Uusimmat

Nyt on pokkaa: Taru sormusten herrasta -fanifiktion kirjoittaja haastaa Amazonin oikeuteen Mahtisormukset-sarjasta

Taru sormusten herrasta -sarja Mahtisormukset on yksi Prime Videon vetonauloista © Amazon Studios

24.04.2023 12:00 Muropaketin toimitus

Tolkien-fanifiktion kirjoittajan mielestä Amazon loukkaa Mahtisormukset-sarjallaan hänen tekijänoikeuksiaan.

Tekijänoikeudet ovat välillä varsin jännä juttu. PC Gamer nimittäin uutisoi Taru sormusten herrasta -fanifiktion kirjoittaneesta kaverista, joka on haastanut Amazonin ja Tolkienin perikunnan oikeuteen tekijänoikeuksien rikkomisesta.

Demetrious Polychron -nimellä J.R.R. Tolkienin luomiin Taru sormusten herrasta -tarinoihin pohjautuvan fanifiktion kirjoittaja väittää Amazonin rikkovan hänen tekijänoikeuksiaan omalla Mahtisormukset-sarjallaan.

Kirjoittaja vaatii Amazonilta ja Tolkienin perikunnalta 250 miljoonan korvauksia.

Demetrious Polychron julkaisi vuonna 2017 fanifiktion nimeltä The Fellowship of the King. Hänen mukaansa tarina on saanut inspiraationsa Lord of the Ringsistä ja J.R.R. Tolkienista, mutta on “kokonaan originaali tarina ja konsepti”, jota Mahtisormukset loukkaa monella tapaa. Tarina on myynnissä Amazonilla.

Uutisen mukaan kirjoittaja oli aikoinaan lähettänyt Tolkienin perikunnan johtajalle Simon Tolkienille pyynnön arvioida hänen käsikirjoituksensa, mutta ei koskaan saanut tähän mitään vastausta. Lopulta hän päätyi toimittamaan käsikirjoituksen Simon Tolkienille henkilökohtaisesti tämän kotiin, mutta ei edelleenkään saanut vastausta. Tämän jälkeen hän alkoi vaatia käsikirjoitusta takaisin ja ilmoitti julkaisevansa tarinansa joka tapauksessa itsenäisesti.

Amazonia tapaus tuskin paljoa hetkauttaa, mutta tämän tyyppiset oikeusjutut ovat alkaneet häiritä useita kirjailijoita. Uutisen mukaan tapaus ei nimittäin ole ensimmäinen, kun alkuperäisen materiaalin luonut kirjailija on joutunut ongelmiin fanifiktion kirjoittajan kanssa.

LUE MYÖS: Arvostelu | Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset on pätevä fantasiasarja, mutta apinoi liikaa Peter Jacksonin elokuvia