Uusimmat

Haastattelussa Troll Hunterista tuttu André Øvredal: ”Teen jatko-osan elokuvalle, vain jos keksin todella hyvän idean” – Ohjaajan uusi elokuva Mortal esitetään Night Visionsissa

15.08.2020 19:52 Tuukka Hämäläinen

Troll Hunter ja Scary Stories to Tell in the Dark -ohjaaja André Øvredalin uusi elokuva esitetään elokuun Night Visionsissa. Tavoitimme kansainväliselle uralle siirtyneen norjalaisohjaajan festivaalin kynnyksellä.

André Øvredal ei Night Visionsin vakioyleisölle paljon esittelyjä kaipaa. Norjalaisen ohjaaja-käsikirjoittajan läpimurtoelokuva Troll Hunter (2010) esitettiin Night Visionsissa jo lähes vuosikymmen sitten loppuunmyydyille saleille, ja sittemmin myös ohjajaan ensimmäinen Hollywood-tuotanto The Autopsy of Jane Doe (2016) on voittanut festariyleisön puolelleen.

Nyt luvassa on jälleen jotain erilaista, sillä kansainvälisten tuotantojen jälkeen Øvredall palasi kotimaahansa Norjaan tekemään uutukaisensa Mortalin. Elokuva sai Norjassa ensi-iltansa alkuvuodesta nimellä Torden, mutta se on ollut suunnitteilla todella pitkään.

– Joskus vuonna 2012 yritin kehittää seuraajaa Troll Hunterille, ja suunnittelin amerikkalaisen tuottajan kanssa projektia samalta pohjoismaisen mytologian pohjalta. Esitin Mortalin idean, hän rakasti sitä, joten kirjoitin käsikirjoituksen jo silloin, kertoo Øvredal.

Elokuvan matkasta tuli kuitenkin todella pitkä, sillä kansainväliset tuotannot kiilasivat Mortalin edelle. Vasta suuremman luokan kauhuelokuvan Scary Stories to Tell in the Darkin (2019) jälkeen oli Mortalin vuoro.

Mortal ammentaa aineksensa skandinaavisesta mytologiasta, jota ovat viimeisen vuosikymmenen aikana edustaneet valkokankaalla etenkin Marvelin Thor-elokuvat. Øvredal tarjoilee kuitenkin Mortalissa aivan erilaisen näkökulman monesti tulkittuihin myytteihin.

– Marvel-leffaa ei tehdä skandinaavisen elokuvan budjetilla, joten kilpailemaan ei kannata lähteä. Halusin kertoa hyvin maanläheisen, realistisen tarinan siitä, mitä kaikkea supervoimia saava henkilö kohtaisi – ja mitä seurauksia sillä olisi, jos hän todella ei pystyisi hallitsemaan voimiaan. Miten se vaikuttaisi yhteiskuntaan?

Mortalin keskiössä on amerikkalainen Eric, joka on palannut etsimään sukujuuriaan Norjasta. Tämän kautta elokuva sai amerikkalaisen päähenkilön ja pääosatähden, vaikka kyse on henkeen ja vereen pohjoismaisesta elokuvasta.

– Aivan kuten varmasti Suomestakin, Norjasta lähti aikanaan paljon maahanmuuttajia Yhdysvaltoihin. Sukupolvia myöhemmin sieltä palattiin Norjaan etsimään omia juuria, ja halusin kertoa tällaisen hahmon tarinan.

Päärooliin päätyi muun muassa Paper Townsista (2015) ja Netflixin Death Notesta (2017) tuttu Nat Wolff.

– Puhuimme aikanaan nuorista näyttelijöistä, jotka pystyisivät esittämään roolin. Nat oli monen muun ohella todella innostunut käsikirjoituksesta, varmaan koska se on todella intiimi, hahmovetoinen tarina. Hän tuntui myös ymmärtävän hahmoa ja mitä häneltä halusin.

Mortal poikkeaa merkittävästi Øvredalin aiemmista elokuvista ainakin siinä, että tarinassa ei ole lainkaan huumoria. Kyse oli tietoisesta valinnasta, sillä Øvredal koki, että Ericin hahmosta tulisi luotaantyöntävä, jos hän kuolemanvakavien tapahtumien keskellä laukoisi vitsejä.

Aiemmissa elokuvissaan ohjaaja tunnistaa kuitenkin huumorin siemenen, vaikka suoraviivaisen komedian ohjaamisesta hän ei olekaan kiinnostunut.

– Troll Hunter on minustakin komedia. Mutta sitä koomisemmaksi en varmaan tule koskaan menemään.

Øvredal nousi menestykseen vuonna 2010 valmistuneella peikkoelokuvalla, joka yhdisteli suvereenisti found footage -tyylistä kauhua ja mustaa huumoria. Vuosikymmen myöhemmin ohjaaja muistelee lämmöllä etenkin sitä hetkeä, kun elokuvasta tuli menestys.

– Tekijänä sitä on aina huolissaan aivan viime minuuttiin asti. Joten sitten kun elokuva saikin lämpimän vastaanoton, kaikki tuntui vaivan arvoiselta. Sekin oli hieno hetki, kun alunperin tarjosin elokuvaa tuottajalle. Esittelin idean ehkä kolmella lauseella ja hän tajusi heti mitä ajoin takaa. Diili syntyi melkein siltä istumalta.

Øvredal suhtautuu kuitenkin varauksella ajatukseen Troll Hunterin jatko-osasta.

– En tee jatko-osaa, ellei minulla sitten ole todella hyvä idea elokuvalle. Eli en tekisi sitä vain sillä ajatuksella, että näytetään lisää peikkoja. En näe mitään pointtia siinä.

Troll Hunterin jälkeen Øvredal pääsi ohjaamaan Emile Hirschin ja Brian Coxin tähdittämän kauhuelokuvan The Autopsy of Jane Doe, joka oli uudenlainen hyppy tuntemattomaan. Sen jälkeen kaikki muuttui kerta heitolla suuremmaksi, kun hänet valittii Scary Stories to Tell in the Darkin ohjaajaksi.

– Jane Doe oli budjetiltaan samaa luokka kuin Troll Hunter, mutta koko elokuva kuvattiin yhdessä, pienessä kuvauspaikassa. Se oli aika stressaava kokemus, koska elokuvien tekemiseen on aina liian vähän aikaa ja kunnianhimo on korkealla.

– Scary Stories taas oli valtavasti suurempi elokuva, mutta ei sitä lopulta tehdessä huomaa.

– Loppujen lopuksi sitä seisoo kuvauspaikalla muutaman näyttelijän ja kuvausryhmän kanssa. Joinakin päivänä oli suurempia kohtauksia ja kuvauspaikkoja – Scary Storiesissa jouduttiin jopa sulkemaan katuja drive-in -teatterikohtauksen takia – mutta toisaalta isossa tuotannossa on monia henkilöitä jotka hoitavat kaikki järjestelyt.

Kansainvälisten tuotantojen jälkeen Øvredal palasi tekemään Mortalin Norjaan, mutta hän ei näe lopulta paljonkaan eroa pienten ja suurten tuotantojen välillä.

Seuraavaksi ohjaajalla on työn alla paitsi Scary Storiesin jatko-osa, myös kaksi muuta elokuvaa. Ensimmäisenä vuorossa olisi Stephen Kingin kirjaan perustuva The Long Walk, ja sen lisäksi esituotannossa on Draculan tarinaan perustuva kauhuelokuva The Last Voyage of Demeter.

Valitettavasti kaikkien elokuvien aikataulut ovat tällä hetkellä ilmassa pandemian takia. Kun kysyimme, tietääkö Øvredal mitä ja milloin hän on seuraavaksi kuvaamassa, hän vastasi vain naurahtaen:

– No enpä oikeastaan.

Mortal esitetään Night Visions: The New (Ab)Normal -festivaalilla torstaina 20.8. ja lauantaina 22.8. Lisätietoja ja liput Night Visionsin sivuilta.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat