Uusimmat

Haastattelussa Batman-elokuvan Yön ritarin paluu tekijät – osa 1

17.07.2012 20:01 Muropaketin toimitus

Nolan

Christopher Nolanin ohjaama Yön ritarin paluu saapuu Suomen elokuvateattereihin perjantaina 20. heinäkuuta. Tuoreessa Q & A -haastattelussa elokuvan tekijät kertovat omin sanoin, millainen urakka Batman-trilogian päätösosa oli.

Yön ritarin paluun alussa on kulunut kahdeksan vuotta siitä, kun Batman katosi pimeyden turvin ja muuttui yhdessä yössä sankarista etsityksi rikolliseksi. Ottamalla syyn niskoilleen syyttäjä Harvey Dentin kuolemasta, yön ritari uhrasi kaiken yhteisen hyvän puolesta. Valhe toimi jonkin aikaa, ja Gotham Cityn rikollisuus katosi rikollisuudenvastaisella Dent-lailla.

Kaikki muuttuu, kun kaupunkiin saapuu kissamaisen juonitteleva murtovaras, jonka tavoitteet ovat hämärän peitossa. Naamioitu terroristi Bane osoittautuu kuitenkin vieläkin vaarallisemmaksi rikolliseksi, jonka häikäilemättömät suunnitelmat Gothamin tuhoksi pakottavat Bruce Waynen palaamaan takaisin kotiin vapaaehtoisesta maanpaostaan.

Oscar-voittaja Christian Bale nähdään jälleen pääosassa Bruce Waynen/Batmanin kaksoisroolissa. Hänen lisäkseen rooleihinsa palaavat Oscar-voittajat Michael Caine ja Morgan Freeman sekä Gary Oldman. Uusina kasvoina nähdään Anne Hathaway Selina Kylen ja Tom Hardy Banen roolissa. Elokuvan ovat käsikirjoittaneet ohjaaja Christopher Nolan yhdessä veljensä Jonathan Nolanin kanssa.

Christopher Nolan, oliko teillä paineita käsikirjoittaa Yön ritarin paluu Yön ritarin huikean vastaanoton jälkeen?

Omasta puolestani voin sanoa, että suurin paine jatko-osissa tulee alussa, kun tarinaa vasta hahmotellaan. Nyt yleisölle oli tarjottava syy palata Gotham Cityyn, joten minä ja Jonathan sekä David Goyer, joka oli mukana kirjoitusrupeaman alkupuolella, tunsimme kaikki kovasti paineita ja pohdimme, miksi oikeastaan teemme tätä. Onko meillä tarinaa kerrottavana? Kun sitten tiesimme, että meillä oli tarina, jonka halusimme toteuttaa, kaikki muu alkoi asettua paikalleen. Siinä kohtaa kaikki paineet piti sulkea pois ja vain keskittyä tekemään parasta mahdollista elokuvaa.

Jonathan, oletko samoilla linjoilla?

Batman Beginsin jälkeen minusta tuntui, että olisi kamalaa, jos emme jatkaisi näiden mahtavien hahmojen ja uskomattomien näyttelijöiden parissa. Niinpä olin koko ajan puhumassa jatko-osien puolesta. ”Tehdään se vielä kerran”. Kun pääsimme Yön ritarin paluuseen, Chris ja David ehdottivat, että lopettaisimme tähän ja jatkaisimme uusien haasteiden pariin. Minulla on hieman katkeransuloinen olo, koska on ollut suuri etuoikeus kirjoittaa tarinoita tälle mahtavalle ryhmälle, mutta tämä on mielestäni oikea tapa päättää elokuvasarjamme.

Christian, esitit Batmania ensimmäistä kertaa Batman Beginsissä vuonna 2005. Mikä oli suurin ero niiden hetkien välillä, kun katsoit itseäsi ensimmäistä kertaa peilistä asussasi ja kun Yön ritarin paluun kuvaukset päättyivät?

Puku taisi olla päälläni ensimmäistä kertaa koe-esiintymisessä. Se taisi olla Val Kilmerin asu, vai mitä? Joo, sehän se oli. No, se ei istunut minulle kovin hyvin, mutta ensimmäinen kerta kun pukeuduin omaan asuuni, ajattelin “Voi, Chrisin pitää löytää uusi näyttelijä”, koska klaustrofobian tunne oli uskomaton. Seisoin siinä ja ajattelin ”En voi hengittää. En voi ajatella. Tämä on liian tiukka. Tämä puristaa päätäni. Menen paniikkiin. Saan hermoromahduksen ja paniikkikohtauksen ihan kohta”. Käskin kuitenkin itseäni rauhoittumaan ja pyysin 20 minuutin tauon, jonka aikana vain seisoin paikallani. Tuumin että todellakin haluan tehdä tämän elokuvan ja päästä yli tästä hetkestä. Kutsuin sitten muut takaisin ja sanoin ”Okei, kaikki kunnossa. Puhutaan vaan rauhallisesti ja hiljaa, ja ehkä selviän tästä ja opin toimimaan”.
Hioimme sitten pukua samaan tapaan kuin Bruce Wayne ja siitä tuli itse asiassa paljon mukavampi. Paniikkikohtauskin katosi, sillä pystyin riisumaan puvun itse, jos aloin nähdä tähtiä ja minulla oli vaikeuksia hengittää.
Kuvausten loppuessa meininki oli aika samanlainen. Kuvasimme Manhattanin katolla kohtausta, jossa olin Batmanina yhdessä Annen [Hathaway] Kissanaisen ja The Bat -aluksen kanssa. Sain oman osuuteni purkkiin, mutta elokuvan kuvaukset jatkuivat vielä . Jäljellä oli vielä joitakin päiviä. Itse kuitenkin menin huoneeseeni ja tajusin, että se oli nyt tässä. En enää koskaan tule riisumaan maskiani. Niinpä pyysin taas saada olla rauhassa 20 minuuttia. Sillä hetkellä tajusin kaiken mitä olimme tehneet ja tunsin ylpeyttä siitä, että olimme saavuttaneet tavoitteemme. Se oli todella tärkeä hetki minulle, ja hahmo on todella tärkeä. Tämä on ainoa kerta, kun olen esittänyt samaa hahmoa kolmesti ja nämä elokuvat ovat muuttaneet elämäni ja urani, joten halusin kunnioittaa sitä hetken ajan.

Anne, voitko kertoa harjoitusohjelmastasi, jota noudatit valmistautuessasi esittämään hahmoasi? Miltä tuntui tehdä stuntteja ja taisteluja asussasi ja korkeissa koroissasi?

Kyllä vaan. No, kun sain roolin, Chris kutsui minut toimistoonsa ja sanoi: ”Okei, luvassa on paljon taisteluja. Kun teimme Inceptionia, Joe [Joseph Gordon-Levitt] treenasi itsensä hyvään kuntoon, jotta hän pystyi tekemään itse omat taistelukohtauksensa. Pidin siitä.” Tajusin viestin rivien välistä ja totesin, että homma on selvä. Painuin salille ja tulin ulos, kun kuvaukset alkoivat. Se oli täydellinen muodonmuutos. En ollut aikaisemmin tehnyt mitään sellaista, koska kyse ei ollut vain ulkonäöstä. Minun piti oppia taistelemaan ja tulla tarpeeksi vahvaksi, jotta jaksoin taistella useana päivänä putkeen. Tunsin itseni pian hyvin onnekkaaksi, koska tällaisissa tilanteissa – en tosin tiedä mitä muiden naisnäyttelijöiden kokemuksista – näyttelijä saa mandaatin siitä, miltä pitää näyttää. Tapa, jolla minua kohdeltiin tässä elokuvassa, kuitenkin opetti minut tekemään sen, mitä pitää tehdä ulkonäöstä huolimatta. Näytän eri tilanteissa siltä kuin hahmonikin näyttää. Siinä mielessä tunsin itseni naisena hyvin suojatuksi.
Kysymyksen toinen osa käsitteli korkojen kanssa tappelemista? Sen vaan tekee. Se on osa naisena olemista, kyllä sen oppii. Paholainen pukeutuu Pradaan -elokuva oli todella hyvää harjoitusta sitä varten. Juoksin siinä pitkin Manhattania, ja samaan tapaan juoksin pitkin Gothamia.

Hahmoasi ei missään vaiheessa kutsuta Kissanaiseksi, pystyit tulkitsemaan hahmoa omalla tavallasi. En kertaakaan verrannut sinua näyttelijöihin, jotka ovat aikaisemmin esittäneet Kissanaista. Tuliko sinulle samanlainen olo?

Voi, kiitos. Tuo on huojentavaa kuultavaa. Olisin esittänyt tässä elokuvassa vaikka rahia, mutta oli hienoa päästä esittämään näin mahtavaa hahmoa. Rakastin sitä, että fokus oli Selinassa ja ettei hahmo muuttunut, kun hän laittoi pukunsa päälle. Se oli ikään kuin univormu, jonka hän puki töitä varten.

Christian, voitko kertoa miten ajankohtainen tämä elokuva on? Oliko siinä mukana teemoja, jotka tiedostit kuvausten aikana?

Chrisin kyky tehdä elokuvia, joilla on selkeä aihepiiri, on aina tehnyt minuun vaikutuksen. Elokuvassa on mukana aineksia, jotka tuovat mieleen Occupy Wall Streetin. Se itseasiassa tapahtui parin korttelin päässä, kun kuvasimme elokuvaa New Yorkissa. Chrisillä ei ollut mitään mahdollisuutta tietää siitä etukäteen, kun hän käsikirjoitti elokuvaa ja kun aloimme kuvata sitä. Kun Wall Streetillä sitten tapahtui, katsoin Chrisiä ja kysyin kuinka hän saattoi tietää tästä. Niinpä elokuvalla on aihe, joka on todella, todella ajankohtainen. Ja käsitykseni mukaan Bob Kane loi tämän hahmon vuonna 1939, kun toinen maailmansota oli syttymässä. Sarjakuva oli vastaus siihen tarpeettomuudentunteeseen, jota ihmiset potivat tämän suunnattoman tragedian äärellä. Batman on siis ollut ajankohtainen synnystään lähtien. Toki hahmoa on parodioitu mahtavilla tavoilla, kuten Adam West teki, mutta Batman aloitti ajankohtaisena hahmona ja mielestäni Chris on palannut sen ääreen.

Haastattelun seuraava osa julkaistaan torstaina 19. heinäkuuta. Osallistu sitä ennen Dome.fi:n Yön ritarin paluu -kilpailuun. Lue myös elokuvan arvostelu: Yön ritarin paluu päättää Batman-trilogian sotaisissa tunnelmissa.

Teksti: Warner Bros. Pictures
Suomennos: Tatu Junni

Muropaketin uusimmat