Uusimmat

Arvostelu 3 Body Problem on yllättävän hyvä Netflix-sarja kovan scifin ystäville

Kuva: © Netflix

19.03.2024 12:56 Aki Lehti

3 Body Problem -kirja-adaptaatio on alkuperäisteoksen tavoin mukavan kovaa scifiä. Suurelle yleisölle suunnattu sarja vetää mutkia suoriksi, mutta haastaa silti katsojansa.

Kiinalaisen Liu Cixinin vuonna 2007 ilmestynyttä The Three-Body Problem -tieteisromaania ja sen kahta jatko-osaa on syystäkin kutsuttu mahdottamaksi filmata. Game of Thronesin David Benioff sekä D.B. Weiss ja muun muassa The Terror -ja True Blood -sarjoista tuttu Alexander Woo onnistuvat kahdeksan jakson mittaisessa tv-adaptaatiossaan yllättävän hyvin. 3 Body Problem -sarja pohjaa trilogian ensimmäiseen kirjaan.

Asiaa auttaa ilmeisen vapaat kädet tehdä melkein mitä huvittaa, sekä Netflixin yli 160 miljoonan dollarin jättibudjetti. Yhden jakson hinnaksi on tullut siis noin 20 miljoonaa taalaa ja sen kyllä huomaa – ainakin hetkittäin.

Suomeksi vuonna 2018 ilmestynyt Kolmen kappaleen probleema -kirja on kovaa scifiä. Suuri osa opuksen päähenkilöistä on fyysikoita ja sen tarinan perusidea liittyy nimen mukaisesti perinteiseen fysiikan ongelmaan. Kolmen kappaleen probleemassa kahden toisiinsa vaikuttavan kappaleen liikkeet on suhteellisen helppo laskea ja ennustaa, mutta kolmannen kappaleen lisääminen tekee yhtälöistä mahdottomia.

Itse luin aikoinaan vuoden 2014 englanninnoksen. Se on tökkivästä rakenteestaan ja paperinohuista hahmoistaan huolimatta vakuuttava teos, joka otti ainakin maallikon silmin tieteensä todella tosissaan. Muistan mananneeni kääntäjän lukuisia alaviitteitä, joita ei pikavilkaisulla olekaan kuin reilut 40 kappeletta. Useat tuttavat ovat kehuneet suomennoksen olevan englanninkielistä laitosta paremman.

Oli miten oli, niin The Three-Body Problem -tieteiskirjan pääpaino on nimeen omaan tieteessä, ei fiktiossa. Tv-sarjassa moinen ei toimi, joten tarinaa on muokattu helpommin pureksittavaan suuntaan.

3 Body Problem

Kuva: Netflix © 2023

Rohkeaa scifiä suurelle yleisölle

Ratkaisut ovat suurelta osin ymmärrettäviä.

Showrunnerit Benioff, Weiss ja Woo lisäävät stoorin reippaasti inhimillisyyttä ja tarttumapintaa ihmissuhdekoukeroiden avulla. Kirjan kiehtova, mutta kuivan korkealentoinen pohdinta yritetään herättää henkiin samaistuttavien hahmojen kautta. Rakkaus, sairaudet, kateus, viha, pelko, kunnianhimo, empatia ja kaikki mahdolliset muut ihmiselon perusasiat uhkaavat hetkittäin jättää tarinaa eteenpäin viedessään sen kunnianhimoisimmat aspektit varjoonsa.

3 Body Problem on silti suuren yleisön Netflix-sarjaksi mukavan rohkea. Sen hard scifi -aspektit ja ideat vertautuvat vaikkapa Apple TV+:n Foundation-sarjaan. Kumpikaan ei ole ainakaan genrefanille vaikeaselkoinen, mutta molemmat muokkaavat lähdemateriaalia epätasaisesti.

3 Body Problemin suurin probleema on usean hahmon saippuasarjamaisuus.

Pari ensimmäistä jaksoa tempaisee katsojan vauhdilla mukaansa. Ajasta, paikasta ja hahmosta toiseen hyppivä tarina esittelee peruspremissinsä kiehtovasti. Maata kohti matkalla olevan kehittyneen alien-rodun ympärille kietoutuva kertomus käsittelee aihetta lukuisista näkökulmista.

3 Body Problem

Kuva: © Netflix

Moniulotteisia tieteiskonsepteja

Yksinkertaisimmillaan sarja pohtii yksilön velvoitteita koko ihmislajia kohtaan ulkoisen uhan edessä. 1960-luvulta Kiinan kulttuurivallankumouksesta alkava ajatelma miettii myös kuinka toimia kun totalitaristinen valtiovalta uhkaa perhettä. Lähtöasetelmastaan scifi-tarina leviää eri suuntiin. Se kietoo mukaan esimerkiksi filosofiaa, teologiaa, pohdintaa tieteen arvostuksesta ja poliittisesta sekä uskonnollisesta ääriajattelusta, ilmastonmuutoksesta, astrofysiikasta ja determinismistä.

Tärkein kysymys on se, kykeneekö tieteellinen ajattelu pelastamaan meidät vieraan uhan lisäksi itseltämme. Pienen ihmisen kautta astronomisiin mittoihin kasvava paketti pysyy pääosin hämmentävän hyvin kasassa. Suurista teemoista muodostuu koukuttavaa viihdettä.

Laajasta henkilökavalkadista moni osoittautuu yhden idean ihmeeksi. Sarja laittaa päähenkilönsä suoltamaan kirjan ylitsevuotavaa ekspositiota ja informaatiotulvaa osittain onnistuneesti. Moniulotteiset tieteiskonseptit ovat kiehtovia, mutta niitä ratkomaan toivoisi tyyppejä, joista saisi paremman otteen.

Mukana on onneksi monta osaavaa näyttelijää, jotka pelastavat paljon. Useampi ontto ihmisenkaltainen on ängetty mukaan vain kuljettamaan tarinaa eteenpäin näyttävästä tehostekohtauksesta toiseen. Ennalta-arvattavien hahmojen kertomukset olisi voinut yhdistää pariin oikeasti kiinnostavaan päähenkilöön. Onneksi niitäkin on tarjolla jokunen.

3 Body Problem / Liam Cunningham ja Benedict Wong

Kuva: © Netflix

Liikaakin porukkaa

Kertomuksen keskiöstä löytyvä Oxford-viisikko koostuu kokonaan uusista hahmoista, joille kullekin on jaettu kirjan päähenkilö Wang Miaon luonteenpiirteitä ja eri osaamisalueita. Viisi tieteentekijää on liikaa, sillä vain Jess Hongin esittämän fyysikko Jin Chengin kertomus kantaa kauden alusta loppuun. Raivostuttavin kaveriporukasta on John Bradleyn esittämä Jack Rooney -miljonääri. Koominen kevennys on eksynyt väärään sarjaan.

Kiinnostavimmat hahmot löytyvät sivuosarooleista. Koko avaruusoliojuonikuvion liikkeelle tönäisevää Ye Wenjieta esittää kaksi eri näyttelijää. 1960-luvun nuorta versioita esittävä Rosalind Chao ja nykyhetken vanhempaa naista näyttelevä Zine Tseng loistavat rooleissaan.

Vuoden 2020 Nine Days -elokuvaa lukuun ottamatta Benedict Wong on viime vuosina lähinnä huitonut ilmaa Marvel-leffoissa. 3 Body Problemin sääntöjä rikkova, mutta leppoisa Clarence Shi -agentin rooli on kuin hänelle kirjoitettu. Manchesterista kotoisin oleva näyttelijä pääsee vihdoinkin puhumaan omalla aksentillaan.

Tiedemiesten omituisia itsemurhia tutkiva Shi on osa järjestöä, joka on vaikutusvaltaisin vastavoima lähestyvälle alien-invaasiolle. Jättiorganisaation suorasukaisen äksyä Thomas Wade -pomoa esittävä Game of Thronesistakin tuttu Liam Cunningham varastaa liki joka kohtauksen jossa on mukana.

3 Body Problem

Kuva: © Netflix

Näyttävä spektaakkeli

Suuri osa 3 Body Problemin massiivisista ja näyttävistä kohtauksista sijoittuu muukalaisteknologialla tehdyn videopelin virtuaalitodellisuuteen, joka tarjoaa parhaita tietokonetehosteita mitä Netflix-sarjoissa on koskaan nähty. Taso kuitenkin heittelee. Pelin on tarkoitus tuntua pelaajalleen täysin aidolta. Katsojalle se näyttäytyy jonain aivan muuna. Jopa lyhyiden pelisessioiden sisältä löytyy tasoltaan toisistaan aivan liikaa eroavia erikoistehosteita.

Virtuaalimaailman sisällä ei viihdytä läheskään niin paljon kuin kirjassa. Se on oikea päätös, sillä näin sarjan tosimaailman spektaakkelit eivät menetä tehojaan. Yksi koko kauden komeimmista kohtauksista tapahtuu Panaman kanavalla, jossa öljytankkeri pysäytetään omintakeisella ja todella verisellä tavalla. Suuri osa goremässäilystä tapahtuu pelimaailmassa. Sarjan oikean maailman väkivallanteot äklöttävät tarvittaessa. Ääriväkivalta tuntuu itsetarkoitukselliselta vain pariin otteeseen.

Sarjan musiikista vastaa Game of Thrones -scorenkin säveltänyt Ramin Djawadi. Hänen tunnelmalliset teemansa joutuvat antamaan turhan usein tilaa pop-hiteille, jotka tuntuvat irrallisen arkisilta sarjan mielikuvitusrikkaassa maailmassa.

3 Body Problem / John Bradley

Kuva: © Netflix

Koukuttavaa viihdettä

Loppua kohden sarjalla tulee turhan kiire. Tekijät ovat onnistuneet ahtamaan kahdeksaan jaksoon valtavasti tavaraa. Viimeinen jakso on jo liiankin tukossa asetellessaan palikoita paikoilleen seuraavaa kautta varten. Kirjatrilogian seuraavat osat ovat vielä ensimmäistäkin hankalampia saada toimimaan tv-formaatissa.

3 Body Problem -sarjan ensimmäinen kausi seisoo tukevasti omillaan. Kritiikistä huolimatta sen jokainen jakso tarjoaa viihdyttävää silmäkarkkia, joka saa myös pohtimaan nykyhetken ongelmia, kuten hyvän scifin kuuluukin. Epätasaisuudestaan huolimatta 3 Body Problem on Netflix-asteikolla mainiosti toimivaa, koukuttavaa jättibudjetin viihdettä.

Arvostelua varten on katsottu kaikki kahdeksan jaksoa. 3 Body Problem tulee tarjolle Netflixiin kokonaisuudessaan torstaina 21. maaliskuuta.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat