Uusimmat

USA:n konservatiivit kehuvat Netflixin uutta scifi-sarjaa – Kiinassa reaktio on ollut ihan toinen

Kuva: © Netflix

25.03.2024 14:30 Muropaketin toimitus

Liu Ciuxinin palkittuun romaaniin pohjautuva 3 Body Problem julkaistiin Netflixissä viime viikolla.

Viime viikolla Netflixissä julkaistu 3 Body Problem pohjautuu kiinalaisen Liu Ciuxinin kirjoittamiin tieteisromaaneihin. Sarjan vuoteen 1966 sijoittuvassa alkukohtauksessa nähdään oikeaan historiaan, Kiinan kulttuurivallankumoukseen keskittyvä kohtaus, missä armeijan joukot pieksevät Pekingin yliopiston fysiikanprofessorin.

Kiinassa kohtausta on pyritty pehmentämään muun muassa sijoittamalla se alkuperäisromaanissa keskemmälle kirjaa (länsimaissa julkaistussa versiossa kohtaus on sarjan tapaan luettavissa heti alussa). Kohtausta ei myöskään ole näytetty kiinalaisessa, 30-osaisessa tv-versiossa samassa mittakaavassa kuin Netflix-sarjassa.

Vaikka Netflix ei ole virallisesti saatavilla Kiinassa, on uutuussarja saanut siellä runsaasti huomiota sosiaalisessa mediassa, uutisoi The Hollywood Reporter. Sarjan kerrotaan herättäneen maassa jopa kansallismielistä kiukkua. Osa ihmisistä on sitä mieltä, että Hollywood pyrkii tahallaan saamaan heidän maansa näyttämään pahalta.

USA:n konservatiivien keskuudessa kohtaus puolestaan on otettu lämpimästi vastaan, sillä sitä pidetään osoituksena sille, että vasemmistolaisuus on pahasta. Joidenkin mielestä kohtaus toimii esimerkkinä siitä, mihin “woke on meitä viemässä: ei sanan- tai ajatuksenvapautta”.

Sarjassa näyttelevän kiinalaisen Rosalind Chaon mukaan on tärkeää, että historiallisia tapahtumia kerrotaan myös länsimaisesta näkökulmasta. “Kapeakatseisuus meinaa tehdä minut vähän hulluksi”, Chao kommentoi THR:n haastattelussa.

LUE MYÖS: Arvostelu | 3 Body Problem on yllättävän hyvä Netflix-sarja kovan scifin ystäville