Uusimmat

Naapuri

06.10.2006 07:00 Johanna Siik

Norjalaisen Pål Sletaunen kolmannen pitkän elokuvan suomenkielisen nimen pitäisi olla oikeastaan monikossa. Päähenkilö Johnin (Kristoffer Joner) asunnon seinän takana tapahtuu nimittäin siihen malliin, että kotona taitaa olla muitakin kuin vamppaavat sisarukset Anne (Cecilie Mosli) ja Kim (Julia Schacht).

Johnin ex-tyttöystävä Ingrid (Anne Bache-Wiig) on hiljattain käynyt hakemassa viimeiset tavaransa yhteisestä kodista. Palatessaan töistä eräänä päivänä Johnin naapurissa asuva Anne pyytää tältä apua huonekalujen siirrossa. Anne asuu yhdessä siskonsa Kimin kanssa, joka pelkää ulosmenemistä. John vaistoaa, että heissä on jotain outoa, mutta suostuu silti vahtimaan pikkusiskoa Annen ollessa poissa. Kim pyörittää miestä miten sattuu ja eksyttää Johnin sokkeloiseen asuntoon, jossa tuntuu olevan paljon ahtaita käytäviä, lukittuja ovia ja toinen toistaan sotkuisempia huoneita. Lopulta John löytää itsensä Kimin päältä ottamasta vastaan hurjia korvapuusteja.

Vaikka Johnin ylikiltti olemus kieliikin henkisestä epätasapainosta, on lopullisen hajoamisen seuraaminen vangitsevaa katsottavaa, kiitos Kristoffer Jonerin vettä vuotavien koiransilmien. Sletaune osaa paljastaa tarpeeksi hitaasti totuuden Johnin ja Ingridin suhteesta ja seinän takana asuvista oudoista naapureista. Tapahtumat limittyvät Johnin arkeen pääsääntöisesti sujuvasti, tosin muutamia turhan osoittelevia otoksia löytyy. Mutta eihän katsojaa liian fiksuna saakaan pitää, muuten lopputuloksena voisi olla dvd-kauppoihin hyllyihin pölyttymään jäävä indie-leffa. Naapurissa on kaupallista potentiaalia, jonka leviämistä muillekin kuin Skandinavian markkinoille olisi hauska seurata.

Sletaune kulkee varmuudella Hitchcockin ja varhaisen Polanskin jäljissä. Naapuri on erinomaisen hyvin tehty lajityyppielokuva, psykologinen jännäri, joka onnistuu rakentamaan tunnelman juuri niin kuin pitääkin. Lattea säikyttelyelokuva tai pelkällä seksillä ja väkivallalla mässäilevä halpis se ei kuitenkaan ole. Sen verran viimeksi mainittuja vähän yli tunnin mittaisesta elokuvasta tosin löytyy, että se sai K18-merkinnän Norjassa ensimmäisenä elokuvana 17 vuoteen.

Naboer
Tanska/Ruotsi/Norja 2005

Ohjaus ja käsikirjoitus Pål Sletaune
Rooleissa Kristoffer Joner (John), Cecilie Mosli (Anne), Julia Schacht (Kim), Anne Bache-Wiig (Ingrid)

Kesto 74 min