Uusimmat

Haastattelu: Lordi-elokuvan tuottaja Markus Selin

02.05.2007 10:29 Tatu Junni

darkLordi-yhtyeen hirviöiden ympärille syntymässä oleva ”Dark Floors” -elokuva saa ensi-iltansa vasta joulukuun loppupuolella, mutta elokuvan tuotanto on jo kovassa vauhdissa. Kaista haastatteli viime viikolla elokuvan ohjaajaa Pete Riskiä, ja tällä viikolla on luvassa leffan tuottajan haastattelu. Mm. ”Matti”- ja ”Pahat Pojat” -elokuvista tutun Markus Selinin mukaan ”Dark Floors” on elokuva, jota kannattaa odottaa…

Kuluva kevät ei ole ollut Markus Selinin parhaita. Mies sai huhtikuussa syytteet törkeästä velallisen petoksesta ja törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Selinin epäillään salanneen omaisuuttaan verottajalta, pankilta ja vakuutusyhtiöltä. Syytökset ovat rankkoja, mutta ne eivät elokuvakansaa kiinnosta läheskään yhtä paljon kuin tekeillä oleva Lordi-raina. Niinpä Kaista päättikin jättää turhat lätinät pois ja udella Seliniltä yksinomaan ”Dark Floors” -aiheisia kysymyksiä. Mies ei suuria paljastuksia meille tarjonnut, mutta jotain uutta tietoa onnistuimme ”Dark Floorsista” nyhtämään.

1) Lordi-elokuva sai alkunsa kun Putaansuu pyysi sinua ottamaan yhteyttä elokuvan tiimoilta. Miten sana tästä kiiri korviisi ja mitä sen jälkeen tapahtui?
– Luin Lordin kommentin Hesarista ja soitin Tomille. Olimme vanhoja tuttuja, koska olemme työskennelleet samoissa projekteissa yli 10 vuoden aikana useasti. Menin tapaamaan Lordia heidän Suomeen saavuttuaan ensimmäiseen lehdistötilaisuuteen ja sovittiin että tehdään sitten leffa.

2) Suomessa on nähty ”bändielokuvia” aikaisemmin lähinnä kuolleista laulajatähdistä – poikkeuksena toki Lehdon ”The Real McCoy”. Arveluttiko lähteä mukaan näinkin innovatiiviseen hankkeeseen?
– Kyseessä on puhdasverinen kauhuleffa ja Lordi-bändi tarjoaa loistavat hahmot jo sellaisenaan. Ei kylmännyt yhtään – päinvastoin.

3) Elokuva on nyt esituotantovaiheessa, kuvaukset alkavat toukokuun alkupuolella. Mikä hankkeessa on ollut tähän mennessä hankalinta ja mikä vaikuttaa haasteellisimmalta loppuproduktion osalta?
– Elokuvan teossa on aina hankalinta käsikirjoitus ja rahoitus. Niin myös tässä. Haastellisinta on erikoisefektit, koska siinä kaivossa ei ole pohjaa…

4) Sinua on tituleerattu ”Suomen Jerry Bruckheimeriksi”. Elokuvissasi eivät tosin helikopterit paljon lentele tai jenkkilippu liehu, mutta tittelin voi tulkita mielestäni myös niin, että teet laatuviihdettä etkä pahemmin aikaile, jos hyvä leffaidea osuu kohdalle. Luuletko että Suomessa kukaan muu olisi uskaltanut lähteä mukaan ”Dark Floorsin” tuottajaksi?
– Kiitos kunniasta. En osaa sanoa, olisiko kukaan muu lähtenyt mukaan, mutta kovin moni ei olisi varmaan saanut kässäriä ja rahoitusta tällä aikataululla.

5) Millainen työtaakka markkinointiosastolle on luvassa ”Dark Floorsin” kohdalla? Suuntaatte varmaan suoraan myös ulkomaille elokuvan kanssa?
– Elokuva lanseerataan Cannesissa 19. ja 20. toukokuuta. Bändi on paikalla ja esiintyy 1-2 kertaa ja tekee paljon pressiä. Sekä Solar Suomessa että Nordisk Film Tanskassa tekevät täysipäiväisesti töitä elokuvan lanseerauksen eteen. Potentiaalisille ostajille lähetetään käsikirjoitukset luettavaksi jo ennen Cannesia. American Film Marketissa loppusyksystä näytetään 10-15 minuutin promoreel ja valmis elokuva näytetään Berliinin elokuvajuhlilla 2008 helmikuussa. Työtaakka on iso, haastava ja todella mielenkiintoinen.

6) Lordi on tehnyt brändäyksestä taidetta, jollaista ei Suomen musiikkimaailmassa ole nähty oikeastaan koskaan aikaisemmin. Tuleeko tämä linja menemään vielä pidemmälle elokuvan myötä?
– Suunnitelmat valmiin elokuvan markkinoinnista ovat vielä alkutekijöistä ja niihin liittyy oleellisesti bändin menestys esimerkiksi Amerikassa ja yhtyeen ulkolainen management. Näistä asioista aloitetaan keskustelut Cannesissa.

7) USA:ssa esim. Pirates of the Caribbean 3:n trailerin julkistaminen sai aikaan suuren mediahypen. Suomessa ei trailerikulttuuri ole oikein koskaan päässyt valloilleen. Korjataanko tämä epäkohta ”Dark Floorsin” kohdalla?
– Korjataan. Siitä myöhemmin lisää.

8) Mitkä ovat omia kauhuelokuvasuosikkejasi ja miten lähellä genre on sydäntäsi?
– Olen aina pitänyt kauhuelokuvista. En niinkään Hammer-studioiden ajan tavarasta mutta ”Halloweenistä” eteenpäin olen seurannut kiinnostuksella sen eri genrejä ja kehitystä. Olimme miettineet ennen Lordia useita vuosia mikä kulma edellä voisimme lähteä kilpailemaan japanilaisia ja amerikkalaisia vastaan kunnes Lordi sen meille hesarissa kertoi.

9) Tuottamasi Matti-elokuva rikkoi ennätyksiä katsojatilastoissa. Matti on eilispäivän tähti ja kovan onnen sankari, kun taas Lordi on euroviisuvoittaja ja kaikesta menestyksestään huolimatta tuskin vielä edes uransa huipulla. Kumpi voittaa lippukassoilla?
– Maailmanlaajuisesti Lordi.

Lue myös: Haastattelussa Lordi-elokuvan ohjaaja Pete Riski

Kuvat: Solar Films / Risto Vauras

Muropaketin uusimmat