Uusimmat

Haastattelu: Michael Bay ohjasi jatko-osan Transformers-hitilleen

23.06.2009 12:14 Muropaketin toimitus

 

Hasbron lelusarjaan pohjautuva Transformers oli kesän 2007 yllätyshitti. Elokuvaa odotettiin ristiriitaisin tuntein, mutta loppujen lopuksi se tuotti maailmanlaajuisesti yli 700 miljoonaa dollaria. Nyt autobotien ja decepticonien taistelu jatkuu elokuvassa Transformers: Kaatuneiden kosto. Lue Kaistalta elokuvan ohjaaja Michael Bayn haastattelu.

Transformers: Kaatuneiden kosto on huhujen mukaan sotaelokuva. Onko se totta?

– Ei tämä sotaelokuva ole. Mukana on vaan enemmän robotteja molemmilla puolilla. Mielestäni ensimmäisen elokuvan loppu oli vähän heikko. Tässä on mukana paljon enemmän intohimoa ja sydäntä. Lisäksi mukana on enemmän tunnetta ja panokset ovat kovemmat.

Kuvasitte Transformers: Kaatuneiden kosto –elokuvan erittäin nopealla aikataululla. Teittekö kuvakäsikirjoituksen koko elokuvaan?

– Tein kuvakäsikirjoituksen tehosteita varten, mutta en koko elokuvaan. Olen tehnyt elokuvia jo niin pitkään, että näen lopputuloksen valmiiksi päässäni jo etukäteen.

Meneillään on trendi, jonka mukaan jatko-osat ovat synkempiä kuin alkuperäinen. Miten on asian laita Transformers 2:n kohdalla?

– Tämä on kielletty alle 18-vuotiailta! (naurua)

Ensimmäisessä osassa ei kuollut moniakaan ihmisiä. Onko Transformers: Kaatuneiden kostossa enemmän sivullisia uhreja?

– Joo, vähän enemmän. Elokuva sijoittuu eri puolille maailmaa. Viime kerralla tuhoa tehtiin kaupunkitasolla, tällä kertaa tapahtumat vaikuttavat koko maailmaan – Eurooppaan, Amerikkaan ja Pohjois-Afrikkaan. Tunnelma on paikoin aika apokalyptinen.

Ensimmäisen elokuvan taika oli siinä, että se viihdytti suurta yleisöä…

– Eikä minulla ollut hajuakaan, että niin kävisi! Kun tekee elokuvaa, ei voi koskaan tietää, tuleeko se toimimaan vai ei. Kun tein ensimmäistä Transformers-elokuvaa, oli se kaikkien mielestä aluksi tosi huono idea. Tein Scorponox-kohtauksen erämaassa ja näytin sen muutamille ystävilleni, jotka olivat sanoneet, etteivät he tajunneet elokuvaa. Mutta kun he näkivät lopputuloksen, johon robottitehosteet oli lisätty, he ymmärsivät täysin mistä oli kyse. Silloin tajusin, että olimme vasta alussa siinä, mitä kaikkea voisimme tehdä robottien ja hahmojemme kanssa. Transformers: Kaatuneiden kosto –elokuvassa meillä on hauskempia hahmoja ja enemmän robotteja, joista on osa tyhmiä, osa vanhoja ja osa pikkuriikkisiä.

Elokuvan pääosissa nähdään muun muassa Shia LaBeouf ja Megan Fox. Mikä tekee mielestäsi Shiasta ja Meganista niin erityisiä?

– Löysin kirjaimellisesti Meganin ihan tyhjästä. Studio ei aluksi halunnut häntä ensimmäiseen Transformers-elokuvaan mukaan, koska hän ei ollut aiemmin tehnyt mitään. Minä kuitenkin halusin hänet ehdottomasti mukaan ja otin hänet koekuvauksiin. Näytin muille kuvaamiani nauhoja, jotka osoittivat, että Megan kykenisi rooliin. Transformers: Kaatuneiden kosto –elokuvaa varten Megan on parantanut työskentelyään entisestään. Shia on myös ihan timantti! Hän on rasittava 22-vuotias kundi, mutta samalla timantti (naurua). Olen kuin isoveli hänelle. Hän on todella lahjakas näyttelijä, joka on edennyt pitkälle. Hän on tämän elokuvan johtotähti, jolla on aiempaa enemmän karismaa.

Transformers: Kaatuneiden kosto –elokuvassa nähdään John Turturro juoksemassa ympäriinsä helteessä nahkatakissa, jossa on karvakaulus. Onko tässä kyse omasta kierosta huumorintajustasi?

– Kyllä! (naurua) John on todella hauska, hän saa minut aina nauramaan ja olen iloinen, että hän on mukana tälläkin kertaa. Johnin hahmo on saanut potkut edellisestä työstään Sector Sevenissä ja työskentelee nyt äitinsä herkkupuodissa New Yorkissa. Transformers: Kaatuneiden tuore naama Ramon Rodriguez – uusi tyyppi ryhmässä – on myös erittäin hauska. Hän on Shian hahmon huonetoveri collegessa. Ramon toimii tavallaan yleisön edustajana elokuvassa. Hänellä ei ole ollut muukalaisrobottia autotallissaan, joten kaikki on uutta ja yllättävää hänelle.

Uusista hahmoista puheenollen: Elokuvassa on mukana kaksi uutta pikkuautobottia. Mitä ne ovat?

– Ne ovat todella hauskoja ja mainioita pikkusankareita, joista lapset tulevat pitämään. Oli minun ideani tuoda mukaan kaksi tyhmää Transformeria. Ne ovat kuin kaksi pikkuveljeä, jotka nahistelevat koko ajan ja joita Bumblebee toruu. Kinastelusta huolimatta nämä robotit suorittavat myös urotekoja. Bumblebee ei siis ole elokuvan koominen kevennys enää. Itse asiassa hän on vähän vakavampi tällä kertaa.

Onko Transformers: Kaatuneiden kosto ollut urasi hauskin elokuva työprosessinsa puolesta?

– Elokuvan tekeminen oli hauskaa, mutta oli se välillä rankkaakin. On haastavaa kuvata elokuvia todella nopeaan tahtiin, kuten itse teen. Monet isoja elokuvia tekevät ohjaajat käyttävät kahta kuvausryhmää, jolloin elokuvaa kuvataan koko ajan kahdessa paikassa. Minä en käytä sellaisia, joten teemme kaiken itse. Haluan säilyttää oman visioni ja olen myös ylpeä siitä, että pystymme tekemään elokuvia budjetin rajoissa. Transformers: Kaatuneiden kosto tehtiin 30-40 miljoonaa dollaria halvemmalla kuin mitä jatko-osat yleensä.

Haastattelu: John Millar
Suomennos: Tatu Junni