Uusimmat

Isaac Asimovin Säätiö on jo melkein täällä – Kahdeksan asiaa, jotka Foundation-scifi-sarjasta tulee tietää etukäteen

25.08.2021 20:23 Tuukka Hämäläinen

Isaac Asimovin klassikkokirjoihin perustuva tv-sarja Foundation käynnistyy ensi kuussa. Listasimme perusjutut, jotka jokaisen katsojan tulisi tietää yhdestä syksyn kiinnostavimmista tv-sarjoista.

Isaac Asimovin legendaarinen Säätiö-sarja taipuu viimeinkin visuaaliseen muotoon, kun Apple TV:n jättisarja Foundation julkaistaan. Säätiö on scifi-kirjallisuuden kulmakiviä, mutta nyt se tavoittelee suurempaa yleisöä kuin aiemmin.

Listasimme kahdeksan asiaa, jotka uudesta Foundation-sarjasta pitää tietää.

1) Säätiö-kirjat

Scifi-kirjallisuudessa on harvaa niin suurta nimeä kuin Isaac Asimov. Amerikkalaiskirjailija oli genren uranuurtaja, ja Säätiö-sarjan ohella hänet tunnetaan parhaiten Robotti-sarjan romaaneista ja novelleista.

Asimov kirjoitti kaikkiaan seitsemän Säätiö-romaania, joista alkuperäiset kolme muodostavat Säätiö-trilogian. Nämä ovat siis peräkkäin ilmestyneet Säätiö (1951), Säätiö ja Imperiumi (1952) ja Toinen Säätiö (1953). Paljon myöhemmin, vuosien 1982 ja 1993 välillä Asimov kirjoitti sitten vielä kaksi jatko-osaa ja kaksi esiosaa sarjalleen.

1990-luvun lopulla scifi-kirjailijat Gregory Benford, Greg Bear ja David Brin kirjoittivat myös ns. Toinen Säätiö -trilogian, jotka ovat nekin esiosia alkuperäiselle trilogialle. Säätiö-sarjan jatko- ja esiosat eivät ole tasoltaan samaa luokkaa alkuperäisen trilogian kanssa, jota pidetään yhtenä tieteiskirjallisuuden kulmakivistä.

Foundation

2) Ensimmäinen filmatisointi

Asimovin monista tarinoita on tehty elokuvia, ja esimerkiksi Robin Williamsin tähdittämä Robotin elämää (1999) ja Will Smithin tähdittämä I, Robot (2004) perustuvat Asimovin kirjoihin. Säätiöstä ei kuitenkaan ole onnistuttu vielä filmatisointia tekemään.

New Line Cinema suunnitteli kyllä Säätiö-leffatrilogiaa 1990-luvulla, mutta luopui projektista ilmeisesti Taru Sormusten herrasta –elokuvat tehdäkseen. Myöhemmin elokuvaoikeudet ovat siirtyneet eteenpäin, ja 2000-luvulla jopa katastrofileffojen mammutti Roland Emmerich oli kiinnitetty Säätiön tuottajaksi. (Ehkäpä parempi että tuo versio ei nähnyt päivänvaloa.)

Nyt ilmestyvä Foundation-sarja on siis ensimmäinen ”filmatisointi” Asimovin klassikosta.

3) Mistä Säätiössä on kysymys?

Säätiö-sarjan tarina on pitkä ja polveileva, mutta alkuperäisen kirjan lähtöidea on melko yksinkertainen.

Kaukaiseen tulevaisuuteen sijoittuvassa tarinassa matemaatikko Hari Seldon kehittää ”psykohistoriaksi” kutsutun tieteenalan, joka ennustaa ihmiskunnan Galaktisen Imperiumin romahduksen. Jotta ihmiskunta voitaisiin pelastaa, hän laatii suunnitelman, jolla historian suuret vastoinkäymiset voidaan välttää ja ihmisen perintö säilyttää.

Säätiö-trilogia keskittyy Seldonin perustaman Säätiön vaiheisiin, kun taas esiosat kertovat Seldonin nuoruudesta. Idea kirjasarjassa on valtava ja filosofinen, joten ei mikään ihme, ettei siitä ole helpolla saatu elokuvaa aikaan.

4) TV-sarjan versio

Foundation -tv-sarjasta ei vielä tiedetä paljonkaan, mutta ensimmäiset trailerit ovat paljastaneet Säätiö-kirjat lukeneille selkeitä muutoksia. Näyttääkin siltä, että uusi sovitus ottaa paljon vapauksia alkuperäistarinasta.

Trailerissa viitataan esimerkiksi ihmisten kloonaamiseen ja ”geneettiseen dynastiaan”, jotka eivät liity kirjoihin, ja hahmot Brother Dawn, Brother Day ja Brother Dusk ovat täysin uusia. Mikäli olet kirjat lukenut ja haluat sukeltaa aiheeseen syvemmälle, Inverse on julkaissut yksityiskohtaisemman artikkelin aiheesta.

Voi siis olla, että Asimovin tarina on taivutettu aivan uuteen uskoon tv-sarjaa varten. Jää sitten nähtäväksi, kuinka paljon alkuperäisestä on jäljellä.

Foundation

5) Tekijät

Foundation-sarjan kehitti David S. Goyer, joka tunnetaan parhaiten Batman Beginsin (2005) ja muiden supersankarielokuvien käsikirjoittajana. Hänen rinnallaan on kreditoitu myös Josh Friedman, joka oli muun muassa toisena kirjoittajana tekemässä Steven Spielbergin Maailmojen Sota -elokuvaa (2005), mutta Friedman lähti pestistään vuonna 2019. Goyer näyttäisi siis olevan päävastuussa sarjasta.

Vastaavien tuottajien joukossa on sitten ainakin nimellisesti mukana myös Isaac Asimovin tytär Robyn Asimov. Tuotantoyhtiö Skydance tunnetaan ennestään esimerkiksi Netflixin scifi-sarja Altered Carbonista.

Näyttelijäkaartissa on sielläkin tuttuja nimiä. Hari Seldonin keskusroolissa nähdään Jared Harris, joka tunnetaan muun muassa Mad Menistä ja Chernobylista. Keskeisessä roolissa on myös Lee Pace, joka tunnetaan Hobitti-elokuvista ja ensimmäisen Guardians of the Galaxy -leffan pahiksen Ronanin roolista.

6) Suomalaisväriä

Ja kyllä! Suomalainen Laura Birn on myös mukana yhdessä päärooleista. Hänen hahmonsa on Eto Demerzel, jonka kerrotaan olevan Galaktisen Imperiumin Keisarin ”arvoituksellinen avustaja”.

Ja jos haluatte välttyä spoilereilta, niin älkää googlatko roolihahmon nimeä. Kirjat lukeneet voivat ehkäpä päätellä jotakin Birnin hahmon tulevaisuudesta, ellei sitten sarja lähde todellakin omille teilleen…

Foundation Laura Birn

7) Missä ja milloin?

Foundation käynnistyy Apple TV+ -palvelussa 24. syyskuuta. Heti kättelyssä sarjasta julkaistaan kolme jaksoa, ja niitä seuraavat seitsemän jaksoa saapuvat sitten viikoittain.

Sarjan ensimmäisen kauden pitäisi siis olla ilmestynyt ja katsottavissa marraskuun puoliväliin mennessä. Mutta jääkö se tähän?

8) Suuret suunnitelmat

David S. Goyer on väläytellyt haastattelussa suuria suunnitelmia sarjan tulevaisuuden suhteen. Aiemmin tänä vuonna hän kommentoi Säätiön sovittamista tv-sarjaksi elokuvan sijaan tähän tapaan, kuten MacRumors raportoi:

”Yleisö on muuttumassa. Tapa jolla kulutamme tarinoita on muuttumassa. Game of Thrones oli oikeastaan ensimmäinen näistä valtavista, romaanimaisista sarjoista, ja nyt Foundationin kohdalla voimme toivottavasti kertoa tarinan 80 jaksossa, 80 tunnin aikana, sen sijaan että yrittäisimme tiivistää sen parin-kolmen tunnin elokuvaan.”

Goyerin tavoitteena on siis lähtökohtaisesti massiivinen, kahdeksan tuotantokauden mittainen jättisarja. Ei voi muuta kuin toivoa, että sarja löytää katsojansa ja kunnianhimoinen tavoite oikeasti toteutuu.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat