Uusimmat

Arvostelu: Tällä viikolla julkaistu Triple Frontier on yksi Netflixin parhaista elokuvista

15.03.2019 10:00 Tuukka Hämäläinen

Erinomaisen näyttelijäviisikon tähdittämä Triple Frontier pitää hitaan alun jälkeen erinomaisesti otteessaan. Jykevässä toimintatrillerissä entiset sotilaat lähtevät varastamaan huumekuninkaan miljoonia.


Ensi-ilta Netflixissä: 13.3.2019
Alkuperäisnimi: Triple Frontier
Ohjaus: J.C. Chandor
Käsikirjoitus: Mark Boal, J.C. Chandor
Pääosissa: Oscar Isaac, Charlie Hunnam, Ben Affleck, Garrett Hedlund, Pedro Pascal, Adria Arjona
Pituus: 125 minuuttia
Ikäraja: 16


Jos voisit samalla kertaa peitota Kolumbian voimakkaimman huumeparonin ja tehdä itsestäsi ja kavereistasi miljonäärejä, tarttuisitko tilaisuuteen? Tähän kysymykseen vastaa myöntävästi Santiago Garcia (Oscar Isaac), joka on monta vuotta käynyt tuloksetonta taistelua Kolumbian huumekartelleja vastaan. Kun Garcia sitten saa tietoonsa huumeparoni Lorean piilopaikan, pyytää hän avukseen entiset armeijatoverinsa.

Kaverit pitää ehkä huijata paikalle, mutta valinnan hetkellä hekään eivät osaa olla tarttumatta tilaisuuteen. Vaan arvaahan sen, että kun viisi sotilasta lähtee liikkeelle riskialttiin suunnitelman kanssa, vailla minkään valtion tai viranomaisen siunausta, ei kaikki tule sujumaan kuin rasvattu.

J.C. Chandorin ohjaama Triple Frontier menee helposti Netflixin oman elokuvatuotannon parhaimmistoon. Se ei ole maailman omaperäisin trilleri, mutta tarpeeksi intensiivinen, yllättävä ja taivasti näytelty, että kokonaisuus pitää hyvin otteessaan. Elokuva käynnistyy vähän hitaasti, mutta kun sotilaat laittavat suunnitelmansa täytäntöön, ei elokuvaa malta enää edes pausettaa ennen lopputekstejä.

Chandorin ohjaus pitää pakettia taitavasti kasassa, mutta se nyt ei toisaalta yllätäkään. Ohjaaja osoitti hallitsevansa intensiivisen kerronnan jo purjehdustrillerillään All Is Lost (2013), ja sitä seurannut Väkivallan vuosi (2014) toi tekijöilleen ansaitusti useita kriitikoiden jakamia palkintoja. Triple Frontierissa Chandor uudistaa palettiaan toimintakohtauksilla, jotka hän ohjaa erittäin hallitusti, pitkiä ottoja ja kamera-ajoja pelkäämättä.

Elokuvan toimivuus on toki paljon velkaa myös näyttelijöille. Aina taitavan Oscar Isaacin rinnalla Ben AffleckCharlie Hunnam (Sons of Anarchy), Garrett Hedlund (On the RoadMudbound) ja Pedro Pascal (Game of ThronesNarcos) pelaavat hyvin yhteen. Ja josko viisikon alkupuolen testosteroninen sotilasveljeys ja äijähalaukset tuntuvatkin vähän väsyneiltä, niin ei hätää – kaikki tämäkin petaa tarkoituksellisesti elokuvan loppupuoliskoa.

Triple Frontierissa on nimittäin kyse paljon muustakin kuin kuumottavasti rikosoperaatiosta. Koko elokuva käynnistyy Hunnamin esittämän kapteeni William Miller puheenvuorolla, jossa hän kuvailee kuinka ihmisten tappaminen ja satuttaminen on vaikuttanut häneen henkisesti. Hänen veljensä Ben Miller (Hedlund) taas haaskaa taitojaan pikkukaupungin nyrkkeilykehissä, ja kaikki elokuvan ex-sotilaat ovatkin eri tavoin hajalla, mikä selittää pitkälti heidän valintojaan.

Triple Frontier onkin Chandorin aiempien elokuvien tapaan hienovaraisesti latautunut, ja hahmojen toiminnassa on kyse muustakin kuin siitä, mitä juuri nyt sattuu tapahtumaan. Tämä nostaa elokuvan pari pykälää keskinkertaisia toimintatrillereitä korkeammalle.

Viime kädessä nautinnollisen Triple Frontierista tekee kuitenkin tarina, joka tuntuu oikeasti ennustamattomalta. Tämä on jonkinmoinen saavutus, etenkin kun edes elokuvan traileri ei paljasta liikoja. Ulkomaiset kriitikot näyttävät valittaneen juuri kertomuksen epätasaisuudesta, mutta itse pitäisin sitä voimavarana. Elokuvia enemmän katsovalle ei lopulta ole mitään tylsempää kuin ennalta-arvattava trilleri.

Mikään täydellinen elokuva Triple Frontier ei toki ole, ja jos et yleensä ole trillerien ystävä, voit vähentää arvosanastani yhden tähden. Se onnistuu kuitenkin tekemään kiehtovan paketin aineksista, joista on väännetty Hollywood-elokuvia ennenkin, ja pitää erinomaisesti otteessaan.

TRIPLE FRONTIER

”Triple Frontier on perhanan toimiva trilleri, joka onnistuu jopa yllättämään.”

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat