Uusimmat

Vain neljä katsojaa Suomessa kerännyt uutuuselokuva katoaa teattereista pian

22.05.2024 12:24 Muropaketin toimitus
10 kirjettä tulevaisuuteen

Kuva: © Bonsaifilms Oy

Vuonna 2023 valmistunut dokumenttielokuva 10 kirjettä tulevaisuuteen ei kauaa valkokankaalla vanhene.

Sanomattakin lienee selvää, että jos elokuva kerää avausviikonloppunaan neljä katsojaa, kuten perjantaina 17. toukokuuta julkaistun 10 kirjettä tulevaisuuteen -dokumentin kohdalla kävi, ei sitä kauaa teattereiden ohjelmistoissa roikoteta.

Nytleffaan.fi-sivuston mukaan 10 kirjettä tulevaisuuteen pyörii Helsingissä valkokankailla vielä tänään ja huomenna, mutta sitten elokuva poistuu takavasemmalle. Turussa elokuvan voi katsoa vielä sunnuntaina, ja Lahdessa ja Nurmijärvellä on luvassa satunnaisia näytöksiä vielä ensi viikollakin.

Lähtölaskenta on kuitenkin alkanut, ja jos 10 kirjettä tulevaisuuteen kiinnostaa, ei kannata turhia aikailla.

Nyt ei mennyt ensi-ilta ihan nappiin – Uutuuselokuva keräsi koko Suomesta vain neljä katsojaa

Poikkeustila-työryhmän ohjaama ja Anu Kuivalaisen, Saara Helene Rawatin, Markku Heikkisen ja Susanna Helken käsikirjoittaman dokumentin kuvaus kuuluu seuraavasti:

”10 kirjettä tulevaisuuteen dokumenttielokuva on välitilinpäätös toisiinsa kietoutuvien kriisien maailmassa. Se on palapeli, kaleidoskooppi, joka mahdollistaa moniäänisen keskustelun yhteiskunnassa. Kollektiivisesti toteutettu elokuva sai alkunsa korona-ajassa, jolloin globaali poikkeustilojen todellisuus lävisti kaiken, mitä pidimme itsestäänselvänä. Tuo aika sai monet arviomaan elämäänsä uudessa valossa. Mitä meille tapahtui ja millaiseen tulevaisuuteen haluamme olla matkalla? Virustutkija, ilmastoaktivisti, politiikan tutkija ja rokotuskriittiset mielenosoittajat näkevät yhteiskuntamme tulevaisuuden haasteet aivan eri valossa. Viruksen hallitessa maailmaa koululaiset ryhtyvät keräämään kirjeitä, jotka kapseloidaan oppilaiden rakentamaan puuarkkuun yli 50 vuoden päästä avattaviksi. Dokumentin päähenkilöt kirjoittavat kirjeensä, puhuttelevat näin läheisiään tai jotakin tuntematonta tulevaisuudessa.”