Uusimmat

Miten hyvin avaruusleffat pitävät paikkansa? NASA:n astronautti kertoi mielipiteensä Gravitysta ja Interstellarista

25.03.2020 21:03 Muropaketin toimitus

35 vuotta lentäjänä ja astronauttina toiminut veteraani arvostelee avaruuselokuvia tieteen ja tekniikan näkökulmasta.

Vanity Fairin 35 minuuttia kestävällä videolla NASA:lla työskennellyt ja sittemmin jo eläkkeelle jäänyt astronautti Chris Hadfield kertoo työstään. Samalla hän kommentoi avaruuteen sijoittuvia elokuvia kuten Gravity, Passengers, Yksin Marsissa, Interstellar, Ensimmäisenä Kuussa, Hidden Figures, Ad Astra, 2001: A Space Odyssey ja WALL-E.

Seitsemällä Oscarilla palkitusta, Alfonso Cuarónin ohjaamasta Gravitystä Hadfield sanoo rakastavansa sen visuaalisuutta, mutta avaruusteknisesti siinä mennään monessa kohti mönkään. Tämä näkyy pelkästään jo siinä, mitä vauhtia astronauttien ohi viilettävä satelliitti kulkee – todellisuudessa sen nopeus on valtavan paljon suurempi. Lisäksi hän kertoo olevansa pettynyt siihen, millaiseksi Sandra Bullockin esittämä astronautti on elokuvassa käsikirjoitettu. Oikeasti astronautit eivät nimittäin käyttäydy lainkaan samaan tapaan.

Gravityä Hadfield kuitenkin kehuu siltä osin, ettei avaruuskävelyä ole hänen mukaansa koskaan elokuvassa esitetty niin kauniisti kuin siinä. Myös Matt Damonin tähdittämä Yksin Marsissa saa kehuja, samoin kuin NASA:n insinööreistä kertova Hidden Figures.

Katso astronautin mielenkiintoinen tiedekatsaus oheisesta videosta: