Uusimmat

Arvostelu The Marvels ei Marvel Studiosia pelasta, mutta suunta on sentään oikea

08.11.2023 12:00 Tatu Junni
The Marvels (2023)

Kuva: © 2023 MARVEL

The Marvels ei ole kolmannen Ant-Manin kaltainen fiasko, mutta nykytilanteessa se ei vielä riitä.


The MarvelsEnsi-ilta: 8.11.2023
Alkuperäisnimi: The Marvels
Ohjaus: Nia DaCosta
Käsikirjoitus: Megan McDonnell, Nia DaCosta, Elissa Karasik & Zeb Wells
Pääosissa: Brie Larson, Teyonah Parris, Iman Vellani, Samuel L. Jackson, Zawe Ashton & Seo-Jun Park
Pituus: 85 minuuttia
Ikäraja: K12


Jos joku vielä tässä vaiheessa kaipaa osoitusta siitä, että Marvel Studiosin supersankaritarinat ovat toistensa jatko-osia, vääntää The Marvels asian rautalangasta. Elokuva ei nimittäin ole jatkoa ainoastaan Captain Marvelille (2019) ja Avengers: Endgamelle (2019), vaan myös Disney+:n suoratoistosarjoille WandaVision (2021) ja Ms. Marvel (2022) sekä nimellisesti myös Secret Invasionille (2023).

The Marvelsin kohdalla satunnainen katsoja saattaa hyvinkin miettiä, haluaako uhrata ennen elokuvaa kymmeniä tunteja pohjamateriaaliin. Tosiasiassa The Marvelsin katsomiseen riittää, että tuntee hahmot ja tietää suunnilleen aikaisempien tapahtumien raamit. Täysummikolle elokuvaa ei tietenkään voi suositella, kun ei tässä kuitenkaan enää mitään vuotta 2013 eletä. Marvel Cinematic Universe on alati kiihtyvä juna, joka on ohittanut aseman jo ajat sitten – ja myös ajautunut monen mielestä viime vuosina pahasti raiteiltaan.

The Marvels

Carol Danvers / Captain Marvel (Brie Larson) © 2023 MARVEL

Haastavassa paikassa

Avengers: Endgame keräsi 2,8 miljardin dollarin lipunmyynnin ja oli tovin maailman menestynein elokuva. Kukkulan kuninkaan rooli on kuitenkin kurja, kun jäljellä on enää vain yksi suunta.

Alamäki on tullut tutuksi Marvelillekin, jonka ilmiömäinen hittiputki katkesi yllättävän nopeasti Endgamen ja ”vaihe 3:n” jälkeen. Haasteita on riittänyt: Robert Downey Jr. on poissa, laadunvalvonta petti julkaisujen määrän lisääntyessä, lipunmyynti on laskenut, koronapandemia x ∞, tyytymättömät tehostevelhot, Disneyn johdon riita Scarlett Johanssonin kanssa, She-Hulk ja muut uudet sankarit täyttivät YouTuben vihavideoilla, Jonathan Majorsin oikeusjuttu ja niin edelleen. Syksyllä julkaistu MCU: The Reign of Marvel Studios -kirja (Liveright, 2023) perkaa Marvelin tilannetta laajasti. Suosittelen lukemaan.

Niin, ja sitten on tietenkin vielä se kuuluisa supersankariähky, jolta edes Marvel Studios ei ole turvassa, kuten taloudellisesti flopannut ja laajalti haukuttu Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023) alkuvuodesta osoitti.

Studio tietenkin toivoo Candymanista (2021) tutun Nia DaCostan ohjaaman The Marvelsin herättävän yleisön hiipuneen mielenkiinnon uudelleen, mutta toive ei taida toteutua. Ennakkolipunmyynti on ollut ainakin Pohjois-Amerikassa odottamattoman laiskaa. Deadlinen mukaan The Marvelsin lippuja on myyty heikommin kuin Black Adamin (2022) ja The Flashin (2023) kohdalla – ja kuten tiedämme, molemmat DC-elokuvat floppasivat teattereissa. Jos synkimmät ennusteet toteutuvat, The Marvels kerää USA:ssa avausviikonloppunaan alle 60 miljoonaa dollaria, mikä on yli puolet vähemmän kuin Captain Marvelilla neljä vuotta sitten.

Ei ihme, että Marvel julkaisi vain päivää ennen Suomen ensi-iltaa trailerin, joka pyrki maalaamaan The Marvelsista kuvaa Endgamen suorana jatko-osana. Sitä elokuva ei tosiasiassa ole. Oikeastaan The Marvelsissa on viittauksia viimeisimpään Avengersiin suorastaan yllättävän vähän.

Syytä vähäiseen ennakkoinnostukseen on etsitty supersankariähkyn lisäksi esimerkiksi The Marvelsin epämääräisestä nimestä ja promotilaisuudet kieltävästä näyttelijöiden lakosta. Äänekäs nettiritarien joukko tietää tietenkin kertoa, että kaikki on taas kerran hapannaama Brie Larsonin syytä.

The Marvels

Kamala Khan / Ms. Marvel (Iman Vellani) Kuva: © 2023 MARVEL

Anteeksi ei pyydellä

Tarinallisesti The Marvels on pitkälti irrallaan MCU:n tämän hetken päätarinasta eli hitaasti käynnistyneestä multiversumisaagasta, joka johtaa muutaman vuoden päästä Avengers: The Kang Dynastyyn (2026) ja Avengers: Secret Warsiin (2027).

Varianttikimaran sijaan The Marvels tarjoilee komedioista tuttua kehonvaihtokuviota kosmisella kierteellä: Carol Danvers (Brie Larson), Kamala Khan (Iman Vellani) ja Monica Rambeau (Teyonah Parris) vaihtavat keskenään paikkaa aina voimiaan käyttäessään. Tästä seuraa luonnollisesti hassunhauskaa sekoilua etenkin elokuvan alkupuolella. Ja aivan kuin avaruuden halki heittely ei olisi kolmikolle tarpeeksi iso haaste, on uusi superkonna Dar-Benn (Zawe Ashton) känkkäränkkäämässä kentällä uutta MacGuffinia jahdaten.

Jos on kehittänyt viime vuosina vihasuhteen Marvel Studiosia kohtaan, ei The Marvels varmasti muuta mielipidettä.

Naissankariensa ja mustan naisohjaajansa ansiosta The Marvels on monelle varmasti äärimmäinen ”M-She-U-elokuva”, eikä se edes pyri kosiskelemaan misogynian messumiehiä. Oikeastaan pari kohtausta on jopa niin röyhkeän yliampuvia, että ne tuntuvat keskisormelta kaikkien vihapuhetta viljelevien suuntaan. En oikein tiedä mitä muutakaan tuumia vaikkapa monikulttuurisen naiskolmikon vierailusta kaikissa sateenkaaren väreissä kirkuvalle karnevaaliplaneetalle, jossa kaikki kommunikointi hoituu tanssien ja laulaen…

The Marvels on tavallaan hyvin osuva nimi elokuvalle, sillä se on niin Marvelia kuin olla ja voi. Tarjolla on taas kerran nopeasti unohtuva tusinapahis, koko maailmaa uhkaava vaara, loputonta vitsin vääntöä supersankarinimistä, pakolliset päivitykset asuihin ja niin edelleen. Lähes kaikki mitä The Marvelsilla on tarjota, on nähty viimeisten 15 vuoden aikana jo monta kertaa. Ainoa selkeä ero aikaisempaan on se, että The Marvels keskittyy puhtaasti naispuolisiin sankareihin – ja tekee sen niin voimalla, että jopa elokuvan isoin miestähti Samuel L. Jackson jää pitkälti statistiksi.

Ehkä vaihteluna voi nähdä myös sen, ettei MCU-elokuvissa ole usein nähty yhtä hermostuttavaa hahmoa kuin loputtomalla teinienergialla hössöttävä Kamala Khan, joka palautti nopeasti mieleen, miksi Ms. Marvel -sarja odottaa yhä katselua loppuun.

The Marvels

Monica Rambeau (Teyonah Parris) © 2023 MARVEL

Ja seuraavaksi jotain ihan erilaista

Naishahmojen tuoman vaihtelun, yllättävän energisten toimintakohtausten, Ant-Man and the Wasp: Quantumaniaa selvästi parempien erikoistehosteiden ja kivojen kissojen ansiosta hampaiden paikat kestävät helposti Nia DaCostan elokuvan, mutta juuri nyt Marvel Studios olisi kaivannut joko selkeää hittiä tai jotain uutta ja ihmeellistä, eikä The Marvels tunnu olevan kumpaakaan.

Paljon on puhuttu siitä, miten The Marvels on Marvel Studiosin elokuvista tähän mennessä lyhyin.

Juuri 105:ttä minuuttia enempää ei tämän tarinan parissa olisi viihtynytkään, sillä nytkin eväät vaikuttavat loppuvan vähän kesken ja osa kohtauksista tuntuu päälle liimatuilta. Vain pakollisen lopputaistelun jälkeinen osuus sai silmät kunnolla kirkastumaan – The Marvelsin selvästi kutkuttavin anti löytyy lopputekstien lomasta. Vuosia odotettu kohtaus vetää maton kaiken alta ja tulee varmasti olemaan koko The Marvelsin puhutuin.

Ei The Marvels suinkaan onneton esitys ole, mutta on vähän vaikea puhua täysin onnistuneestakaan elokuvasta, jos salista ulos astuessa on innoissaan vain tulevasta, eikä siitä mitä juuri on nähnyt. Ei sillä että tällainen tilanne olisi 33 Marvel Studiosin elokuvan jälkeen aivan uusi.

THE MARVELS

Arvosana: 2,5/5

”The Marvelsin katsoo kerran, mutta siinä kaikki.”

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat