Uusimmat

HBO:n Entourage-sarjaan perustuva elokuva on kuin ylipitkä tv-sarjan jakso

09.06.2015 16:43 Aki Lehti

EntourageEnsi-ilta: 12.6.2015
Alkuperäisnimi: Entourage
Ohjaaja: Doug Ellin
Käsikirjoittaja: Doug Ellin
Pääosissa: Kevin Connolly, Adrian Grenier, Kevin Dillon, Jerry Ferrara, Jeremy Piven, Billy Bob Thornton & Haley Joel Osment
Pituus: 105 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Näyttelijämiljonääri kavereineen tuhlaa rahaa ja nussii
Arvostelija: Aki Lehti

1/5

Entouragen kalliiden autojen, alastomien naisten, kartanoiden, hotellihuoneiden ja huumeiden täyttämässä mielikuvitusmaailmassa sikailevia hahmoja tekisi mieli läimiä avokämmenellä naamaan.

HBO-kanavan Entourage-sarja oli muutaman ensimmäisen tuotantokautensa ajan ihan katsottava Hollywood-sikailu. Filmitähden ja hänen ympärillään häärivän ystäväporukan naisia alentava käytös, materialismi, rahan, kauneuden ja ikuisen nuoruuden ihailu olivat edes jonkinlaisen pilkan kohteina. Myöhemmillä kausillaan Entourage siirtyi vain hurraamaan jätkien sivistymättömyydelle, ja sarjan lopetus seitsemännellä kaudella oli samaa tasoa Dexterin viimeisen jakson kanssa, ehkä jopa huonompi.

Perjantaina ensi-iltansa saava Entourage-elokuva jatkaa suoraan siitä mihin sarja päättyi. Leffastara Vinnie Chase (Adrian Grenier) on ehtinyt olla vain hetken naimisissa. Erottuaan hän ehtii taas keskittyä tärkeimpään – harrastamaan seksiä mahdollisimman monen naisen kanssa, näyttelemään ja kokeilemaan taitojaan ohjaajana.

Entourage

Manageri Ari Goldista on tullut suuri studiopomo. Jeremy Pivenin räjähdysaltis Gold oli sarjan paras hahmo ja elokuvassakin hän loistaa toinen toistaan huonompien näyttelijöiden keskellä. Eric, Turtle ja Johnny, eli Kevin Connolly, Jerry Ferrara ja Kevin Dillon ovat aivan yhtä onnettomia näyttelijöitä ja hahmonsa tasan yhtä tylsiä kuin ennenkin.

Itse asiassa heidän kohtalonsa ei voisi vähempää kiinnostaa. Mitään oikeita vastoinkäymisiä miehet eivät joudu kohtaamaan.

Koko Entourage-leffan perusjuoni keskittyy vain siihen, saako Vinnie lisää rahaa Billy Bob Thorntonin esittämältä punaniskaökymiljonääriltä viimeistelläkseen jo 100 miljoonaa dollaria maksaneen elokuvansa. Eric sählää vanhan raskaana olevan naisystävänsä kanssa ja Johnny yrittää edelleen saada uransa kunnolla käyntiin Hollywoodissa. Turtle yrittää pokata itseään esittävää vapaaottelija Ronda Rouseyta.

Nainen on muuten aivan kamala näytellessään itseään – melkoinen suoritus turpaanvetäjältä.

Kaikki tapahtuu liian kalliiden autojen, alastomien naisten, kartanoiden, hotellihuoneiden ja huumeiden täyttämässä mielikuvitusmaailmassa. Katsojan on tietysti tarkoitus haaveilla samanlaisesta maallisesta menestyksestä, mutta se on kovin hankalaa. Jokainen päähenkilöistä on vastenmielinen idiootti, jota jonkin sortin pasisfistiksi itsensä luokittelevan kriitikonkin tekisi mieli läimiä avokämmenellä naamaan.

Entourage

Lapsinäyttelijänä tunnettu Haley Joel Osment miljonäärin poikana suoriutuu roolistaan ihan passelisti. Toivottavasti tämä kökköelokuva auttaa hänen uransa uuteen nousuun.

Hollywoodin sisäpiirivitsit naurattavat muutaman kerran, mutta julkkisten marssittaminen kameran eteen esittämään itseään oli väsynyttä jo kymmenen vuotta sitten. Ohjaaja ja käsikirjoittaja Doug Ellin on selvästi vain selannut kännykkänsä puhelinnumeroita läpi ja houkutellut mukaan kaikki mahdolliset tyhjäpäät. Sarjan ja leffan tuottaja Mark Wahlberg taitaa tosin lausua koko elokuvan ainoan oikeasti hauskan vitsin todetessaan, että ystäväporukasta voisi tehdä vaikka tv-sarjan, koska leffana se tuskin toimisi.

Hän on oikeassa. Entourage tuntuu vain ylipitkältä tv-sarjan jaksolta, jonka viimeinen käyttöpäivä oli vuosia sitten. Elokuvasta ei myöskään tajua juuri mitään, jos sarja ei ole tuttu. Miksi se tuodaan teatterilevitykseen nyt, neljä vuotta ohjelman päättymisen jälkeen, jää epäselväksi.

Misogynistinen ja hedonismia ylistävä Entourage on tietysti olevinaan miehille tarkoitettu versio Sinkkuelämää-leffoista ja sarjasta. Jos joku haluaa tämän olemassaoloa moisella argumentilla puolustella, niin siitä vaan. Entourage on silti aivan täyttä kuraa.

PlusMiinusNolla

+ Öhöhöhö, tissit, perse ja huumeita!
– Öhöhöhö, tissit, perse ja huumeita!
0 Tarina sijoittuu vuoteen 2011, mutta silti populaarikulttuuriviittaukset ja maailman tapahtumat ovat täysin vuotta 2015.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat