ajatukset nousevat pintaan, kun Jasonin ystävä ja kollega Ryan (Jimmi Simpson) voittaa arvostetun fyysikan palkinnon. Kaveriaan fiksumpi professori voisi aivan hyvin olla samassa asemassa, mutta valitsi aikoinaan perheen uran sijaan.

Mietteet muuttuvat todeksi, sillä Jason pääsee kirjaimellisesti tutustumaan maailmaan jossa hän on menestynyt fyysikkonero. Rinnakkaistodellisuuden versio Jasonista huumaa ja kidnappaa tämän maailman Jasonin omaan ulottuvuuteensa ja vaihtaa tämän kanssa paikkoja.

Tieteelle elämänsä omistanut rikas ja kuuluisa Jason 2 ei ole kaikesta menestyksestään huolimatta tyytyväinen elämäänsä. Rinnakkaistodellisuusversio miehestä on onnistunut kehittämään tavan matkata eri ulottuvuuksien välillä. Hän dumppaa tilanteesta aivan pihalla olevan Jason 1:n omaan todellisuuteensa ja ottaa tämän paikan simppeliä elämää viettävänä perheenisänä.

Molempien miesten juonikuviot ovat kiehtovaa seurattavaa. Dark Matter on tieteistarinansa ohessa liki yhtä paljon trilleri, jossa Jason 2 yrittää teeskennellä olevansa rakastava isä. Todellisuusloikkija ei ole yksiselitteisti paha, vaikka toimiikin ehdottoman väärin. Sarjan edetessä Edgerton onnistuu helposti saamaan katsojan samaistumaan myös Jason 2:een.

Dark Matter

Kuva: © Apple TV+

Maailmanlopun maailmoja

Jason 1:n stoori on perinteisempi scifiseikkailu, jossa proffa yrittää löytää takaisin omaan todellisuuteensa ja perheensä luo. Avuksi matkalleen hän saa Jason 2:n naisystävä Amandan (Alice Braga), jonka työnä psykiatrina on ollut auttaa aiempia todellisuudesta toiseen matkaavia. Yksikään Jason 2:n keksimän laatikon muotoisen koneen sisälle astunut ei kuitenkaan ole koskaan palannut, eli Amanda on aivan yhtä pihalla aparaatin toimintaperiaatteista kuin Jason 1.

Kaksikko matkaa monen jakson ajan lukuisiin kummallisiin ja hirvittäviin todellisuuksiin. Erikoistehostetykittelyä vaativia mystisiä maailmoja kiehtovampia ovat kuitenkin ne, jotka ovat liki samanlaisia kuin omamme.

Yksi Jasonin ensimmäisistä vaihtoehdoista onkin vain nauttia asemastaan rikkaana, arvostettuna ja kaikkien tuntemana nerona. Tilanne on houkutteleva, erityisesti siinä vaiheessa kun hän löytää rinnakkaismaailman version Daniela-vaimostaan, joka on monin tavoin hänen omaansa kiehtovampi.

Joel Edgerton / Dark Matter

Kuva: © Apple TV+

Elämän pienet valinnat

Dark Matter ei onneksi tuhlaa kovin paljon aikaa selittääkseen kuinka maailmojen välillä hyppivä jättilaatikko toimii. Sarja on kiinnostuneempi näyttämään mitä tapahtuu, kun ihminen joutuu liki mahdottomaan tilanteeseen maailmaan, jossa on kaiken täysin vieraan lisäksi todella paljon tuttua.

Sarjan esittelemät erilaiset kammotustodellisuudet ovat aluksi kiehtovia,mutta erikoistehosteisiin luottavat maailmanlopun partaalla olevat universumit alkavat kyllästyttää hyvin äkkiä.

Dark Matter kiepahtaa huomattavasti kiinnostavammaksi Jasonin ja Amandan oppiessa auttavasti kulkemaan loputtomien erilaisten todellisuuksien välillä.

Sarja on parhaimmillaan ja onnistuu esittämään kiehtovia kysymyksiä kaksikon päätyessä maailmoihin, jotka eroavat vain hitusen Jason 1:n omasta. Dark Matter näyttää myös miten elämän aivan pienen pienet valinnat muuttavat päähenkilöiden lisäksi sivuhahmoista esimerkiksi Ryania.

Dark Matter jää kauas Apple TV+:n parhaista tieteissarjoista, mutta on silti pääosin varsin toimivaa scifi-viihdettä. Jokaisen genrefanin kannattaa katsastaa uutuus jo pelkästään Edgertonin upeiden roolisuoritusten ansiosta.

Jennifer Connelly ja Joel Edgerton / Dark Matter

Kuva: © Apple TV+

Oikea esitystahti

Vaikka sarja onkin yhdeksän tunnin mitassaan liian pitkä, niin mitään Netflix-tyyppistä jonninjoutavaa tyhjäkäyntiä ei ole tarjolla. Sarja toimii perinteistä Netflix-bulkkia paremmin myös julkaisutyylinsä ansiosta. Jakso per viikko -esitystahti on jälleen kerran oikea ratkaisu.

Yhdeksän jakson sisään tai ehkäpä johonkin rinnakkaisuniversumiin on jemmattu saman tarinan kertova loistava reilun parin tunnin mittainen elokuva.

Dark Matter -sarja alkoi kahden jakson voimin Apple TV+:ssa 8. toukokuuta. Uudet jaksot nähdään keskiviikkoisin. Arviota varten on katsottu kaikki yhdeksän episodia.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat