Uusimmat

Kalenteri käteen: X-Men-elokuvien aikajana on täysin tolkuton

13.04.2016 12:51 Tatu Junni

X-Men-elokuvia tehdessä ei ole liikaa kalenteria tuijoteltu.

Ensimmäinen X-Men-elokuva sijoittui jatko-osineen (X2 ja X-Men: Viimeinen kohtaaminen) lähitulevaisuuteen. X-Men Origins: Wolverine monelle eri vuosikymmenille, mutta lähinnä 1970-luvulle. X-Men: First Class hyppäsi 1960-luvulle, mutta sitä seuranneessa The Wolverinessa elettiin taas alkuperäisen trilogian jälkeistä aikaa.

Kunnolla katsojien ajantajua myllytettiin X-Men: Days of Future Pastissa, joka sijoittui 2020-luvulle ja 1970-luvulle. Pisteeksi i:n päälle elokuvan lopussa aikaisempien X-Men-seikkailujen tapahtumat pyyhittiin kartalta ja katsojille esiteltiin uusi uljas 2020-luvun maailma.

Helmikuussa ensi-iltansa saaneessa Deadpoolissa elettiin nykyaikaa. Olettaakseni. Tai ehkä sekin oli lähitulevaisuutta?

Tässä kohtaa pitkän linjan Marvel-fanillakin pyörii jo päässä. Satunnainen katsoja on todennäköisesti pudonnut kärryiltä aikapäiviä sitten.

Ikävä kyllä, sekava tilanne ei muutu selkeämmäksi jatkossakaan.

Toukokuussa elokuvateattereihin saapuu X-Men: Apocalypse, joka sijoittuu 1980-luvulle. Se on jatkoa X-Men: Days of Future Pastille ja tavallaan esiosa X-Men-elokuville 1-3 – paitsi että niiden maailma on pyyhkiytynyt pois.

Apocalypsea seuraava X-Men-elokuva on maaliskuussa 2017 ilmestyvä Wolverine 3. Tuottaja Simon Kinberg on hiljattain vahvistanut sen sijoittuvan tulevaisuuteen ja kertovan ikääntyneestä Loganista.

X-Men-fanit ovat valittaneet kohta 16 vuotta, kun valkokankaalla ei ole nähty sarjakuvista tuttuja asuja. Tämä nurina voitaisiin vihdoinkin unohtaa. Ensimmäinen ja olennaisin korjausliike olisi hankkia 20th Century Foxin tuottajille kunnon kalenterit.

X-Men

Empire-lehden pari vuotta sitten julkaisema aikajana visualisoi ongelmallisen tilanteen osuvasti.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat