Uusimmat

Night Visions paljasti kansainväliset festivaalivieraansa: Tulossa mm. irlantilainen kauhuohjaaja Lee Cronin

03.04.2019 21:00 Muropaketin toimitus

Pohjoismaiden suurin fantasia-, kauhu-, scifi- ja toimintaelokuviin keskittyvä festivaali järjestetään Helsingissä 10.-14. huhtikuuta.

Night Visions -festivaali käynnistyy kevään osalta jälleen ensi viikolla. Festivaali on nyt paljastanut kansainväliset elokuvavieraansa. Huhtikuussa Helsinkiin saapuu Ruotsin tämän hetken kiinnostavimpiin elokuvaohjaajiin lukeutuva Johannes Nyholm, näyttelijä-ohjaaja Fredrik Hiller (mm. Silta) ja Kati Outisen kanssa kauhuelokuvan tehnyt irlantilainen Lee Cronin.

Night Visionsin kansainväliset vieraat Helsingissä 2019:

  • Lee Cronin 13.-14.4.
  • Matthew Dunehoo 11.-14.4.
  • Neil Edwards 10.-14.4.
  • Fredrik Hiller 10.-14.4.
  • Felice Jankell 11.-13.4.
  • Robert Krzykowski 10.-14.4.
  • Noy Levin 10.-13.4.
  • Johannes Nyholm 11.-14.4.
  • Julian Richards 13.-14.4.
  • Alexei Sidorov 10.-14.4.

Night Visionsin esittelyt elokuvavieraistaan:

Lee Cronin tuo Helsinkiin ensimmäisen pitkän ohjauksensa The Hole in the Ground, joka kohotettiin tammikuussa 2019 Yhdysvaltain arvostetuimmalla elokuvafestivaalilla Sundancessa oitis vuoden pelottavimpien kauhuelokuvien kärkikastiin. Teoksen sidokset Suomeen ovat tiiviit: kameran edessä tekee kauhuelokuvadebyyttinsä Kati Outinen, kulisseissa ovat vaikuttaneet puvustajaSaija Siekkinen, maskeeraaja Salla Yli-Luopa ja osatuottaja Ulla Simonen. Dublinissa omaa Rank Outsider Pictures -tuotantoyhtiötään pyörittävä Cronin on aiemmin kunnostautunut lyhytelokuvien kirjoittajana ja ohjaajana sekä mainoselokuvien tekijänä. Lyhytelokuvista maineikkain on niin ikään Ulla Simosen osatuottama, useita palkintoja voittanut kauhutarina Ghost Train(2013).

Missourin Kansas Cityssä varttunut Matthew Dunehoo saapuu Helsinkiin juhlistamaan ensimmäisen pitkän elokuvansa, aikamme self help -kulttuuria säälimättömästi moukaroivan ja sanomaansa okkultistisilla elementeillä terästävän trillerinsä Wretch maailmanensi-iltaa. Sekä muusikkona että näyttelijänä uraa luonut Dunehoo on nyttemmin keskittynyt työskentelyyn kameran takana oman tuotantoyhtiönsä Elk’s Pride Picturesin lukuun. Hänen lyhytelokuviaan on esitetty mm. Yhdysvaltain tärkeimmän genre-elokuvafestivaalin Fantastic Festin ohjelmistossa.

Monitaituri Neil Edwards (s.1969, Birmingham, Iso-Britannia) tuo Helsinkiin ensimmäisen pitkän ohjauksensa, The Process -kultin uskomattomasta noususta ja tuhosta kertovan dokumentin Sympathy for the Devil. Edwards on myös tuottanut, kuvannut ja leikannut elokuvansa sekä säveltänyt osan sen musiikkiraidasta. Ohjaaja juhlistaa Sympathy for the Devilin ensiesitystä Pohjoismaissa Night Visions -avajaisklubilla Dubrovnik Lobby & Loungessa keskiviikkona 10.4. elokuvan teemaan istuvalla dj-setillä ”Satanic Soaked Sixties Psych”. Edwards tunnetaan kotimaassaan ennen muuta tv-alan pitkän linjan ammattilaisena. Twofour-tuotantoyhtiössä työskentelevä konkari on ollut vuosien saatossa mukana kehittämässä mm. sarjoja The Hotel Inspector, Born to Kill? ja The Estate We’re In.

Fredrik Hiller (s. 1970, Tukholma) tuo Night Visions -valkokankaille toisen pitkän ohjauksensa, yhteiskunnallisilla sävyillä kuorrutetun toimintatrillerinOperation Ragnarök. Hillerin edellinen ohjaus, miehen itsensä käsikirjoittama kauhutrilleri Psalm 21 (2009) päätyi kaupalliseen levitykseen myös Suomessa, joskin vain kotitallenteena. Myös näyttelijänä tunnetun Hillerin tv-rooleista maineikkaimpia ovat merkittävät osat Arne Dahl -dekkarissa Pimeyden kutsu(2015) sekä Silta-menestyssarjan kakkoskaudella (2013). Elokuvatöistä on syytä nostaa esiin ainakin Robert Zemeckisin Beowulf (2007) ja viime vuonna Ruotsissa kuohuttanut 1970-luvun teini-idolikuvaus Ted – För kärlekens skull, joka päätyi Suomessa teattereihin ainoastaan länsirannikolla.

Ruotsalaisen elokuvataivaan lupaavimpiin nuoriin kykyihin lukeutuva Felice Jankell (s. 1992) saapuu Helsinkiin esittelemään tuoreimman pääroolinsa Latinalaisen Amerikan genre-elokuvamestarin Adrián García Boglianonpsykedeelisessä trilleriuutuudessa Black Circle (Svart cirkel). Kokonaan Ruotsissa ja ruotsiksi kuvatun teoksen keskeisessä osassa nähdään myös kulttielokuvatähti Christina Lindberg odotetussa comeback-roolissaan. Jankellin valkokangasura kääntyi todelliseen nousuun vuonna 2014, kun hän esiintyi pääosassa elokuvissa Från djupet av mitt hjärta ja Unga Sofie Bell. Jälkimmäisestä nuori kyky noteerattiin vuoden parhaan naispääroolin Guldbagge-ehdokkuudella. Sittemmin ura on kehittynyt sekä tv-tuotantojen suuntaan että ulkomaille. Viime vuonna Jankell nähtiin keskeisessä roolissa vankileirikuvauksessa Sobibor, joka oli Venäjän ehdokas ei-englanninkielisen elokuvan Oscar-kisassa. Kyntensä jo useasti osoittaneen näyttelijän huimaa nousukiitoa perustelee osaltaan myös vahva kulttuuritausta. Äiti Annika Jankell on tunnettu tv-kasvo ja toimittaja, isä Thorsten Flinck on muusikko, näyttelijä, ohjaaja ja laajasti tunnettu kulttuuripersoona. Myös Felicen pikkusisko Happy Jankell luo uraa näyttelijänä.

Bostonilainen Robert Krzykowski tuo Helsinkiin ensimmäisen pitkän ohjauksensa, ikonisen Sam Elliottin pääosittaman omintakeisen ja älykkään lajityyppielokuvan hybridin The Man Who Killed Hitler and then the Bigfoot. Krzykowski on myös työskennellyt omaan käsikirjoitukseensa perustuvan elokuvan yhtenä päätuottajana. Teoksen executive-tuottajia ovat ohjaajalegenda John Sayles ja erikoistehostevelho Douglas Trumbull. Krzykowskin näkyvin meriitti elokuva-alalla ennen omaa esikoista on ollut tuottajan työ Lucky McKeen Jack Ketchum -filmatisoinnissa The Woman, joka voitti Night Visions -festivaalin yleisöpalkinnon vuonna 2011.

Noy Levin (s. 1990) saapuu Israelista Helsinkiin juhlistamaan lyhytelokuvauutuutensa Igor the Vegan Vampire maailmanensi-iltaa. Tel Avivin yliopistossa elokuvaa opiskellut Levin on tehnyt vuodesta 2017 saakka absurdiin kallellaan olevia lyhytelokuvia työparinsa Ori Halevyn kanssa. Igor the Vegan Vampire on kaksikon neljäs yhteinen ohjaus. Levin on valmistumisensa jälkeen laajentanut työnkuvaansa lyhytelokuvista ja web-sarjoista myös näyttämölle.

Johannes Nyholm (s. 1974, Uumaja) kuuluu Ruotsin nuoremman polven elokuvantekijöiden kansainvälisesti kiitetyimpään ja omaäänisimpään kärkiryhmään. Hänen nyt Helsinkiin tuoma uutuuselokuvansa Koko-di Koko-davahvisti mielikuvaa entisestään, kun se sai liki yksimielisesti ylistävän vastaanoton kriitikoilta Yhdysvaltain maineikkaimmalla elokuvafestivaalilla Sundancessa tammikuussa 2019. Nyholmin esikoispitkä Jättiläinen (Jätten, 2016) sai ensiesityksensä maailman suurimmalla elokuvafestivaalilla Torontossa, voitti Ruotsin Jusseissa eli Guldbagge-kisassa parhaan käsikirjoituksen ja parhaan elokuvan palkinnot sekä esitettiin vuonna 2017 Suomessakin sekä Espoo Ciné että Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla. Menestys oli loogista jatkoa Las Palmas -lyhytelokuvan (2011) vastaanotolle, joka oli poikkeuksellisen haltioitunut sekä kotimaassaan että kansainvälisillä areenoilla.

Kauhu- ja fantasiaelokuvan moniottelija Julian Richards (s. 1965, Newport, Wales) saapuu Helsinkiin peräti kahden uutuuselokuvan kanssa. Georgian Tbilisissä kuvattu Daddy’s Girl edustaa naisenergialla ladatun modernin kauhun rosoisempaa laitaa. Los Angelesissa tehty Reborn puolestaan ajanmukaistaaStephen King -klassikoita Carrie ja Tulessa syntynyt. Lontoossa asuvan Richardsin aiemmista ohjauksista tunnetaan parhaiten Cliffhanger-tähti Craig Fairbrassin pääosittama esikoinen Darklands (1996) ja pienen budjetin edukseen kääntänyt sarjamurhaajatarina The Last Horror Movie (2003). Ohjaustöiden ohella Richards työskentelee perustamansa, genre-elokuvien kansainväliseen myyntiin keskittyvän Jinga Films -yhtiön johtajana.

Elokuva- ja tv-tuotannoissa ohjaajana, kirjoittajana ja tuottajana Venäjällä kunnostautunut Alexei Sidorov (s. 1968, Severodvinsk, Neuvostoliitto) niitti kansainvälistä huomiota jo nyrkkeilyn maailmaan sijoittuneella esikoisohjauksellaan Shadowboxing (Boy s tenyu, 2005). Pankki räjähti totaalisesti alkuvuodesta 2019, kun toiseen maailmansotaan sijoittuva, Sidorovin kirjoittama ja ohjaama toimintaseikkailu T-34 alkoi rikkoa katsojaennätyksiä liki ennennäkemättömällä vauhdilla. Kotimaansa ykköspuheenaiheiden joukoon kohonnut teos kipusi katsojatilastoissa lopulta Venäjän kaikkien aikojen toiseksi katsotuimmaksi kotimaiseksi elokuvaksi sitten Neuvostoliiton hajoamisen.

Täydellinen lista Night Visions -festivaalin elokuvista ja tapahtumista löytyy festivaalin omilta sivuilta.

Muropaketin uusimmat