Uusimmat

Kuningattaren sisar (***)

12.09.2008 09:39 Hanna Näsänen

Kuningattaren sisarKuningattaren sisar on jälleen kerran Englannin hoviin sijoittuva historiallinen pukudraama Tällä kertaa seurataan Boleynin sisarten seikkailuja Henri VII:n hovissa. Voiko odotettavissa olla muuta kuin kymmenistä tv-sarjoista ja elokuvista tutut juonikuviot?

Anne Boleyn oli yksi Englannin historian kuuluisimpia ja vaikutusvaltaisimpia kuningattaria ja kuningatar Elizabethin äiti. Kuningattaren sisar -elokuva kertoo Annen ja tämän sisaren Maryn kohtaloista hovissa. Nuorempi sisar Mary kuvataan elokuvassa lähes enkeliksi, joka hyvää hyvyyttään suostuu sukunsa tahtoon ja kuninkaan sänkyyn. Anne tavoittaa korkeammalle, jalkavaimon epävarma asema ei hänelle riitä. Juonittelunsa sivutuotteena Anne tulee organisoineeksi Englannin uskonpuhdistuksen ja tärvelleeksi sukunsa suunnitelmat Mary-siskon ja tämän kuninkaalle synnyttämän aviottoman lapsen suhteen.

Kuningattaren sisar perustuu Philippa Gregoryn romaaniin The Other Boleyn Girl, joka puolestaan perustuu väljästi historiallisiin tositapahtumiin. Kirjan ja elokuvan alkuperäisnimi viittaa Anne-sisartaan vähemmän tunnettuun Maryyn, joka tosiaankin kuvataan elokuvassa epäuskottavan kilttinä ja hyväsydämisenä. Annen hahmo puolestaan tekee yhtä ihmeellisen täyskäännöksen huolehtivaisesta isosiskosta ilkeäksi nartuksi.

Natalie Portman pääsee Annen roolissa tekemään hieman mielenkiintoisemman hahmon kuin Scarlett Johansson hyveellisenä Marynä. Henri VII:tena nähdään australialainen Eric Bana, jonka viehätysvoimaa naiskatsojien joukossa ehkä vähentää elokuvassa seksihalujensa ja poliittisten pyrkimystensä kontrolloimaksi niljakkeeksi kuvatun Henri VII:n rooli. Erilaiset jännitteet näiden kolmen hahmon välillä kannattatelevat elokuvaa muiden hahmojen jäädessä statisteiksi. Boleynin suvun juonia punomassa ovat siskosten isä Sir Thomas Boleyn (Mark Rylance) sekä Norfolkin herttua (David Morrissey). Ainoastaan tyttöjen äiti Lady Elizabeth Boleyn (Kristin Scott Thomas) tuntuu välittävän lastensa hyvinvoinnista.

Kuningattaren sisar

 

Historiallisiin pukudraamoihin kyllästynytkään ei voi olla arvostamatta Kuningattaren sisaren viimeisen päälle viilattua lavastusta ja puvustusta. Dialogipainotteisessa elokuvassa nähdään monia keskusteluja Windsorin linnan hämärillä käytävillä ja niukalla valolla on saatu aikaiseksi kauniita asetelmia. Paljosta dialogista ja kuluneesta tarinasta huolimatta on vaikea olla imeytymättä tarinan käänteisiin. Kuitenkaan ei voi olla ihmettelemättä, miksi jokaisen brittisukupolven on tehtävä omat versionsa näistä samoista vanhoista tarinoista.

3/5

PlusMiinusNolla
+ Lavastukseltaan ja puvustukseltaan huippulaatua
+ Näyttelijöiden intensiivisyys pitää jännityksen yllä.
– Englannin hoviin sijoittuvat juonikuviot alkavat olla kovin loppuun kaluttuja.

Kuningattaren sisar (The Other Boleyn Girl)
(Iso-Britannia 2008)
K-13

Ohjaus: Justin Chadwick
Käsikirjoitus: Peter Morgan (Philippa Gregoryn romaanista)
Pääosissa: Natalie Portman, Scarlett Johansson, Eric Bana, Jim Sturgess, Mark Rylance, Kristin Scott Thomas, David Morrissey

Kesto 115 min.