Uusimmat

Nyt on Captain Marvel nähty – Ensituntumat Marvel Studiosin uutuudesta: ”Parhaimmillaan kutkuttavaa avaruuscifiä, tylsimmillään puuduttavaa tusinaviihdettä”

05.03.2019 17:00 Muropaketin toimitus

Brie Larsonin tähdittämä Captain Marvel saa Suomessa ensi-iltansa huomenna keskiviikkona.

Muropaketin toimittajat kävivät porukalla katsastamassa ennakkoon huomenna ensi-iltansa saavan Marvel-seikkailun Captain Marvel, joka kiveää polkua kohti huhtikuussa julkaistavaa Avengers: Endgamea.

Keräsimme ensituntumat neljältä toimittajaltamme heti tuoreeltaan lehdistönäytöksen jälkeen. Varsinainen arvostelu elokuvasta on tulossa linjoille huomenna.

Tatu Junni:

”Niin paljon kuin Captain Marvelista olisinkin halunnut pitää, on pakko myöntää sen olevan Marvel Studiosin elokuvista keskiluokkaa, ellei peräti sieltä kehnoimmasta päästä. Yllätyksetön syntytarina ei lähde kohtalaisen kiinnostavan alun jälkeen kunnolla lentoon, kun kunnon koukut puuttuvat, eikä elokuvalla tunnu olevan muutenkaan kummoista uudelleenkatseluarvoa. 1990-luvun yllätyksettömimmät hittibiisit No Doubtista REM:iin ja Nirvanasta Garbageen raikaavat, kun liiankin selvästi digitaalisesti toteutettu supersankari lentelee avaruudessa kurittamassa konnia.

Parhaimmillaan Captain Marvel on kutkuttavaa avaruusscifiä, tylsimmillään puuduttavaa tusinaviihdettä. Kun mukana on vielä pari todella kornia kohtausta (mm. miten Kapteeni Ihme saa asunsa), jää elokuvan anti yllättävänkin laihaksi. Ehkä suurin ongelma Captain Marvelissa on sen nimiosan esittäjä. Brie Larson on kelpo näyttelijä, mutta hänen kohdallaan Marvelin tavallisesti terävä roolitustiimi on tehnyt mielestäni virheen. Sapiskaa Captain Marvel ansaitsee myös skrullien kummallisesta käsittelystä. Secret Invasion -tarinan pirullisista konnista ei näy nyt valkokankaalla kuin vilaus. Naissupersankarileffojen genressä Captain Marvel toki pieksee Catwomanin ja Elektran leikiten, mutta ei kuitenkaan kiilaa selkeästi Wonder Womanin edelle – josko kiilaa ylipäänsä.”

Helinä Laajalahti:

“10 vuoden ja valtaisan elokuvaläjän jälkeen Marvel Studiosin ensimmäistä naisen tähdittämää supersankariseikkailua tuli odotettua suurella mielenkiinnolla. Captain Marvel onkin tämän vuoksi lähes pettymys ja jää syntytarinoiden joukossa samanlaiselle ’ihan ok’ -tasolle kuin vaikkapa Ant-Man (2015).

Tähän saakka Marvel on onnistunut roolittamaan sarjakuviensa sivuilta tutut hahmonsa lähes täydellisesti. Captain Marvelissa tämä tuntuu kuitenkin ensimmäistä kertaa nykyisen kaltaisen MCU:n aikana menneen pieleen. Oscar-voittaja Brie Larson on erinomainen näyttelijä, mutta Carol Danversin roolissa hän tuntuu olevan aivan väärässä paikassa.

Elokuvan kiinnostavimmaksi roolihahmoksi nouseekin maailmalla jo hehkutettu Goose-kissa. Tiedätte sitten kun näette.”

Skye Borg:

“MCU:n uusin tuotos, Captain Marvel, jatkaa jo kaavamaiseksi muodostunutta supersankarielokuvien sarjaa. Carol Danversin (Brie Larson) matka koko Maan pelastavaksi sankariksi, kuten Avengers: Infinity War jo kerkesi lupailla, tuntuu hyvin tutulta. Teemoiltaan ja tapahtumiltaan se muistuttaakin paljon Kapteeni Amerikan taivalta, mutta mukaan on tuotu ulkoavaruuden elementtejä ja olioita. Meno näyttää komealta, mutta siihen onnistumiset jäävätkin.

Elokuvasarjan ensimmäistä naissankaria on odotettu innolla – lopputuloksena on kuitenkin turhauttavan keskinkertainen ja toisinaan jopa hieman nolo tekele. Huumoristaan tunnettu Marvel siirtää tällä kertaa sivuun kevyen tunnelmansa, sillä jatkuva vitsien veistely loistaa poissaolollaan. Harvat vitsit eivät onnistu naurattamaan, ja meno onkin osittain jopa puuduttavaa. Kepeyttä tarinasta kyllä löytyy, mutta se on piilotettu lähinnä loputtomaan 90-luvun biisikavalkaadin ja irrallisten kohtausten suohon.

Periamerikkalaista isänmaallisuutta löytyy enemmän kuin koskaan ennen, ja näin käteen jääkin toimintakohtausten jatkumo, josta puuttuu vain treenimontaasi. Larson on kyvyistään huolimatta väärä valinta rooliin – Captain Marvelin hahmon kohtalosta ei yksinkertaisesti välitä. Mikä pahinta, elokuvan toivottu vahva naisteema ei ole voimaannuttava vaan tuntuu pakkosyötetyltä. Kun elokuvan kirkkaimmaksi tähdeksi nouseekin Goose-kissa, tuntuu Captain Marvel vain täytteeltä matkalla kohti sarjan todellista päämäärää, Avengers: Endgame -elokuvaa.”

Joonas Pikkarainen:

”MCU saa viimein aikaiseksi tuoda sille toiselle maailman puoliskolle oman supersankarielokuvan, mutta valitettavasti pelkällä hyvällä tahdolla ei köpötetä pitkälle. Captain Marvel ei suoranaisesti ole huono elokuva, mutta se jää kovin mitäänsanomattomaksi sellaiseksi.

Positiivisena puolena Captain Marvel on vähemmän marvelia kuin Marvelin aiemmat tuotokset, joten se poikkeaa siltä osin joukosta ja toimii jokseenkin jopa oudon itsenäisenä teoksena laajemmassa leffauniversumissa. Valitettavasti Brie Larsonin itsensä etsiskely Carol Danversina ei kuitenkaan täytä oppikirjamaisia standardeja järin kutkuttavasta kerronnasta, joten vaihtokaupalla on hintansa.

Kun päälle ymppää ne vähäiset pakolliset supersankarielementit, ylitsevuotavasti käytetyt ysäriviittaukset, olemattoman voimaannuttamisen sekä elokuvan kohokohdaksi nousevan kissan, ei lopputuloksesta osaa olla oikein mitään mieltä. Se ei harmita, se ei innosta, se ei maistu, eikä se haise. Se on Captain Marvel.”