Uusimmat

Good Night, and Good Luck

16.02.2006 00:00 Muropaketin toimitus

Amerikkalainen televisio on läpikaupallinen ja sen rooli vallan vahtikoirana on vitsi. Nykypäivänä tämä on itsestäänselvää. George Clooneyn toinen ohjaustyö Good Night, and Good Luck haluaa muistuttaa, että asiat eivät ole aina olleet kuin ne ovat nyt. 50-luvulla tv-mies Edward R. Murrow (David Strathairn) kyseenalaisti senaattori Joseph McCarthyn kommunistijahdit CBS:n uutishuoneesta käsin. Murrow puolusti syytetyn oikeutta kohdata syyttäjänsä, nähdä todistusaineisto ja puolustautua. Clooneyn elokuvan yhteys nykypäivän tilanteeseen on ilmeinen: se on osa laajempaa Hollywoodin uutta politikoitumista (Merijalkaväen mies, München, Brokeback Mountain, V niin kuin verikosto).

Clooney on kasvanut huimasti ohjaajana. Teema, aihe ja tila ovat hänellä täysin hyppysissä. Mustavalkoinen elokuva sijoittuu lähes kokonaan CBS:n studiolle ja sen pääosissa hääräävät uurteisilla kasvoilla varustetut hyvin kammatut miehet, jotka puhuvat asiaa. Silti elokuva ei ole pitkästyttävän näköinen. Tyylikkäät puvut, loistava ajankuva ja väliin leikattu arkistomateriaali (hyytävät McCarthy-klipit ovat kaikki aitoja) kiehtovat. Nämä kolme yhdistää loistavalla tavalla Liberacen haastattelu: kaappihomo puhuu naissuhteistaan ja alleviivaa samalla elokuvan teemoja. Elokuva sisältää myös omat käyttöohjeensa: Strathairn selittää elokuvassa miksi on tärkeää käyttää vain senaattorin omia sanoja suoraan kuvanauhalta.

Jos elokuvaa on pakko kritisoida jostain, niin sitä voi arvostella tavasta, jolla totuus kohotetaan vapahtajaksi. Amerikkalaisen mytologian keskeisiä sankareita on totuuden paljastava toimittaja, joka valheen verhon repimällä parantaa maailman. Myytti on toki kutsuva, mutta kuten viime vuosien tapahtumat ovat osoittaneet, totuudella ei ole merkitystä mikäli kansa ei välitä.

Pääosaa esittävän Strathairnin puhuessa minäkin kyllä uskon tämän myytin. Strathairn ruumiillistaa totuuden; jatkuvasti kädessä palava tupakka on kuin moraalinen kompassi, jonka ympäröivän savun läpi hän yksin näkee. Kun Strathairn elokuvan lopuksi puhuu televisiosta sanoilla ”tämä media” on tuskallisen selvää, kuinka kauas 50-luvun ideaaleista on livetty.

Teksti: Jaakko Stenros / Nöjesguiden

Good Night, and Good Luck.
USA 2005. Ohjaus George Clooney, käsikirjoitus George Clooney ja Grant Heslov, pääosissa David Strathairn, Robert Downey Jr., George Clooney, Frank Langella, Ray Wise, Patricia Clarkson ja Jeff Daniels.
94 min, S.