Uusimmat

Kun tuntematon soittaa

16.06.2006 13:58 Pihla Hintikka

Teinikauhuklassikon henkiin herättämistä kannattaisi harkita kaksi kertaa.
Vuonna 1979 Jill Johnsonin pakokauhu tarttui katsojiin. Vuonna 2006 ohjaaja Simon Westillä ei ole hajuakaan, miten jännitettä luodaan.
Ponneton uudelleenfilmatisointi vannoo nurkan takaa säikyttelyn pyhään nimeen ja lentää sievässä kaaressa mätänemään Hollywoodin kertakäyttöelokuvien kaatopaikalle.

Tohtori Mandrakis asuu kauniin vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa fiinissä talossa syrjäseudulla. Nuori Jill saa arestia kännykkänsä holtittomasta käytöstä ja rangaistuksena tyttö joutuu kaitsemaan nukkuvia mukuloita. Kun puhelin alkaa soida lakkaamatta ja outo mies kyselee, onko Jill tarkistanut lapset, alkaa lapsenlikan hälytyskellot soida.

Uusi nappaa alkuperäisversiolta vain tarinan peruskehykset. Ensimmäisten minuuttien jälkeen West kaartaa eri suuntaan ja ymppää elokuvan täyteen nykyajan teknologiaa. Elokuva on tuotu tähän päivään erittäin alleviivaten. Kännykän ja hälytysjärjestelmän mahdollisuuksien muka-näppärään kumoamiseen tuhlautuu liikaa minuutteja ja loppuajan Camilla Belle haahuilee käytäviä pitkin. Hohhoijaa. Jopa Scream loistaa mielikuvituksellaan tähän verrattuna.

Mustan kissan kiiluvat silmät ja ulkona pauhaava myrsky ovat kuin vitsikirjasta taiottuja. Kliseehumalassa eteenpäin hoiperteleva kauhuelokuva ajautuu jatkuvasti sivuraiteille, eikä edes massiiviset äänitehosteet onnistu palauttamaan sitä takaisin radalle. Kun psykologinen jännitys uupuu, tuntuu lopun äärimmilleen venytetty kissa ja hiiri -leikki kestävän ikuisuuden. Myötähäpeän ja turhautumisen tunteella ei ole rajaa.

Kun tuntematon soittaa.
When a Stranger Calls. K15.
USA 2006. 89 min.
Ohjaus: Simon West.
Näyttelijät: Camilla Belle, Tommy Flanagan, Katie Cassidy.