Uusimmat

Pirates of the Caribbean: Kuolleen miehen kirstu

21.07.2006 07:47 Olli Sulopuisto

Pirates of the CaribbeanKaribianmeren merirosvot ovat palanneet. Mukanaan he ovat tuoneet lisää epäkuolleita seiloreita, melkoisesti maskaraa ja niin täyteenahdetun elokuvan, että teatterista poistuu hämillään ja hengästyneenä – eikä pelkästään riemusta.

Kuolleen miehen kirstun kyytiin hypätään lennosta, kuten nykyään on tapana. Niinpä ensimmäistä osaa näkemättömät jäävät ihmettelemään, keitä nuo ihmiset oikein ovat ja mihin ihmeeseen he ovat matkalla. Samaa saattaa tosin kummastella sellainenkin katsoja, jolle Mustan helmen kirous on tuttu, sillä juonia heitellään ilmaan kuin uutenavuonna raketteja.

Tiivistettynä: Kapteeni Jack Sparrow (Johnny Depp) jahtaa legendaarista aarretta, joka vapauttaisi hänet verivelasta Davy Jonesille (Bill Nighy), Lentävän hollantilaisen kapteenille. Will Turner (Orlando Bloom) puolestaan pakotetaan hankkimaan Sparrow’n taikakompassi, jotta sydänkäpynen Elizabeth Swann (Keira Knightley) ei joutuisi hirteen. Tämä ei jää odottamaan kohtaloaan, vaan lähtee myös matkaan. Juonittelulla ei tietenkään ole muuta merkitystä kuin siirtää henkilöt paikasta A paikkaan B, jossa seuraa huikea taistelu/pakomatka/hassuttelu.

Mieleeni nousee epäilys, voiko tätä kaksi ja puolituntista möhkälettä edes kutsua elokuvaksi. Yleensä huvipuistovekottimeen vertaaminen on halveksunnan ilmaus, mutta Kuolleen miehen kirstun kohdalla sitä voinee pitää täysin asianmukaisena. Se on muodoltaan kuin helminauha, kasa toisiaan seuraavia kohtauksia, jotka yksinään otettuina ovat ajoittain varsin hauskoja tai jännittäviäkin. Loppu jätetään avoimeksi, jotta katsojat maksaisivat lippurahat myös kolmososan näkemisestä.

Näyttelijäthän tällaisessa menevät aivan hukkaan, sillä mitään näyteltävää ei ole. Ei sillä, että moisilla seikoilla olisi mitään väliä, sillä Kuolleen miehen kirstun avut ovat lähinnä reippaasti ylinäyttelevässä pääosanesittäjässä ja pienen valtion vuosibudjetin hintaisissa efekteissä. Kun katselee Deppin säntäilyä ja kompurointia, voisi kuvitella miehen päättäneen elvyttää slapstickin jalon taidon.

Ensimmäinen piraattipätkä oli rennon hyväntuulinen seikkailu – siinä määrin kuin sadan miljoonan dollarin budjetilla tehty efekti-ihme voi ylipäätään olla rento –, mutta Kuolleen miehen kirstu vaikuttaa lähinnä hiilipaperikopiolta. Elokuvaa ei silti voi sanoa epäonnistumiseksi, tai ainakin sille on mahdotonta olla vihainen. Omassa genressään se on kohtalaisen pirteä tapaus, joka ei ainakaan teeskentele olevansa mitään sen vakavampaa kuin kesäinen selluloidisatu. Tunkkainen, ylipitkä, vailla päätä ja häntää – kyllä; pahantahtoinen – ei nyt sentään.

Pirates of the Caribbean: Kuolleen miehen kirstu
Yhdysvallat 2006

Ohjaus Gore Verbinski
Käsikirjoitus Ted Elliott & Terry Rossio
Pääosissa Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley, Bill Nighy

Kesto 152 min