Uusimmat

Suomeen saapuva Taru sormusten herrasta -elokuva jää kesken, mutta jatko-osaa on enää aivan turha odottaa

Kuva: Elävän kuvan keskus ELKE ry

15.02.2024 08:36 Muropaketin toimitus

Peter Jacksonin Taru sormusten herrasta -trilogia (2001-2003) oli valtava kaupallinen menestys, ja arvioissakin sitä ylistettiin, mutta ihan samaa ei voi sanoa ensimmäisestä Tolkien-filmatisoinnista.

Elokuvateattereihin ensi viikolla palaava Taru sormusten herrasta -animaatio (1978) saapui aikoinaan Suomeen parin vuoden viiveellä; ensi-ilta oli meillä vasta maaliskuussa 1980. Noihin aikoihin elokuvan kävi katsomassa 44 000 ihmistä. Hieman ei luokassa siis painittiin kuin Peter Jacksonin elokuvien kohdalla – ne kun haalivat noin 700 000 katsojaa jokainen.

Taru sormusten herrasta tehtiin vain neljän miljoonan dollarin budjetilla, ja elokuva keräsi maailmanlaajuisesti lähes 33 miljoonan dollarin lipunmyynnin. Kohtalaisen hyvästä menestyksestä huolimatta jatko-osaa ei koskaan tehty, ei vaikka sellaista selvästi kaavailtiin, sillä elokuva kattoi Tolkienin romaanitrilogiasta vain noin puolet ja nimenkin piti alkuperäisen suunnitelman mukaan olla Taru sormusten herra osa yksi.

Jatko-osaa kyllä alettiin työstää heti ensimmäisen osan  jälkeen, mutta henkilökemiat, vastaanottoon pettyminen, kilpailevat Tolkien-projektit ja lopulta Peter Jacksonin trilogia pyyhkivät elokuvan kartalta ja lopulta koko projekti kuivui kokoon.

Ralph Bakshin ohjaama animaatioseikkailu sai aikoinaan ristiriitaisen vastaanoton, eikä elokuvasta sen kulttistatuksesta huolimatta ole muodostunut vuosien saatossa yksimielisesti juhlittua klassikkoa. IMDb:ssa arvosana on vain 6,2/10 ja Rotten Tomatoesin tuoreusasteet ovat 49 ja 64 prosenttia.

Kyllä Taru sormusten herrasta kerran elämässä pitää nähdä, jos on yhtään fantasiaan kallellaan, mutta nykykatsojan näkökulmasta elokuva on enemmän kuriositeetti kuin genren kulmakivi.

Taru sormusten herrasta saapuu Suomen teattereihin perjantaina 23. helmikuuta. Lipunmyynti käynnistyy eri teattereissa ensi viikon alussa.