Uusimmat

Miten suomalaistähdet oikein pääsivät suosittuun Vikings-sarjaan? Näin Jasper Pääkkönen kuvailee tapahtunutta uutuuskirjassa – Kaikki oli yhdestä elokuvasta kiinni

20.04.2020 13:53 Muropaketin toimitus

Kun Peter Franzén ja Jasper Pääkkönen kiinnitettiin suosittuun Vikings- eli Viikingit-sarjaan vuonna 2016, moni hieraisi silmiään. Miten tämä oikein tapahtui?

Oman vastauksensa suomalaisnäyttelijöiden näkyvään roollitukseen antaa tuoreessa Hymypoika-kirjassa (Otava, 2020) Halfdan the Blackin näyttelijä Jasper Pääkkönen.

Hymypoika on Kalle Kinnusen ja Matti Rämön kirjoittama elämäkerta ohjaaja Dome Karukoskesta, ja juuri Karukoskea Franzén ja Pääkkönen saavat Viikingit-pestistään kiittää. Kaikki sai nimittäin alkunsa vuoden 2013 Leijonasydän-elokuvasta, jonka Karukoski ohjasi.

Jasper Pääkkönen muistelee tapahtunutta Kinnusen ja Rämön teoksessa seuraavasti:

”Subtitlessä [elokuvafestivaali Irlannissa] oli Viikingit-sarjan roolittaja Frank Moiselle, joka oli nähnyt Pahan maankin. Hän tuli nykäisemään hihasta ja sanoi, että tämä [Leijonasydän-elokuva] oli hyvä, nyt alkaa tapahtua. Frank vei leffan suoraan Michael Hirstille, Viikinkien showrunnerille, että katso nämä jätkät tästä. Hirst vastasi, että nämä jätkät tulevat Viikinkeihin ja kirjoitti meidän hahmotkin osin Leijonasydämen pohjalta. Se, että agentti sai Aleksin [Bardy] kanssa sovittua sen näytöksen Subtitleen, oli käytännössä mun ja Peten kansainvälisten urien alku. Siinä oli tähtimerkit kohdillaan. Viikingit tietenkin avasi myöhemmin muita ovia”.

Viikinkien jälkeen Jasper Pääkkönen on esiintynyt mm. Spike Leen BlacKkKlansman-elokuvassa ja on mukana myös ohjaajan seuraavassa Netflix-leffassa Da 5 Bloods.

Hymypoika-kirjan kuvaus kuuluu seuraavasti:

Kiitetyn elokuvaohjaajan poikkeuksellinen matka Lepsämästä Hollywoodiin. Elokuvaohjaaja Dome Karukoski vakuutti ensin Suomen ja sitten amerikkalaisen elokuvateollisuuden. Matka ei kuitenkaan ole ollut helppo. Kuinka koulukiusatusta ja hyväksyntää etsineestä lapsesta ja elokuvakoulun outolinnusta tuli kotimaisen elokuvan uusi toivo? Millaista hintaa Dome Karukoski on maksanut lyödäkseen läpi maailmalla? Kirjassa menestyneestä ohjaajasta kertovat hänen elokuvistaan tutut näyttelijät, ystävät ja kollegat sekä ohjaaja itse. Tuloksena on kohdettaan monesta kulmasta katsova vilpitön ja jopa tunnustuksellinen teos. Samalla kirja on kertomus kotimaisen elokuvan lähihistoriasta ja kansainvälistymisestä sekä Hollywood-elokuvateollisuuden toiminnasta.